Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Hoe ga je om met de temperatuurschommelingen?

‘In de middag kan het deze maanden echt weer zijn voor een korte broek’, begint Technisch-commercieel adviseur Erik Schutte. ‘Maar ’s nachts koelt het flink af. In april en tot halverwege mei ging het soms zelfs richting het vriespunt. Dit soort extreme temperatuurverschillen kan een grote invloed hebben op de verwerking van onze producten. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden en flexibel te zijn. Ga niet van start als de omstandigheden niet goed zijn. Dit geldt straks ook tijdens de zomermaanden, als je weer met heel andere omstandigheden te maken krijgt.

Erik

De juiste temperatuur

De belangrijkste elementen om op te letten zijn de relatieve luchtvochtigheid en de vloer- en omgevingstemperatuur. Kijk voor de aanbevolen temperaturen op de verpakking of op onze informatiebladen. Naast deze drie zaken moeten ook je materialen op de juiste temperatuur zijn. Hebben die tijdens een koude nacht in je bus gestaan, omdat je ze de vorige dag al hebt ingeladen, dan zijn ze waarschijnlijk te koud om te verwerken.

thermometer

Witte en donkere vlekken

Wanneer je te koude materialen verwerkt op een te koude vloer en de relatieve luchtvochtigheid is ook nog eens aan de hoge kant, krijg je geheid een onrustig beeld in de droging van de egalisatie als de temperaturen oplopen. Want hoe hoger de relatieve luchtvochtigheid, hoe trager de afbinding. Je ziet dan een combinatie van witte vlekken - terugslag van het vocht uit de lucht - en donkere vlekken, die aangeven dat de egalisatie of de primer nog niet droog is. Globaal geldt voor alle producten dat ze niet optimaal verwerken als de omstandigheden niet oké zijn. Hoogwaardiger producten kunnen beter tegen dit soort schommelingen. De 960 Europlan Super bijvoorbeeld, maar ook de nieuwe 924 Europlan Hybrid. Maar ideaal is het niet.

vlekken

Omstandigheden naar je hand zetten

Alles draait om een goede voorbereiding. Kijk een paar dagen van tevoren naar de weersvoorspellingen. Wordt het ’s nachts flink koud, zet dan een kacheltje in de ruimte. Is er vloerverwarming aanwezig, draai deze dan laag of uit. Zit er te veel vocht in de lucht, plaats dan een ontvochter in de afgesloten ruimte. In andere gevallen: altijd goed ventileren! Probeer zo de omstandigheden naar je hand te zetten. Bespreek ook op het werk of je wat flexibeler kunt opereren. Bijvoorbeeld wat later beginnen. Ik weet dat er druk op het werk zit, maar het scheelt uiteindelijk tijd. Die laag met witte vlekken moet je namelijk eerst weer schuren voor je verder kunt. En ook als je vloer nog niet droog is, loop je vertraging op.

vraag 3d

Zomer: afplakken, ventileren

Als we straks in de zomer zitten, is de situatie weer anders. Een lage relatieve luchtvochtigheid en een hoge temperatuur zorgen ervoor dat je egalisatie de neiging heeft sneller te drogen dan de vloer. Door de vloer dan te egaliseren met de 990 Europlan Direct met 'ingebouwde' primer, kun je de open tijd wat verlengen. Je kunt de vloeromstandigheden beïnvloeden door bijvoorbeeld de ramen af te plakken, zodat er geen direct zonlicht op je vloer valt. Ook een airco wil wel helpen. Maar wees hier voorzichtig mee. Een airco kan de relatieve luchtvochtigheid beïnvloeden.’

web 990