Kies uw land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Forbo recycling in de praktijk

Bij Forbo Flooring Systems zetten we ons in om al onze lineaire processen en producten zo om te vormen dat ze de circulaire economie ondersteunen. Lees meer over hoe recycling bij Forbo Flooring Systems in de praktijk in zijn werk gaat.

Verhalen over Forbo | Fabrieken en circulariteit

De essentie van een circulaire economie is het behoud van natuurlijke hulpbronnen door het behoud van de kwaliteit en waarde van producten en hun onderdelen. Bij Forbo Flooring Systems geloven we dat biobased oplossingen een betere toekomst voor onze planeet creëren. Maar wanneer biobased geen optie is, biedt circulariteit het op één na beste alternatief - zolang de levenscyclusimpact maar meetbaar beter is.

Alles begint bij een groen ontwerp

De circulaire economie vereist een andere manier van denken. Dit begint al in de ontwerpfase van onze producten. Het komt er dan onder meer op aan om meer duurzame grondstoffen aan te kopen, energie op een efficiënte manier te gebruiken en afval al bij het oorspronkelijke productconcept zoveel mogelijk te voorkomen.

We gebruiken grondstoffen efficiënter door op een andere manier te gaan nadenken over producten en productieprocessen. Is het product de beste manier om op de vraag in te spelen? Kunnen we bij de productie ervan misschien minder of andere middelen gebruiken? En als het gaat om anders ontwerpen, welke opties voor hergebruik, reparatie en recyclage moeten we dan vóór de productie in overweging nemen?

Al onze fabrieken hebben een ISO 14001-certificering, wat ondertussen de internationale norm is voor het ontwerp en het gebruik van een systeem voor milieubeheer. Deze norm is van toepassing op de milieu-aspecten van onze activiteiten, producten en diensten die wij kunnen beheersen of beïnvloeden vanuit een levenscyclusperspectief.

Om u een beter idee te geven, volgen hier enkele manieren waarop wij vandaag in onze fabrieken materialen inzamelen, verwerken en hergebruiken:

Logo circulariteit

Productie van linoleum in Assendelft (NL) en Kirkcaldy (UK)

Forbo Flooring in Assendelft ontwikkelt, produceert en verkoopt linoleum vloerbedekking, prikborden en afwerkingsmateriaal voor (kantoor)meubelen. Onze fabriek in Kirkcaldy ontwikkelt en produceert linoleum vloerbedekkingen zoals Marmoleum Modular.

Marmoleum, ons linoleummerk, is een echte groene jongen. Producten van dit merk zijn gemaakt van natuurlijke grondstoffen en worden vervaardigd in een moderne en efficiënte productieomgeving die met groene stroom werkt. De productie van deze vloerbedekking is compleet koolstofnegatief 'from cradle to gate'.

In onze linoleumfabrieken hergebruiken we het overgrote deel van het linoleumafval in Marmoleum-producten. Andere waardevolle stromen, zoals resten rugpapier van meubellinoleum of jute, bezorgen we aan bedrijven die ze upcyclen tot heel waardevolle of maatschappelijk verantwoorde producten. Ook installatieresten verzamelen we en komen in het recyclagesysteem van onze vestigingen terecht. Zo maken ze uiteindelijk deel uit van de 43% aan gerecycleerde inhoud in Marmoleum.

Fabriek van Assendelft | de recyclage van snijafval van Marmoleum

“Al zo lang als ik me kan herinneren, werken we volgens het principe van de 4 R's: reduce, renewable, reuse en recycle (reduceren, hernieuwbaar, hergebruiken en recycleren). Tegenwoordig is daar een hipper woord voor: de circulaire economie. Doordat we een breed portfolio van productoplossingen hebben en heel veel natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen gebruiken, kunnen we makkelijker de stap naar circulariteit zetten. Maar we kunnen dit duidelijk niet alleen. De sector en de producenten moeten samenwerken.”

Jean-Michel Wins, Executive Vice President van Forbo Flooring Systems

De productie van vinyl in Coevorden (NL), Reims (FR) en Giubiasco (ZWI)

Het hoogwaardige, uiterst geavanceerde vinylassortiment van Forbo wordt gemaakt in ultramoderne en energie-efficiënte fabrieken. Forbo Flooring in Coevorden produceert en ontwikkelt veerkrachtige vloeren voor residentiële en commerciële toepassingen, zoals Novilon, Novilux, Step, Eternal en Allura.

Forbo Sarlino in Reims ontwikkelt en produceert akoestisch projectvinyl en naaldvilt. Onze fabriek in Giubiasco is gespecialiseerd in de productie van homogene vinyltegels zoals Allura Colour, en is wereldwijd een belangrijke leverancier van ESD-vloerbedekkingen, zoals Colorex Plus en Colorex SD/EC.

Vinylvloerbedekkingen zijn voor uiteenlopende toepassingen geschikt. De technische en de duurzame eigenschappen van deze producten hebben door de jaren heen bovendien een ware metamorfose doorgemaakt. Naast het steeds hogere aandeel van gerecycleerde of hergebruikte materialen werd ook vooruitgang geboekt op het vlak van de lakken en de verven, die tegenwoordig watergedragen zijn. Ook zijn de productemissies tot bijna nul herleid en werden schadelijke stoffen geëlimineerd. We bieden een commerciële portfolio van volledig ftalaatvrij vinyl.

Recycleren in Coevorden

Productie van Coral-schoonloopproducten in Krommenie (NL)

Bij Forbo Flooring Coral in Krommenie maken wij de Coral-schoonloopproducten. Goed ontworpen schoonloopvloeren bieden niet alleen op zich een duurzame oplossing, ze dragen ook bij aan de duurzaamheid van het gebouw waarin ze worden gebruikt, en dit voor de volledige levensduur van dat gebouw.

Onze schoonloopvloerbedekking kan tot 95% van het vuil aan de schoenen van mensen die binnenkomen, vasthouden. Op die manier helpt de vloerbedekking de kwaliteit van een interieur te beschermen, de levensduur van een vloer te verlengen, de kosten voor reiniging en onderhoud te drukken en het gebruik van schoonmaakmiddelen te beperken. Voor veel Coral-collecties gebruiken we garen op basis van opgewaardeerde oude visnetten. De achterzijde van onze Coral Welcome-schoonloopvloeren is gemaakt van gerecycleerde petflessen.

Coral | hergebruik van visnetten

Productie van Tessera-tapijttegels in Bamber Bridge (VK)

Onze collectie getufte tapijttegels Tessera, de grootste die in één fabriek wordt gemaakt, wordt in Bamber Bridge geproduceerd. Met hoogwaardige infinitymachines kunnen wij gespecialiseerde, complexe tapijttegels ontwikkelen en produceren.

Met een minimaal gerecycleerde inhoud volgens gewicht van 57% hebben onze Tessera-tapijttegels de hoogste gerecycleerde inhoud in de sector. Bij sommige van onze assortimenten, zoals Create Space 1, bedraagt de gerecycleerde inhoud volgens gewicht zelfs 70%.

Bij het ontwerpen van nieuwe vloeren creëren we willekeurig gelegde tegels, zodat zwaar belaste delen van de vloer kunnen worden vervangen zonder dat dit ten koste gaat van het hele design. We experimenteren ook met oplossingen aan het einde van de levenscyclus, met name oplossingen waarbij we de textiellaag van de achterkant van de tegels scheiden.

Willekeurig gelegde Tessera-tegels

Productie van Flotex-banen en -tegels in Ripley (VK) en Château-Renault (FR)

In onze fabriek in Ripley produceren wij Flotex-banen en -tegels. In 2001 moesten we zo goed als geen afval meer storten dankzij de installatie van de eerste recyclagefaciliteit die pre-consumer afval omzet in hoogwaardige tapijttegelruggen. Ondertussen verwerkt deze vestiging bijna 50 ton afval per week.

In onze fabriek in Château-Renault produceren we onze speciale Flotex Vision en de designcollectie Flotex Sottsass. In deze fabriek staan twee digitale printers die op maat gemaakte designs op witte Flotex-banen drukken.

De Flotex-collecties van Forbo verschillen van de conventionele vloerbedekking met banen en tegels van textiel. Ze zijn gemaakt van 6.6 nylonvezels met een ondoordringbare achterzijde die een dicht en comfortabel oppervlak vormen, dat ook nog eens stevig en veerkrachtig is. Flotex is verkrijgbaar in banen, planken en tegels. In de modulaire oplossingen zit een hoog gehalte aan gerecycleerd materiaal.

Fabriek van Ripley | gesneden randen

Maar daar stopt het niet ...

Circulariteit blijft een grote rol spelen in onze duurzaamheidsdoelstellingen voor de toekomst. We willen blijven bijdragen aan de circulaire economie door de producten die we verkopen nog makkelijker recycleerbaar te maken en ervoor te zorgen dat alle producten zoveel mogelijk gerecycleerd materiaal bevatten.

Maar daar houdt het natuurlijk niet op. Afval na gebruik van onze producten door de consument vormt echter een grotere uitdaging voor onze sector. Niet alleen op het vlak van de inzameling en het transport van afval, maar ook wat de selectie en verwerking ervan betreft. Hiervoor bieden we nu bijvoorbeeld losse legoplossingen aan waarmee een 'zuivere' recyclage van afval na gebruik door de consument mogelijk wordt.

Graag meer weten over onze inspanningen? Lees alles over ons Duurzaamheidsprogramma 2025 en onze circulariteitsdoelen voor de komende vijf jaar:

ONS DUURZAAMHEIDSPROGRAMMA VOOR 2025