Välj ditt land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Marmoleum - vårt linoleummärke

Det biobaserade golvet

Scrolla för att upptäcka mer

Den bästa naturliga golvlösningen

Marmoleum är ett koldioxidneutralt produktsortiment från vagga till grind. Det kombinerar ekologiska värden med modern design och ger ett viktigt bidrag till en hållbar värld. Forbo Flooring Systems är världsledande inom linoleum, och vi tillverkar våra Marmoleumgolv med 97 % naturliga råmaterial.

Våra Marmoleum- golv är tillverkade av:

  • 97 %

    naturliga råmaterial

  • 62 %

    förnybara resurser

  • 43 %

    återvunnet och återanvänt material

Kolneutralt golv

Från vagga till grind - utan klimatkompensation

Marmoleum är tillverkat av naturliga, snabbt förnybara råmaterial. Hantverket att tillverka linoleum har utvecklats under de senaste 150 åren – vi har drivit denna utveckling genom varumärket Forbo Flooring Marmoleum.

Marmoleum är unikt eftersom det har en CO2-upptagning i själva produkten. Fotosyntes av alla växter som används i Marmoleum absorberar mer CO2 än vad som släpps ut vid transport och produktionsbearbetning av slutprodukten. Detta gör Marmoleum kolneutralt från vagga till grind.

Cirkulärt av naturen

Naturresursernas återställande kapacitet är grunden för den cirkulära ekonomin. I grund och botten är linoleum en biocykelprodukt. Detta innebär att de naturliga råvarorna i princip kan komposteras och återföras till jorden som näring till de nyodlade naturliga råvarorna.

Att använda återvunnet, upcyclade (dvs kakaoskal och tallolja) och återanvända material är en cirkulär ekonomiprincip som har tillämpats i Marmoleum i evigheter. I våra linoleumfabriker rester samlas installationsrester in och tillförs till återvinningssystemet, vilket bidrar till halten på 43 % återvunnet innehåll i Marmoleum. Andra värdefulla materialströmmar, som rester av jute eller rester av baksidespapper i linoleum från möbler, erbjuds till parter som uppgraderar dem till ytterst värdefulla eller socialt ansvarsfulla produkter.

Se listan över återvunnet innehåll
Marmoleum - ett biobaserat golv

Framställa ny Marmoleum

av ett 20 år gammalt golv

Vi ser inte cirkularitet för golvbeläggningar i stor skala ännu. Lösningar är särskilt begränsade när golv limmas på undergolvet. Tyvärr gäller detta de allra flesta fjädrande golv som används idag. Det är därför Forbo Flooring nyligen antagit utmaningen att helt återvinna 13 000 m2 20 år gamla Marmoleum-golv från Delfts tekniska universitet och förvandla det till helt ny Marmoleum.

Läs hela berättelsen
linoleum

Hållbar innovation

Marmoleum Cocoa - upcycling inom golv

Den nederländska regionen "De Zaanstreek" – regionen där vår Marmoleumfabrik ligger – är ett område där mycket kakao produceras och bearbetas. Detta gav oss inspirationen till vår nya Cocoa-golvbeläggning: en kombination av vårt hållbara Marmoleumgolv blandat med kakaoskal.

De sega kakaoskalen är en restprodukt från kakaotillverkningen. Vi samlar in och maler ner skalen och sprider ut dem på vårt Marmoleum. Kakaoskalen i sig har vackra färgvariationer som ger golvet en unik granulär look & känsla.

Vår Cocoa-Marmoleumgolvbeläggning med sin unika kakaoskalförstärkta linoleumdesign har belönats med iF DESIGN AWARD 2017 och Red Dot Design Award 2017.

Läs mer
Marmoleum Cocoa - en hållbar innovation

Naturligt förhindra tillväxt av bakterier

De större problemen med bakterieangrepp och inomhusmiljö kanske inte lämpar sig för snabba, enkla lösningar, men vissa steg kan skapa en omedelbar förbättring. Ett bra första steg är att ersätta produkter som ökar problemet med sådana som minskar risken naturligt. Oberoende tester visar att MRSA och gul stafylokock (staphylococcus aureus) inte förökar sig på Marmoleum

Marmoleum är tillverkat av naturliga ingredienser som till sin natur motstår mikrobiell tillväxt. Tack vare de naturliga råvarorna som ingår i produktionen (i synnerhet linfröolja) får Marmoleum sin förmåga att hämma tillväxten av bakteriestammar. De antibakteriella egenskaperna hos Marmoleum - en inneboende egenskap hos produkten - kommer inte att minska med tiden, vilket ger sinnesfrid och konstant skydd från det ögonblick som den installeras.

Råmaterial

Dokument

Mer information

Vill du veta mer om våra linoleumgolv?

Upptäck Marmoleum