Välj ditt land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Industri

Industrigolv

Forbo Flooring Systems är en internationell marknadsledare med stor erfarenhet av att tillhandahålla ESD- och renrumsgolv.

Sphera EC 450000 vit

Industri

Ha kontroll över miljön

Forbo Flooring Systems är en internationell marknadsledare med stor erfarenhet av ESD- och renrumsgolv. Oavsett om det gäller ESD-säkerhet, kemikaliebeständighet, dynamisk lastkapacitet, explosionsrisk eller extremt låga utsläpp, erbjuder Forbo Flooring Systems en rad ESD- och renrumsgolvlösningar som uppfyller de högsta kraven för kontrollerade miljöer.

Colorex

Lokaler

Utrymmen inom industri

 • Colorex EC

  Elektronikindustri

  Golv som avleder elektrostatisk laddning

  Elektronikindustri

  Att minska genereringen av elektrostatisk laddning är huvudsyftet med kontrollåtgärder i ESD-skyddade områden (EPA). Inom områden för exempelvis elektronikmontering, mekatronik och datacenter spelar rätt golvbeläggning en avgörande roll. Det avleder inte bara elektrostatisk laddning från personal och utrustning, utan minskar också genereringen av laddning där den uppstår – vid gränssnittet mellan skosulorna och golvet.

 • Colorex EC-2

  Biovetenskap

  Skydda dina produkter

  Biovetenskap

  I renrumsmiijöer enligt ISO-standard inom läkemedels-, biovetenskaps- och tillverkningsindustrin, kan luftburna partiklar utgöra en stor föroreningskälla. De kan inte bara orsaka försämrad avkastning, partiklarna kan också orsaka korrosion och produktskada. ISO-standarder och cGMP-föreskrifter för luftrenhet kräver att överensstämmelse visas genom uppvisande av konsekventa resultat, som kan verifieras regelbundet.

  På grund av dessa krav rekommenderar vi våra kollektioner Colorex och Sphera SD/EC. Lämpliga produkter är Colorex SD, Colorex EC, Colorex Plus EC, Sphera SD och Sphera EC.

 • Colorex Plus Quartz

  Fordon

  Ha kontroll över miljön

  Fordon

  Bilarnas avancerade teknik måste matchas av ännu större kontroll av föroreningar och elektrostatisk urladdning i tillverkningsmiljön. Oavsett om du tillverkar kretsar eller primära komponenter eller är OEM-tillverkare, har vi den rätta golvbeläggning som, skyddar din produkt och din vinst.

  För det här segmentet rekommenderar vi våra elektriskt ledande golv Colorex och Sphera SD| EC. Det finns elektriskt ledande alternativ och alternativ som avleder elektrostatisk laddning, tillsammans med en Plus-kollektion som är idealisk där driftstopp eller reparationer av undergolv skulle medföra problem.

 • Colorex

  Allmän industri

  Lämpligt för de tuffaste miljöerna

  Allmän industri

  Industrimiljöer har sina särskilda golvproblem, särskilt i områden med stort slitage. Våra golvbeläggningssystem Colorex High performance är avsedda för alla industriområden, inklusive de tuffaste miljöerna. De är skurna från ett homogent, fast block av starkt komprimerat material och har högt vinylinnehåll och en välbalanserad mängd mineralfyllmedel för optimal prestanda.

 • Flotex Linear Stratus och Cirrus i kombination

  Allmänna utrymmen

  Alla lösningar, en leverantör

  Allmänna utrymmen

  Vid de flesta industrianläggningar och fabriker finns områden som kräver generella golv, som kontor eller korridorer, och områden som kräver golv med specialfunktioner, som entréer, områden med halkrisk eller områden där akustik kan vara ett problem. Forbo har lösningar för alla dessa områden.

Produkter

Produkter för industrin

Colorex SD – avleder elektrostatisk laddning

Colorex SD är en homogen golvbeläggning i form av plattor, vilken avleder elektrostatisk laddning och har permanenta ESD-egenskaper. Den täta, elektriskt ledande ådringen avleder effektivt elektrostatisk laddning till jord. Colorex SD-plattor klarar de mest krävande förhållanden och är en perfekt lösning för mycket känsliga områden, som renrum, liksom för krävande produktionsanläggningar inom elektronik, biovetenskap och tillverkningsindustri.
Gå till Colorex SD-kollektionen

Colorex SD 150201 renrum
Colorec EC 250201 Everest

Colorex EC – elektriskt ledande

Colorex EC är en golvbeläggning i form av plattor, vilken är elektriskt ledande och har permanenta ESD-egenskaper. Elektrostatisk laddning förs effektivt genom den täta, elektriskt ledande ådringen som löper genom hela Colorex EC-plattans tjocklek. Laddningen överförs via det ledande limmet och leds säkert till jord via kopparremsan. Det är ett helt naturligt system, som inte behöver några flyktiga kemiska antistattillsatser för att underlätta konduktivitet. Konduktiviteten påverkas inte av förändringar i temperatur eller luftfuktighet
Gå till Colorex EC-kollektionen

Colorex Plus

Colorex Plus är ett högpresterande golvbeläggningssystem bestående av limfria plattor, för alla användningsområden där stilleståndstid eller kostsam förberedelse av undergolv är ett problem. Colorex Plus kan läggas utan att verksamheten avbryts och kan användas omedelbart efter läggning, även av gaffeltruckar. Colorex Plus finns som elektriskt ledande alternativ (EC), ett grundalternativ och ett stegsäkert alternativ (R10).
Gå till Colorex Plus-kollektionen

Colorex Plus
Sphera SD 550000 550049

Sphera SD – avleder elektrostatisk laddning

Sphera SD är en homogen vinylgolvbeläggning som avleder elektrostatisk laddning. För att säkerställa konsekvent, tillförlitlig prestanda har elektriskt avledande flingor tillsatts. Den rena, sabbiapräglade strukturen ger en matt yta som är lätt att rengöra.
Gå till Sphera SD-kollektionen

Sphera EC – elektriskt ledande

Sphera EC är ett homogent vinylgolv som är elektriskt ledande. För att säkerställa konsekvent, tillförlitlig prestanda har kimröksflingor tillsatts. Flingorna ger ett marmorerat mönster, som skapar mjukare utseende och en autentisk look.
Gå till Sphera EC-kollektionen

Sphera EC 45000
Marmoleum Ohmex

Marmoleum Ohmex - elektriskt ledande

Marmoleum Ohmex är en elektriskt ledande linoleumgolvbeläggning som kombinerar utmärkt hållbarhet med förbättrad elektrisk resistans (< 1–108 Ω (i överensstämmelse med EN1081)).

Därmed skyddas både användare och utrustning som är känslig för statisk elektricitet, som datorer och andra elektroniska enheter.

Marmoleum Ohmex är tillverkad av naturliga råvaror, vilket gör det till ett mycket hållbart elektriskt ledande golv.
Gå till Marmoleum Ohmex-kollektionen

Step stegsäker vinyl

Stegsäker vinyl kan användas varhelst människor arbetar eller har sin dagliga verksamhet, eftersom stegsäkerhet är en viktig faktor för att skapa säkra arbetsmiljöer och offentliga miljöer. Den nya Forbo Step-kollektionen kombinerar enastående stegsäkerhet med differentierad estetik och tack vare användning av nya Step Crystals erbjuder alla färgkombinationer ett rent, fräscht utseende och förbättrade rengörings- och underhållsegenskaper.
Gå till kollektionen Step stegsäker vinyl

Step stegsäker vinyl
Stadskontoret i Venlo

Marmoleum – linoleumgolv på rulle och som plattor

Våra Marmoleum-produkter är naturliga golv som kännetecknas av hållbarhet, slitstyrka, hög kvalitet och innovativ design. Marmoleum är därmed en perfekt golvbeläggning för offentliga byggnader.

Marmoleum tillverkas av naturliga råvaror och är det mest hållbara golvalternativet. Det är koldioxidneutralt sett till tillverkningsfasen. Med över 300 färg- och mönsteralternativ kan du skapa många vackra och färgglada golv.

Alla Marmoleum-golv har Topshield pro-yta, vilket innebär att de är resistenta mot repor och skomärken. Detta gör Marmoleum är lätt att underhålla och gör att golvet behåller sitt utseende under lång tid. Gå till Marmoleum-kollektionen

Flotex – flockade golv

Textilgolvet Flotex är den perfekta lösningen för kontor där många människor kommer och går och stolar flyttas, vilket innebär att golvet måste vara mycket slitstarkt. Det är tåligt, bekvämt och har en ljudabsorption på upp till 20 dB. Flotex finns i många olika färger och stimulerande mönster och kan fås på rulle, som plattor eller i plankformat. Flotex innehar också Allergy UK Seal of Approval och det innehåller upp till 52 % återvunnet material.
Gå till Flotex-kollektionen

Flotex Linear Cirrus
Tessera

Tessera – textilplattor

Dagens moderna kontorsmiljöer med öppna kontorssystem är utformade för och förknippade med flexibilitet, för att layouten ofta ska kunna ändras. Ett modulärt golvsystem som textilplattor kan snabbt anpassas till förändrade behov, minska kostnaderna för omorganisation och möjliggöra större flexibilitet i fråga om utformning

Textilplattorna Tessera kan fås i olika utföranden och har många olika användningsområden. Golvet finns i olika format, bland annat plankor och extra stora plattor, vilket skapar stora designmöjligheter. Det minskar slagljud ed upp till 30 dB. Plattorna kan fås som riktningsfria, vilket reducerar spillet till 2 %.
Gå till Tessera-kollektionen

Allura – vinylplattor med lyxig känsla

Letar du efter ett golv som har trä- eller stengolvets naturligt vackra utseende men vinylplattornas slitstyrka och komfort? Kolla in våra Allura LVT-kollektioner. Varmt och skönt under fötterna, mycket god dimensionsstabilitet, lätt att lägga och sköta. Eftersom våra LVT-golv finns i flera olika utföranden finns det garanterat ett alternativ som passar ditt användningsområde.
Gå till Allura-kollektionen

The Gem
Nuway Grid Wellington Academy

Nuway och Coral – entrésystem

Genom att se till att smuts och fukt blir kvar i entrén kan städkostnaderna minskas med upp till 65 %. Vår Nuway-kollektion är marknadsledande inom tekniskt avancerade entrégolv. Entrésystemet Nuway utgör en effektiv första försvarslinje som förhindrar att smuts och fukt kommer in i byggnaden via skosulor och däck på t.ex. rullstolar och rullatorer. På så sätt hålls golvet inne i byggnaden torrare och renare, samtidigt som risken för halkolyckor minskar. Nuway Tuftigard HD är Forbos entrésystem avsett att tåla intensiv trafik eller hög punktbelastning upp till 900 kg/cm².

Vår Coral-kollektion har varit marknadens ledande textilentrégolv i 50 år. Nu erbjuder vi fler valmöjligheter än någonsin i form av attraktiva och hållbara avskrapningssystem i ett stort antal modeller och utföranden för olika tillämpningar, budgetar och estetiska preferenser. Entrégolvet Coral kan förlänga dina golvs livslängd och minska både städkostnaderna och halkrisken.
Gå till entrésystemskollektionen

Vad är ESD?

Elektrostatisk urladdning

ESD är en förkortning för Electro Static Discharge, elektrostatisk urladdning. Det kan beskrivas som ett plötsligt flöde av elektroner från en yta eller människa till en annan yta eller människa. Detta sker när materialen återgår till sitt neutrala eller oladdade tillstånd. Det kan ses som en liten gnista, som hoppar från en elektrostatiskt laddad yta till en annan yta.

Vad de flesta inte inser i fråga om elektrostatisk urladdning (ESD), är att det kan orsaka skador utan att det märks. Detta osynliga fenomen kan till exempel skada elektroniska enheter eller komponenter och kan få allvarliga konsekvenser. För att kunna förhindra eller kontrollera elektrostatisk urladdning är det viktigt att man förstår hur fenomenet uppkommer och vad man kan göra för att förhindra eller kontrollera det.

Hur uppkommer ESD?

Orsaken till ESD är elektrostatisk laddning. Elektrostatisk laddning kan genereras på olika sätt. Elektrostatisk laddning är uppbyggnad av laddningsskillnad mellan två ytor och uppkommer oftast genom kontakt och separation av två ytor. Detta kallas triboelektrisk laddning. Den uppstår när två ytor gnids mot varandra. Neutrala ytor har lika många negativa som positiva joner. Vid kontakt flödar laddade elektroner (-) från en yta till en annan.

När ytorna separeras kommer elektroner att dras från den ena yta och bli kvar på den andra. Därmed uppkommer potentialskillnad mellan ytorna – en motsatt elektrostatisk laddning. Vilket material eller vilken yta som blir positivt laddad respektive negativt laddad beror på deras position i den triboelektriska spänningsserien. När två ytor med olika potential kommer nära varandra kan laddning överföras för att återställa deras neutrala tillstånd. Denna överföring av laddning kallas också elektrostatisk urladdning. Laddade material kommer av naturen att sträva efter elektrostatisk urladdning för att återgå till sitt neutrala tillstånd, med lika mängd elektroner (-) och protoner (+).

Vad är ESD?
Mikrokrets

Riskerna med ESD

Även om en urladdning kan vara omärklig, kan den orsaka stor skada. Det finns tre riskområden definierade för ESD:

Skada på känsliga elektroniska komponenter
Urladdningen kan skada signalbanor i till exempel kretsar. Om en mikroskopiskt liten ledare brister kommer kretsen inte att fungera längre. För en tillverkare innebär det att produktionsavkastningen minskar. Sådan skada till följd av elektrostatisk urladdning kallas för ett katastrofalt fel.

Försämring av produktions- eller arbetsvillkor
Elektrostatisk laddning kan också orsaka problem i produktionsprocesser och arbetsmiljöer genom att störa normal driften av elektroniska system, vilket orsakar skada eller funktionsfel på utrustning.

Utlösning av explosion
I områden med brandfarliga gaser, ammunition eller höga koncentrationer av damm kan ESD utlösa explosion. Detta beror på att en elektrostatisk urladdning åtföljs av en liten gnista, vilket kan utlösa en explosion.

Under kontroll

Ha kontroll över miljön

Oönskade ESD-händelser kan förhindras genom att balansen mellan negativa (-) och positiva (+) joner återställs på ett kontrollerat sätt. Ett sätt att återställa den laddade ytan till neutralt tillstånd är att använda ESD-skyddsutrustning, som ESD-golv. Specifika ESD-golv begränsar den elektrostatiska laddningen hos exempelvis material och människor. Det säkerställer också att när material laddas, sker urladdningen från människor till jord genom ledande skor till golvet på ett kontrollerat sätt.

Forbo Flooring Systems erbjuder en rad ESD- och renrumsgolvlösningar som kan tillgodose de högsta kraven på kontrollerade miljöer. I till exempel kritiska industrimiljöer, där ESD kan orsaka omfattande skador, kan en golvlösning med permanenta ESD-egenskaper bidra till att undvika kostnader från produktfel, bearbetningsproblem, utrustningsfel eller hygienproblem. Golvet kan bidra till att förhindra oönskad elektrostatisk laddning och urladdning. Ett golv kan också bidra till att hålla en kontrollerad miljö ren genom att begränsa partikel- och TVOC-avgivning från golvbeläggningen.

ESD- och renrumsgolvlösningar kan också vara en del av att säkerställa säker miljö i känsliga vårdinrättningar och områden. Elektrostatiska urladdningar kan vara obehagliga för patienter och anställda och känsliga medicintekniska produkter kan påverkas negativt av elektrostatisk laddning. Det behövs en lösning som effektivt skyddar människor och utrustning mot elektrostatiska händelser. En hållbar, fläckbeständig, mycket stabil och intrycksbeständig golvlösning behövs.

Alla kollektioner från Forbo som erbjuder en lösning för de mest krävande kontrollerade miljöerna ingår i en portfölj, Forbos portfölj Under Control, vilket är en hänvisning till det som är viktigt för våra kunder: Att se till att allt i miljön är kontrollerat.
Gå till portföljen Under Control

Colorex SD | EC
Colorex SD 150201 renrum

Vad ska användas var

Välj rätt lösning

ESD-golvlösningar är avsedda för användning inom sektorer som elektronik, läkemedel, hälsa, datacenter och serverrum. I tabellen ges en översikt över vilken kollektion du ska använda för att uppfylla dina projektkrav.

Projektkrav
Platta eller rulleBelastningsintensitetESD-kontrollPartikelkontroll och lämplighet för renrumKemikaliebeständighetReparerbar lösningStegsäkerhet
Colorex SDPlattaExtremPermanent avledning av elektrostatisk laddningISO-klass 4UtmärktKan återställas helt och reparerasR9
Colorex ECPlattaExtremPermanent elektriskt ledandeISO-klass 2UtmärktKan återställas helt och reparerasR9
Colorex Plus ECPlattaKraftigPermanent och jämnt elektriskt ledandeISO-klass 2UtmärktKan återställas helt och reparerasR9
Colorex Plus basicPlattaKraftigAntistatiskISO-klass 4UtmärktKan återställas helt och reparerasR9
Colorex Plus R10PlattaKraftigAntistatiskISO-klass 6UtmärktKan återställas delvisR10 – texturerad yta för bättre stegsäkerhet
Sphera SDRulleMåttligPermanent och jämn avledning av elektrostatisk laddningISO-klass 6Mycket god-R9
Sphera ECRulleMåttligPermanent och jämnt elektriskt ledandeISO-klass 5Mycket god-R9
Marmoleum OhmexRulleMåttligAvledning av elektrostatisk laddning vid relativ luftfuktighet > 40 %-God-R9

Användningsområden

Colorex EC och Sphera EC
ESD-anläggningar, renrum enligt ISO-standard, farmaceutiska laboratorier, produktionsanläggningar och operationssalar.

Colorex SD och Sphera SD
Nybyggda laboratorier, renrum enligt ISO-standard, läkemedelslaboratorier, produktionsanläggningar, serverrum, datacenter och operationssalar.

Colorex Plus EC
Renovering av ESD-anläggningar, renrum enligt ISO-standard, farmaceutiska laboratorier och produktionsanläggningar. Lämpligt när stilleståndstid, fuktiga golv eller bristfälliga undergolv är ett problem.

Colorex Plus R10
Den texturerade ytan ger bättre stegsäkerhet (R10) och är idealisk för användning i områden där det finns risk att golvet förorenas, till exempel genom pulver- och vattenspill vid produktionsanläggningar (elektronik, tillverkning, biovetenskap)

Colorex Plus Basic
Affärer, butiker, lager. Områden med hög trafik som behöver daglig intensiv rengöring. Lämpligt när stilleståndstid, fuktiga golv eller bristfälliga undergolv är ett problem.

Marmoleum Ohmex
Lämpligt för användning i områden med känslig utrustning, som dator- och serverrum.

Miljö

Skapa bättre miljöer

Vi strävar ständigt efter att producera hållbara golvsystem som skapar bättre miljöer överallt. Samtidigt hjälper vi till att ta hand om miljön genom vårt engagemang för hållbar utveckling och ansvarsfulla processer för råvaruanskaffning och tillverkning. Våra Colorex- och Sphera-kollektioner tillverkas med 100 % grön el och överensstämmer med REACH.

Gå till Colorex- och Sphera-kollektionerna

Hur det tillverkas

• All el vi köper kommer från förnybara källor. Det innebär att alla våra vinylproduktionsanläggningar, inklusive våra Colorex- och Sphera-anläggningar, är en del av ett effektivt miljöledningssystem och har ISO14001-certifiering.

• Sphera SD | EC är ftalatfria och produceras i en miljö med noll avfall.

Hur det fungerar

• Den låga mjukgörarhalten säkerställer små utsläpp och liten gasavgivning.

• Ytan på Colorex kan repareras helt, vilket förlänger produktens livslängd. Djupa repor, hål, brännskador eller andra ytskador kan repareras enkelt och effektivt, utan att lämna några spår eller påverka golvets ursprungliga egenskaper. Denna genuina, helt reparerbara yta är unik för Colorex och är något som inget annat golvsystem kan lova.

FloorVisualizer

FloorVisualizer

Vi har flera olika verktyg och tjänster som hjälper dig att hitta och skapa det golv som passar dig bäst. Med vår FloorVisualizer kan du placera ut våra golv i en miljö, eller kombinera flera olika produkter så att du ser hur de ser ut tillsammans.
Testa vår FloorVisualizer

Forbo FloorVisualizer Office smarttelefon

Låt dig inspireras av vår referenser

Forbos golv används i många industrimiljöer världen över. Besök vår referenssektion och bli inspirerad av referensprojekt över hela världen.
Utforska våra industrireferenser

renex

Global aktör

Globala partnerskap

Ansvaret för våra globala partnerskap med stora kunder ligger i händerna på våra mest erfarna Key Account Managers. De fokuserar på kundvård och har som enda uppgift att se till att Forbo tillhandahåller golvlösningar som är perfekt anpassade efter varje kunds behov.

• Vi kan skapa offerter för olika länder och har erfarenhet av internationella beställningsprocesser och lokala föreskrifter i olika länder
• Vi hanterar internationell logistik
• Vi har samarbetat med kunder världen över i 20 år

Vi är en global partner som står vid din sida på lokal nivå. Vårt designteam ger dig den vägledning och hjälp du behöver. Våra tekniker talar samma språk som golvläggarna, vilket underlättar processen.

Världsledande tillverkare

• Forbo Flooring Systems ingår i schweiziska Forbo Group

• Nyckeltal för Forbo Group 2019:
> Nettoomsättning CHF 1 282,2 mn
> 5 600 medarbetare

• Global närvaro:
> 25 produktionsanläggningar och distributionsföretag
> 6 monteringsanläggningar
> 48 renodlade säljorganisationer i totalt 38 länder världen över

• Europeisk tillverkning på fabriker i Storbritannien, Frankrike, Nederländerna, Schweiz, Tyskland och Ryssland.

• Europeisk logistik och kundtjänst

Atalanta International School
Marmoleum människotillverkad

Ledande inom hållbarhet

Vi värnar om både människa och miljö

• Våra produkter och anläggningar har tilldelats många olika märkningar och certifieringar.
• Alla våra tillverkningsanläggningar är ISO-certifierade. Råvaror används effektivt och avfall återvinns när det är möjligt.
• Vi värnar om det hållbara samhället; Forbos anläggningar är certifierade enligt SA8000.

skapa bättre miljöer

Pålitlig tjänsteleverantör

Vi erbjuder:
• En helhetsleverantör som tillgodoser alla dina golvrelaterade behov
• Lokal rådgivning och support – gränsöverskridande leveranser
• Storskalighetens effektivitetsvinster, leveranssäkerhet och snabbhet

Framför allt ett enda avtal och en enda kontaktperson vilket innebär att du sparar både tid och pengar.

Forbos designtjänst
Säljteam

Tänk globalt, agera lokalt

Lokala team samarbetar med lokala representanter

Under hela projektets gång fungerar din Key Account Manager på Forbo som din enda kontaktperson, oavsett vilka frågor som uppstår och oavsett var i världen du befinner dig.

Vi tror att ett sådant upplägg sparar tid, minskar krångel och ovisshet samt ökar konsekvensen** och tillförlitligheten, oavsett hur komplicerat ditt projekt är.