Kies uw land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Installatie

Marmoleum

Marmoleum

Ondervloeren & Geluidsreductie
Voordat Marmoleum geïnstalleerd kan worden, is een vlakke ondervloer nodig. Indien nodig wordt uw vloer daarom eerst geëgaliseerd. Hiervoor heeft Forbo Flooring twee systemen:
Het Quickfit ondervloersysteem, voor houten èn betonondervloeren
Een vloerbaar egaliseermiddel, voor op steenachtige ondervloeren dat vanzelf waterpas loopt en perfect vlak opdroogt.
Houten vloeren
Houten vloeren zijn meestal opgebouwd uit een balklaag met planken, maar soms ook uit een balklaag met plaatmateriaal.

Installatie

Begane grond
Houten vloeren op de begane grond dienen altijd goed te worden geventileerd om rotten tegen te gaan. Dit betekent dat er een kruipruimte onder de vloer aanwezig moet zijn met voldoende ventilatieopeningen in de gevels. Het moet ventileren onder de vloer, zodat vocht wordt afgevoerd.

Verdiepingsvloeren
Door de ruimte die onder verdiepingsvloeren zit is er altijd sprake van een droge vloer.

Egaliseren met het Quickfit ondervloersysteem
De beste methode om houten ondervloeren te egaliseren is ons Quickfit ondervloersysteem. Dit is een zwevend ondervloersysteem dat bestaat uit een laag foam (4,5 mm) dat op de houten vloer wordt gelegd en waarop twee dunne, op elkaar geplakte platen zelfklevend MDF (3 + 4 mm.) komen te liggen. Bij een goed aangebrachte vloer ontstaat een uitstekend resultaat en zullen de naden van de platen niet of nauwelijks doortekenen.

Installatie

Betonvloeren
Een betonvloer is afgewerkt met een zandcement of anhydriet afwerklaag. De begane grond vloeren kunnen op het zand zijn gestort of uitgevoerd met een kruipruimte, met of zonder ventilatieopeningen in de gevels. Soms kan een vochtisolatie nodig zijn bij mogelijk optrekkend vocht.

Zandcement is over het algemeen niet voldoende vlak of te ruw om direct op te plakken.

Anhydriet kan wel vlak genoeg zijn gezien de methode van aanbrengen; er kan dan na schuren en het aanbrengen van een primer rechtstreeks Marmoleum op geïnstalleerd worden.

Indien nodig kan egaliseren bij zowel zandcement als bij anhydriet ondervloeren op de volgende twee manieren:

1. Egaliseren met vloeibaar egalisatiemiddel
Egalisatiemiddel is verkrijgbaar in poedervorm en wordt met water aangemaakt. Het wordt aangebracht met een egaliseerkam en prikkelrol. Een dunne laag, van ca. 2 mm., zal een vloer alleen gladder maken. Een dikkere laag, vanaf ca. 4 mm., kan ook lichte golving uit de vloer halen. Een egalisatie wordt na droging licht opgeschuurd. Vóór het aanbrengen van een egalisatie zijn voorbehandelingen noodzakelijk zoals het doen van vochtonderzoek, het aanbrengen van een primer en het herstel van scheuren.

2. Egaliseren met het Quickfit ondervloersysteem
Met dit systeem worden zowel de ruwheid als lichte golvingen uit de vloer gehaald. Zoals al beschreven bij houten vloeren, bestaat dit systeem uit een laag foam dat op de betonvloer wordt gelegd met daarop de twee dunne platen zelfklevend MDF die op elkaar worden geplakt. Bij een goed aangebrachte vloer ontstaat een uitstekend resultaat en zullen de naden van de platen niet of nauwelijks doortekenen.

Het Quickfit ondervloersysteem is een zwevend systeem en dus eenvoudig weer te verwijderen.
Marmoleum click
Marmoleum click is een laminaatproduct dat is opgebouwd uit Marmoleum, HDF en kurk. Hierbij zijn Marmoleum en het ondervloersysteem in één product geïntegreerd. Marmoleum click kan op praktisch iedere ondergrond gelegd worden. Hiervoor dient op de ondergrond een regulier PE folie aangebracht te worden onder de Marmoleum click panelen. Marmoleum click in combinatie met Forbo Foam voldoet aan de 10dB geluidsreductienorm van de Nederlandse Stichting Geluidhinder en aan de eisen van veel appartementencomplexen.

Installatie

Geluidsisolatie
Het Quickfit ondervloersysteem heeft nog een belangrijk voordeel: contactgeluidsisolatie. In combinatie met Marmoleum en Forbo foam voldoet deze constructie aan de richtlijn van de Nederlandse Stichting Geluidhinder en aan de reglementen van veel appartementencomplexen. De contactgeluidsisolatie gemeten volgens de norm NEN 5079 bedraagt namelijk 12 dB; dit is zelfs 2 dB hoger dan de waarde die men als richtlijn hanteert!

Vloerverwarming
Er zijn verschillende vloerverwarmingssystemen mogelijk bij zowel het Forbo Quickfit ondervloersysteem als bij een geëgaliseerde vloer. Forbo Flooring adviseert bij het Quickfit ondervloersysteem geen foam te gebruiken, daar dit te veel warmte tegen zal houden. Wel is een sterke kunststoffolie noodzakelijk. Voor meer informatie over Marmoleum in combinatie met vloerverwarming kunt u de technische brochure downloaden via het download center.

Bezoek ons download center

Leidingen van cv-installatie
Deze leidingen kunnen in de afwerklaag zijn aangebracht. Het is van belang dat de leidingen van een goede isolatie zijn voorzien en voldoende diep in de afwerklaag liggen, zodat de afwerklaag boven de leiding voldoende sterk is en de temperatuur van het vloeroppervlak niet boven de 27°C komt.

Installatie

Belangrijk!


Het is van belang dat u zich van tevoren vakkundig laat informeren door uw woninginrichter over het hoe en waarom van bijvoorbeeld een vochtisolatie, egalisatie of andere afwerking. Ook kunt u natuurlijk onze afdeling Technische Adviezen benaderen, telefonisch via 0900 - 66 845 66 (€ 0,20 per minuut) of via contact@forbo.com.
Het uiteindelijke resultaat wordt bepaald door het vakmanschap van uw woninginrichter!

Novilon

Novilon

Eenvoudige installatie
Novilon is op elke ondervloer te installeren, mits deze blijvend drukvast, vlak, droog en schoon is en vrij van scheuren en stof. Soms is het nodig de ondervloer eerst vlak te maken en/of te isoleren. U kunt dit laten beoordelen door de woninginrichter.

Tot 40 m2 is Novilon 'loslegbaar'.
Dat betekent dat lijm niet nodig is, alleen wat dubbelzijdig tape langs twee aaneengesloten zijden van de vloer. Voor ontwerpvloeren met verschillende kleurvlakken kan het nodig zijn om volledig te plakken. Wij adviseren u Novilon door een woninginrichter of gespecialiseerde stoffeerder te laten installeren. Dan bent u verzekerd van een vakkundige verwerking.

Installatie

Ondervloeren
Bij het leggen van Novilon is voor een mooi strak eindresultaat een vlakke ondervloer noodzakelijk. Daarom kan het nodig zijn dat de vloer eerst geëgaliseerd wordt. Forbo Flooring heeft hiervoor twee systemen:
1. Het Forbo Quickfit-ondervloersysteem - voor houten én betonvloeren
2. Een vloeibaar egaliseersysteem - voor betonvloeren

Houten vloeren
Houten vloeren bestaan meestal uit een balklaag met planken, maar soms ook uit een balklaag met plaatmateriaal.

Begane grond
Houten vloeren op de begane grond moeten altijd een goede ventilatie hebben, om vocht af te voeren en rotten tegen te gaan. Daarvoor moet er onder de vloer een kruipruimte zijn met voldoende ventilatieopeningen in de gevels.

Verdiepingsvloeren
Verdiepingsvloeren zijn altijd droog.

Houten vloeren kunnen worden geëgaliseerd met het Forbo Quickfit-ondervloersysteem. Dit is een zwevend ondervloersysteem. Het bestaat uit een laag Forbo Foam (4,5 mm), die op de houten vloer wordt gelegd, met daarop twee op elkaar geplakte zelfklevende MDF-platen (3+4mm) Goed aangebracht geeft het Forbo Quickfit-ondervloersysteem een uitstekend resultaat, waarbij de naden van de platen niet of nauwelijks doortekenen.

Installatie

Betonvloeren
Een betonvloer is afgewerkt met een laag zandcement of anhydriet. Een vloer op de begane grond kan op zand zijn gestort of zijn uitgevoerd met een kruipruimte, met of zonder ventilatieopeningen in de gevels. Bij mogelijk optrekkend vocht kan een vochtisolatie nodig zijn.

Zandcement
Zandcement is doorgaans niet vlak genoeg of te ruw om er direct Novilon op te plakken.

Anhydriet
Anhydriet kan wel vlak genoeg zijn. Hierop kan, nadat de vloer is geschuurd en voorzien van een primer, rechtstreeks Novilon gelegd worden.

Indien nodig kunnen zowel ondervloeren van zandcement als van anhydriet geëgaliseerd worden op de volgende manieren:

1.Met vloeibaar egalisatiemiddel
Egalisatiemiddel is verkrijgbaar in poedervorm. Het wordt aangemaakt met water en aangebracht met een egaliseerkam en prikkelrol. Een dunne laag (ca.2 mm) zal een vloer alleen gladder maken. Een dikke laag (vanaf ca. 4 mm) kan ook lichte golvingen uit de vloer halen. Na droging wordt de laag licht opgeschuurd. Het is noodzakelijk dat, voordat het egalisatiemiddel wordt aangebracht, vochtonderzoek gedaan wordt, primer wordt aangebracht en eventuele scheuren hersteld worden.

2.Met het Forbo Quickfit-ondervloersysteem
Met dit systeem worden zowel de ruwheid als lichte oneffenheden uit de vloer gehaald. Hoe dit systeem wordt toegepast, kunt u lezen bij 'Houten vloeren'.

Installatie

Cv-leidingen
Leidingen van de centrale verwarming kunnen in de afwerklaag zijn aangebracht. Het is belangrijk dat ze van een goede isolatie voorzien zijn. De leidingen moeten ook diep genoeg liggen, zodat de afwerklaag erboven sterk genoeg is en de temperatuur van het vloeroppervlak niet boven de 27°C kan komen.

Geluidsisolatie
Novilon zorgt voor een goede geluiddemping. Hieronder staan de zogeheten contactgeluidisolatiewaarden van de verschillende Novilon collecties, gemeten volgens de Europese norm NEN-EN-ISO 717-2 ΔLw. Hoe hoger de contactisolatiewaarde, hoe hoger de geluiddemping.

Geluidreductie dB ΔLw waarde
Novilon Nova 17
Novilon Viva 16
Novilon Fusion 16
Novilon VT Wonen 16
Novilon Impressions 16
Novilon Prima 14
Novilon Plus 15

Voor meer informatie over geluidsisolerende eigenschappen van Novilon vloeren kunt u contact opnemen met de Afdeling Technische Adviezen van Forbo Flooring
0900 - 66 845 66 (€ 0,20 per minuut). U kunt ook uw woninginrichter om advies vragen of de ''technische brochure" downloaden via het download center.

Bezoek ons download center

Installatie

Belangrijk!


Het is van belang dat u zich van tevoren vakkundig laat informeren door uw woninginrichter over het hoe en waarom van bijvoorbeeld een vochtisolatie, egalisatie of andere afwerking.
Het uiteindelijke resultaat wordt bepaald door het vakmanschap van uw woninginrichter!