Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Hoe te egaliseren onder zomerse omstandigheden?

‘Regelmatig word ik in de zomermaanden bij een werk geroepen waar de toplaag na egalisatie zacht en poederig is’, zegt Technisch-commercieel adviseur Erik Schutte. ‘Dan weet ik het al: hier is een aantal voorwaarden voor egaliseren tijdens warme dagen niet in acht genomen. Immers, de luchtvochtigheid is in deze maanden hoger. En dat betekent alle aandacht voor ventilatie, luchtstroom en zonlicht.

Erik Schutte

Een toplaag met witte vlekken

Dit verhaal vertellen we elk jaar opnieuw. En toch gaan er elke zomer weer werken de mist in doordat de klimatologische omstandigheden niet voldoende worden beoordeeld. Een hoge luchtvochtigheid kan je droging nadelig beïnvloeden. Vocht dat omhoogkomt, moet afgevoerd worden, anders slaat het terug. De kalkdeeltjes komen omhoog en je krijgt een toplaag met witte vlekken die je er met een mesje zo van afschraapt. Het gevolg: je moet de toplaag eraf schuren en opnieuw beginnen.

Vraag Erik 3b

Let op lucht, zon en water

Ventileren is het sleutelwoord bij zomerse temperaturen. Zorg voor een luchtstroom, desnoods creëer je die zelf door een ventilator te plaatsen. Let ook op direct zonlicht. Dat kan het vloeroppervlak al snel verwarmen tot zo’n 50 graden Celsius, terwijl 20 graden echt het toegestane maximum is. Plak daarom ramen af waardoor direct zonlicht binnenvalt. Trap ook niet in de val om meer water toe te voegen, vanuit de gedachte dat de egalisatie dan beter vloeit en minder snel droogt. Met sterk zuigende ondergronden krijg je dan geheid ontmenging. Gebruik liever een extra primer.

ventilator

Verwerkingscondities

En dan is er nog een aantal bijkomende zaken waar je op moet letten. Zet je materiaal bijvoorbeeld niet buiten in de zon of in je bus waar de temperatuur oploopt. Gebruik geen water uit een tuinslang die de hele dag in de zon heeft gelegen. En draait er in een ruimte een airco, let dan op condensatie op je dekvloer. Dus de juiste verwerkingscondities: ventileren, een luchtvochtigheid van tussen de 40 en 70%, een omgevingstemperatuur van tussen de 18 en 23 graden Celsius, een materiaal- en vloertemperatuur van tussen de 15 en 20 graden en de juiste hoeveelheid water aanhouden. Het zijn allemaal grote en minder grote aandachtspunten voor een optimaal resultaat onder zomerse omstandigheden.

omstandigheden

Vroeg of laat smeren (of niet)

Ik weet wel dat het werk altijd door moet, maar alternatieven zijn om
’s ochtends heel vroeg te egaliseren of juist ’s avonds laat. Maar als het echt te heet is, is mijn advies: niet doen!’