Choose your country

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Beetje extra aandacht, groot verschil

1. Kies het juiste gereedschap

Het mengijzer en de mengkuip bepalen voor een belangrijk deel de hoeveelheid stofontwikkeling tijdens het mengen. Bij een te brede kuip en een te klein mengijzer ontstaat er geen mooie ‘stroming’ in het mengsel. Je moet het mengijzer naar alle kanten in de kuip bewegen om de mortel helemaal goed doorheen te mengen, waardoor meer stof ontstaat. Met een smallere, hogere mengkuip en een mengijzer met breder blad verloopt het aanmaken sneller, wat minder stof geeft. Bij Forbo Eurocol vind je altijd de optimale gereedschappen voor elk product.

2. Eerst water, dan poeder

Zo logisch, dat je het bijna zou vergeten: als je eerst het aanmaakwater in de mengemmer giet en daarna het cementpoeder erbij stort, meng je niet alleen een stuk makkelijker, er ontstaat ook veel minder stof.

tips stofarm 2

3. Insnijden en omkeren

De stabiele Eurocol-mengemmer is prima geschikt om er een zak droge mortel op te leggen. Als je de zak vervolgens met een scherp mes in de breedte opensnijdt, blijft deze keurig liggen. Hierna kun je de zak gemakkelijk omkeren, zodat de insnede onderop komt te liggen. Zodoende stroomt het poeder uit de zak in de mengkuip, terwijl de zakverpakking tegelijk als een soort deksel fungeert. Eventueel stof blijft zo in de mengkuip of -emmer en stuift niet op.

tips stofarm 3

4. Begin met een laag toerental

Alle mengmachines zijn tegenwoordig prima instelbaar met een variabel toerental. Begin bij voorkeur met een laag toerental, totdat al het poeder in aanraking is gekomen met het aanmaakwater. Want wat eenmaal nat is, kan niet meer stuiven. Hierna kan het toerental naar wens worden opgevoerd om de mortel tot een klontvrije massa te mengen.

tips stofarm 5

5. Kies altijd voor stofarm

Naast de hiervoor genoemde tips, is het natuurlijk het belangrijkst om zoveel mogelijk met stofarme producten te werken. Alle Eurocol-egalisatiemiddelen zijn tegenwoordig stofarm en hetzelfde geldt voor een groot deel van de cementgebonden voegmaterialen en tegellijmen. De hoeveelheid stof in deze producten is met meer dan 90 procent gereduceerd! Als je hierbij ook nog tip 1 tot en met 4 opvolgt, wordt de hoeveelheid stof tijdens het mengen tot een minimum beperkt. Uiteraard blijft het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen altijd aan te bevelen. Gezondheid gaat nu eenmaal boven alles!

stofarm logo