Kies uw land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Marmoleum stories

De oprichters

De oprichters

Trees Verster Kaars Sijpesteijn

Op 8 juni 1929 werd Trees geboren. Ze was de eerste dochter van Ernst Kaars Sijpesteijn, de zoon en kleinzoon van de oprichters van de Nederlandsche Linoleumfabriek. Trees studeerde twee jaar lang Engelse literatuur aan de Universiteit van Amsterdam. Toen ze met de vermaarde Nederlandse architect Jan Verster trouwde, wijdde ze zich helemaal aan haar gezin. Veertig jaar lang woonde Trees in Ouderkerk aan de Amstel, in een prachtige villa aan de rivier Amstel die haar echtgenoot zelf had ontworpen. Momenteel woont ze in Haarlem.

Trees Verster Kaars Sijpesteijn

Digna Verster

Digna Verster, de kleindochter van Trees Verster, werd in 1997 geboren in Amsterdam. Ze studeerde rechten aan de Universiteit Utrecht en de Queen Mary University in Londen. Nadat ze in 2019 haar bachelordiploma had behaald, verhuisde Digna naar Milaan om een businessopleiding over duurzame mode te volgen. In Genève werkte ze voor de Verenigde Naties aan een project om de toeleveringsketens in de mode-industrie traceerbaar en transparant te maken. Momenteel bereidt ze zich voor op de volgende stap in haar carrière.

Digna Verster

De Oprichters

In 1898 sloot Pieter Hendrik Kaars Sijpesteijn een overeenkomst met Frederick Walton, de Schotse uitvinder van linoleum, om de productierechten voor linoleum in Nederland te krijgen. In 1899 richtte Pieter Hendrik samen met zijn twee zonen, Willem en Pieter Hendrik junior, in Krommenie de 'Nederlandsche Linoleumfabriek' of NLF op. In 1927 namen Ernst en zijn neef Jan de directie van de NLF over. Aan het begin van de twintigste eeuw werd de NLF omgedoopt tot 'Linoleum Krommenie' en in 1968 kreeg het bedrijf de naam die intussen wereldwijd bekend is: Forbo.

Collectieboeken

De gesprekken

In de zomer van 2019 stelde Digna Verster ons voor aan haar grootmoeder, de dochter van Ernst Kaars Sijpesteijn. Deze ontmoeting was het begin van een inspirerende reeks gesprekken waarin Trees veel vertelde over haar jeugdherinneringen aan haar vader Ernst, haar grootvader Pieter Hendrik en haar bezoeken aan de oude linoleumfabriek in Krommenie. We lieten Trees en Digna door een historisch collectieboek uit 1935 en ons nieuwste Marmoleum-collectieboek uit 2019 bladeren en vroegen hun mening.

We willen graag de volgende mensen bedanken:

Trees Verster en Digna Verster
Gal Keshet | regie, camerawerk en nabewerking
Simone de Vries | advies
Gena Haensel | vertaling
Frank Hoogveld | dronevideobeelden

De foto's in deze film danken we aan de volgende fotografen en ontwerpers:

Matthias Groppe, Rene Mesman, Studio Daphna Laurens, Phil Procter, Ronald Smits, Studio Maarten Kolk & Guus Kusters, Herman de Winter/Studio de Winter, Chikako Harada, Bodil Bergqvist, White Arkitekter AB, Floor Knaapen, Monique van der Reijden, @trendcompass.nl @eigenhuiseninterieur, Hemmo Honkkonen, Kristoffer Heikkinen, en Thomas Eurlings.