Choose your country

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Wees alert op een dauwpuntsituatie

‘Het dauwpunt is echt een ondergeschoven kindje’, zegt Technisch-commercieel adviseur Erik Schutte. ‘We letten altijd op omgevingstemperatuur en ventilatie, maar echt, een dauwpuntsituatie kan je project flink verknallen. Wees daarom altijd alert.

Erik

Wat is het dauwpunt?

Het dauwpunt is de temperatuur waarbij de waterdamp in de lucht maximaal is. Er is dan sprake van 100% relatieve luchtvochtigheid. We weten allemaal: bij het dalen van de temperatuur zal de waterdamp vervolgens condenseren. Die condensatie kan neerslaan op een kouder oppervlak, zoals een vloer of een muur. Dit natuurkundig proces speelt trouwens het hele jaar door, zomer en winter, en kan tot vochtproblemen leiden. Vóór, tijdens en na afwerking van de vloer of wand.

5 tips dauw 2a

Dauwpunttemperatuur meten

Zeker met grote temperatuurverschillen waar we de laatste tijd mee te maken hebben, is het dus zaak om alert te zijn. Als je op het werk komt en er staat condensatie aan de binnenzijde van de ramen, moeten de alarmbellen afgaan. Ga dan niet aan de slag, maar bepaal eerst de dauwpunttemperatuur. Daar zijn handige tabellen en metertjes voor. En we geven ook informatie op de specificatiebladen. Stelregel is dat de vloertemperatuur minimaal 3 °C hoger is dan de dauwpunttemperatuur.

5 tips dauwpunten 3

Onthechting

Ik zei al: er wordt niet vaak rekening gehouden met het dauwpunt, maar ik merk dat we er steeds vaker vragen over krijgen. Omdat een project bijvoorbeeld mislukt. Ik heb het laatst gezien bij een project met LiquidDesign. We adviseren bij de verwerking van LiquidDesign een maximale luchtvochtigheid van 70%. Als je bij een dauwpuntsituatie gaat aflakken, onthecht de lak, krijg je blaasjes. Zo’n vloer loopt los en je kunt weer opnieuw beginnen. Om de vloer te drogen, kun je trouwens het beste een hoge ventilator gebruiken.

Laat ook materialen acclimatiseren

Wat geldt voor de vloeren en muren, geldt ook voor de te verwerken materialen. Ga daarom nooit direct aan de slag met een vloerbedekking die uit een koudere of warmere opslag, bus of vrachtwagen komt, maar laat deze bij voorkeur minimaal 24 uur vooraf in de projectomgeving acclimatiseren. Hetzelfde geldt voor primers, egaliseermiddelen en lijmen.

producten

Ook bij tegelwerk

Ook bij sommige tegelprojecten kun je te maken krijgen met dauwpuntsituaties, waardoor de ondergrond bijvoorbeeld te lang vochtig blijft en lijm of voegen niet goed afbinden. Houd je daarom aan de verwerkingsvoorschriften en zekerheidsmarges als vermeld op de specificatiebladen, dan zit je altijd goed. Twijfel je toch nog over de werkomstandigheden ter plaatse? Onze afdeling Customer Service en Technisch-commercieel adviseurs geven graag advies, zo nodig op het project.’

Bekijk hier de 5 tips hoe je dauwpuntproblemen kan voorkomen.