Choose your country

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Tips voor productverwerking in de wintermaanden

Eurocol-producten bieden het beste resultaat bij een optimale verwerking. Daarom geeft Technisch-commercieel adviseur René van der Jagt van Productgroep Vloertechniek nuttige tips, speciaal voor de periode met de R in de maand.

Wintertips

1. Bewaar op kamertemperatuur

Het is verleidelijk: 's middags alvast de bedrijfsbus laden voor de volgende dag, maar doe dit niet bij lage (nacht)temperaturen. Koude primers, lijmen en egalisatiemiddelen binden niet goed af, ook niet als het binnen lekker warm is. Bovendien wordt vloerbedekking stug bij vorst waardoor deze zich minder makkelijk laat leggen en verlijmen. Dus tijdens de koude maanden: pas 's morgens laden en dan gelijk door naar het werk. Of de materialen al eerder op het werk laten plaatsen om te acclimatiseren.

2. Controleer eerst de werkomstandigheden

Een pand niet wind- en waterdicht in de koude maanden? Vergeet het maar! De werkomstandigheden moeten aan de gestelde eisen voldoen, zoals de juiste vloer- en omgevingstemperatuur, gekoppeld aan de ideale relatieve luchtvochtigheid (zie tip 4). Kwaliteit vraagt om een goede voorbereiding.

3. Let vooral op het dauwpunt

In herfst, winter en voorjaar wordt kort voor het stofferen de omgevingsruimte dikwijls in korte tijd verwarmd, bijvoorbeeld met grote heaters. Goed bedoeld, maar... fout! De lucht wordt weliswaar snel warmer, de ondervloer beslist niet. Gevolg: vocht in de lucht slaat neer op de koude vloer door het zogenoemde 'dauwpunt', de temperatuur waarbij waterdamp in de lucht condenseert. Hierdoor blijft ook vocht in primer, egalisatiemiddel en lijm op het vloeroppervlak, waardoor deze niet goed kunnen afbinden.

4. Bepaal de minimale vloertemperatuur

De ideale omgevings- en vloertemperatuur zijn respectievelijk 18-23 ºC en 15-20 ºC. De laatste moet altijd hoger zijn dan het dauwpunt (zie tip 3), dat afhangt van de omgevingstemperatuur en de relatieve luchtvochtigheid.

Bijvoorbeeld:

OmgevingstemperatuurRelatieve luchtvochtigheidDauwpunt
18 ºC80%14,5 ºC
20 ºC 80%16,5 ºC
22 ºC80%18,4 ºC
24 ºC80%20,3 ºC

5. Overtuig de opdrachtgever

De onder tip 1 t/m 4 genoemde problemen leiden tot veel naloopwerk. Soms extra naschuren van de egalisatie waarop een witte huid is ontstaan, of herstel door slechte omstandigheden, met tijdverlies als gevolg. En natuurlijk: extra kosten en veel ergernis. Daarom moet je als professionele verwerker soms ook 'Nee' durven zeggen. Nog beter is het om de opdrachtgever te overtuigen van de noodzaak van goede verwerkingsomstandigheden. Inspecteer het werk ruim op tijd en geef aan welke omstandigheden noodzakelijk zijn om goed werk te leveren.