Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

‘Vertanding bepaal je op het werk’

‘Regelmatig stellen tegelzetters de vraag welke vertanding gebruikt moet worden bij het verlijmen van vloertegels’, zegt Rob. ‘En meteen erachteraan volgt de vraag: hoeveel zakken lijm heb ik nodig? Het enige juiste om dan te zeggen is: wij kunnen daar als adviseur - zeker door de telefoon - geen eenduidig antwoord op geven. Ik kan geen protocol uit de la pakken, want dat is er niet. De juiste vertanding kun je pas bepalen op het werk.

Rob Brandenburg

Vlakheid van ondergrond en tegel

De vertanding die gebruikt moet worden, is namelijk afhankelijk van onder andere de vlakheid van de ondergrond en de vlakheid van de tegel. En dat weet je pas als je het met eigen ogen kunt zien. Bij grootformaattegels, zoals de 60x60 en 80x80, is het sowieso van belang dat de ondergrond vlak is. Is dat niet zo, dan is het raadzaam om eerst te egaliseren.

Lijmkam en gebruik 3b

Check het lijmcontactvlak

Maar zelfs als je vloer geëgaliseerd is, kunnen wij geen advies geven over de vertanding. Dat moet je als tegelzetter echt zelf bepalen. Hoe je dat doet? Door een tegel uit het lijmbed te halen, kun je zien hoe het lijmcontactvlak eruitziet en of dit voldoende is.

Lijmkam en gebruik 3c

Lijmkam aanpassen

Vragen die je daarbij moet stellen zijn: zit de achterkant van de tegel vol en zat in de lijm? Is er volgens de ‘buttering-floating’ methode gewerkt? Is het lijmcontactvlak niet voldoende, dan moet je de lijmkam aanpassen. Een grotere vertanding zorgt voor een grotere en dikkere lijmril.

lijmril

Twijfels? Wij komen langs!

Hoeveel lijm je uiteindelijk per vierkante meter gaat gebruiken, is afhankelijk van de vertanding die je kiest. Dus ook dat bepaal je zelf op het werk. Heb je nog twijfels over de meest geschikte vertanding of wil je toch graag een indicatie voor de benodigde hoeveelheid lijm, bijvoorbeeld voor een offerte op een groter project? Onze Technisch-commercieel adviseurs kijken graag even met je mee op het werk voor een advies op maat!

Lijmkam 19 12
Lijmkam 13 14