Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Waar moet ik op letten als ik werk met een tegelnivelleersysteem?

‘Nieuwe technologieën en innovaties in de tegelwereld volgen elkaar in rap tempo op’, zegt Product Manager Dino Brouwer. ‘De trend van gerectificeerde grootformaattegels ontwikkelt zich steeds verder en het huidige tegelassortiment van zowel wand- als vloertegels wordt alsmaar groter. Prachtig qua uitstraling, maar het vlak en strak tegelen met deze platen is echt een uitdaging. Zeker als de tegels met een smalle voeg worden verwerkt in combinatie met strijklicht, dan zie je echt elke stekende tegel.

Dino Brouwer

Hoog vlakheidsniveau

Er zijn verschillende tegelnivelleersystemen (TLS: tile levelling systems) ontwikkeld, vaak een combinatie van een clip met een wig of cap. Daarmee til je het tegelwerk naar een zeer hoog vlakheidsniveau. Zo’n nivelleersysteem is een prachtig hulpmiddel om de laatste millimeter of zelfs nog minder te corrigeren. Maar let op: een erg onvlakke ondergrond kun je met een nivelleersysteem beter niet corrigeren. Dan adviseer ik om eerst te egaliseren.

Tegelnivelleersysteem 3b

Vang afschuifkrachten op

Tegelzetter en opdrachtgever zijn gefocust op vlakheid. Maar daarbij moet een ding niet worden vergeten: het lijmcontactvlak. Een goed lijmcontactvlak voorkomt onthechting en breuk. Een van de belangrijkste eigenschappen van een tegellijm is namelijk het opvangen van spanning vanuit de ondergrond. Door krimp of uitzetting, door bijvoorbeeld grote temperatuurverschillen, treden er spanningen op waardoor afschuifkrachten ontstaan. Om die te kunnen opvangen, moet er voldoende lijm aanwezig zijn tussen tegel en ondergrond. Dat betekent dus: een goed lijmcontactvlak. Soms wil een tegelzetter op zeker spelen en kiest hij een grotere vertanding dan voorgeschreven, maar dat is zonde en onnodig. Het lijmverbruik neemt dan zomaar met 25 procent toe.

Tegelnivelleersysteem 3c

Schuif je tegel in de lijm

Wat we regelmatig fout zien gaan, is het volgende: veel tegelzetters leggen de tegel in de lijm, plaatsen de clips en stellen de tegels op hoogte. Hierna brengen ze de volgende tegel op dezelfde manier aan. Dit is niet de juiste werkwijze. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat de tegel dan meer op de lijm komt te liggen dan erin. Het lijmcontactvlak neemt dan met 50 procent af. Ons advies is om de tegel volgens de buttering/floating-methode in de lijm te plaatsen, heen en weer te schuiven en dan pas de clips te plaatsen. Hierdoor verbreek je een eventueel vliesje op de lijm en krijg je een goede benatting van de tegel mét een goed lijmcontactvlak.

Tegelnivelleersysteem 3d

Let op voegbreedte

Houd bij het plaatsen van de tegels op de wand een minimale voegbreedte aan van twee millimeter en drie millimeter bij vloertegels. Bij smallere voegen wordt het extra lastig om de voeg volledig te vullen en een goede waterdichtheid te garanderen. Volg deze tips en je tegelt een wand of vloer waar je klant jarenlang plezier van heeft.’

Tegelnivelleersysteem 3e