Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Hoe bereid je een vloer voor met ingefreesde vloerverwarming?

‘Vloeren zijn niet ingewikkeld’, zegt Technisch-commercieel adviseur Wim de Pee, ‘maar iedere vloer is er een op zich. Dat vergt dus aandacht voor je vloeropbouw, om uiteindelijk tot een goed en verantwoord eindresultaat te komen. Vloeren met vloerverwarming hebben nog eens extra aandacht nodig. De omstandigheden bepalen hoe je zo’n vloer moet behandelen.

Wim de Pee

Opstookprotocol

Voor ik een aantal voorbeelden geef, eerst even dit. Als je een nieuwe dekvloer hebt, of die nu van zand-cement is of calciumsulfaat (anhydriet), dien je te allen tijde het opstookprotocol op te volgen. Aan die voorwaarde wordt in de praktijk nog weleens voorbijgegaan, door tijdgebrek of anderszins, met alle gevolgen van dien. Door de vloer te laten opwarmen en afkoelen, geef je deze de gelegenheid zich te gaan ‘zetten’. Eventuele scheuren die hierdoor kunnen ontstaan, kan de stoffeerder preventief herstellen voordat hij de vloerbedekking aanbrengt.

Thermostaat

Over een tegelvloer

Als de vloerverwarming is ingefreesd in een bestaande tegelvloer, moet je de toplaag eerst ontvetten. Dat doe je met onze 014 Euroclean. Naspoelen met water is niet noodzakelijk maar het vuile schrobwater moet wel worden verwijderd met bijvoorbeeld een waterzuiger. Daarna moet je de vloer diamantschuren. Een vergissing die nog wel eens wordt gemaakt, is dat men denkt dat je de vloer ook ontvet als je hem schuurt. Maar door het schuren wrijf je vuil en vet juist in de schuurnaden van de tegels. Dat geeft dan weer onvoldoende hechting.

Primer en krimpvaste reparatiemortel

Wat ik weleens zie, is dat mensen zelf de sleuven van de vloerverwarming dichten met zand-cement. Hierdoor treedt bij het opstoken van de vloerverwarming verzanding op en daardoor onthechting. Ook (elastische) tegellijm wordt weleens gebruikt. Dit is echter alleen geschikt onder tegels, niet als je bijvoorbeeld pvc-stroken aanbrengt. Hoe moet het wel? Gebruik een juiste primer, de 044 Europrimer Multi en een reparatiemortel die niet krimpt tijdens afbinding, zoals de 945 Europlan Solid. Verwerk deze mortel met een waterfactor van 5 à 7 liter. Bij de minimale waterfactor heeft deze mortel standvermogen en bij de maximale is de mortel gietbaar. Ideaal om de sleuven dicht te zetten, waarbij de leidingen goed worden ingebed in de mortel. Fixeer de leidingen vooraf wel met wiggen, om te voorkomen dat deze tijdens het dichtgieten van de sleuven gaan drijven. De minimale dekking van de egalisatielaag boven de slangen is 3 millimeter.

945

Zand-cement of anhydriet

Er zijn verschillende vloeren, die allemaal hun eigen aanpak nodig hebben. De procedure voor vrijdragende, geventileerde zand-cementvloeren is als volgt: Breng 044 Europrimer Multi aan in de sleuven. Na voldoende droging kunnen de sleuven worden dichtgezet met de reparatiemortel 945 Europlan Solid. Zodra de mortel voldoende droog is, dient de gehele vloer te worden geprimed met 044. Daarna kun je gaan egaliseren. Voor anhydrietvloeren is de procedure hetzelfde, maar gebruik je andere producten. De 043 Europrimer Alphy en als reparatiemortel de 944 Europlan Alphy Quick.

Vochtscherm

Ligt de vloer direct op een zandbed, of is de vloerconstructie niet of onvoldoende geventileerd, dan is er een grote kans op vochtproblemen onder de dampdichte vloerafwerking. Om dit te voorkomen, dien je een vochtscherm aan te brengen. Dit doe je nadat je de reparatiemortel hebt aangebracht. Rol twee of drie lagen van de 026 Euroblock Multi kruislings op elkaar. Je kunt dan de volgende dag egaliseren in de gewenste laagdikte. Er is ook een vochtscherm op basis van epoxy, maar dat is een duurdere oplossing en niet altijd noodzakelijk!’

026

Ben je niet zeker van je zaak, neem dan contact op met de Technisch-commercieel adviseur in jouw regio.