Kies uw land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Marmoleum stories

De designer

Mathijs Labadie | photography Renoleum project

Christien Meindertsma

In 2003 studeerde Christien Meindertsma af aan de Design Academy Eindhoven en sindsdien heeft ze een unieke designstijl ontwikkeld. In haar werk onderzoekt ze de levensloop van voorwerpen en grondstoffen. Soms is het resultaat van haar projecten een weergave van het proces zelf, andere onderzoeken leiden haar dan weer naar commerciële producten. Lokale productie en weinig bekende grondstoffen als hoofdthema's, zorgvuldig onderzoek, gedetailleerde documentatie: dat zijn de typerende kenmerken van haar werk. Meindertsma brengt processen aan het licht die we door de industrialisatie nagenoeg vergeten zijn en ze leert ons zo de materialen en producten om ons heen beter te begrijpen.

Christien Meindertsma

Hieronder vindt je enkele projecten waar Forbo Flooring en Christien Meindertsma samen aan gewerkt hebben.

Lokaal geproduceerd linoleum

In 2012 nam Christien contact op met Forbo Flooring voor haar project Flax. Ze had een partij vlas gekocht en vroeg Forbo om mee te werken aan haar onderzoek: ze wilde weten of het mogelijk was om lokaal linoleum te produceren met lokaal geteelde, natuurlijke grondstoffen. De proefstukken die ze maakte, werden tijdens de Dutch Design Week 2012 gepresenteerd. Het was een prachtige reeks die het natuurlijke karakter van Marmoleum perfect tot uiting bracht.

Local linoleum
Mathijs Labadie | fotografie Renoleum-project

Een oude linoleumvloer in een school

In 2018 bedacht designstudent Jaromir van Vliet een manier om oude stukken linoleum met warmte om te toveren in een eindeloos recyclebaar materiaal: Renoleum. Vanaf dat moment heeft Forbo Flooring verschillende Renoleum-projecten op poten gezet in nauwe samenwerking met externe partners.

In 2019 deed Christien Meindertsma diepgravender onderzoek naar de mogelijkheden voor het recyclen van gebruikt linoleum. Voor haar project versnipperde ze een oude linoleumvloer in een school tot grote snippers en kleine korrels. In samenwerking met de proeffabriek van Forbo Flooring onderzocht ze systematisch het potentieel van dit materiaal.

Een Renoleum-kleurenkaart

Om een beter beeld te krijgen van de kleurmogelijkheden van Renoleum heeft Christien alle 150 stalen uit 'Rhapsody in Colour' (een Marmoleum-stalenboek uit 1996) verwerkt. Alle kleurrijke Marmoleum-stalen zijn verweven tot een nieuwe, egale tint. Samen vormen ze een prachtige, moderne kleurenreeks.

christienmeindertsma.com

Mathijs Labadie | fotografie Renoleum-project
Mathijs Labadie | fotografie Renoleum-project

Een tastbaar product

Tijdens één van haar experimenten testte Meindertsma of het materiaal als een dunne laag op een linnen canvas kan worden geperst in plaats van op de flexibele jute die normaal gezien wordt gebruikt. Uit deze proef vloeide een prototype voort voor een lichte, opvouwbare stoel in de vorm van een linnen schildersdoek.

In augustus 2020 publiceerde Rosa Bertoli een artikel in Wallpaper Magazine over het onderzoek van Meindertsma met de titel 'Can Lino Live Forever'.

Ga naar Wallpaper magazine

Voor deze aflevering van Marmoleum Stories willen we de volgende mensen bedanken:

Christien Meindertsma
Gal Keshet | regie, camerawerk en nabewerking
Simone de Vries | scenario-advies
Mathijs Labadie | fotografie Renoleum-project
Roel van Tour | extra beeldmateriaal proeffabriek
Kuperus & Gardenier | maker van de lichte, opvouwbare stoel