Välj ditt land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Linoleum

Läggningsteknik

Läggningsteknik

För att få ett perfekt golv är det viktigt att se till att rätt förutsättningar finns och att ägna uppmärksamhet åt läggningen av golvet. Läs därför noggrant igenom läggningsanvisningen före läggning.

Forbo Flooring Systems erbjuder också ett sortiment med högkvalitativa läggningsprodukter och verktyg, som hjälper dig att uppnå önskat resultat.

De viktigaste faktorerna när man lägger ett golv är läggningsplan och förberedelse av undergolvet.

Golvläggare demonstrerar linoleum läggningsteknik.

Läggningsplan

Det är viktigt att planera arbetet innan du inleder läggningen. Rum, material och undergolv måste hålla minst 18 °C. Låt allt material acklimatiseras under minst en natt före läggningen. Forbo erbjuder specialdesignade läggningsverktyg.

Marmoleum Modular läggningsplan

Förberedelse av undergolvet

Läggning av golv börjar med undergolvet, som måste vara torrt, fast, plant och slätt. Undergolvstoleranser skall uppfylla kraven enl. AMA Hus 08. Tänk på att det färdiga golvet aldrig blir bättre än vad underlaget tillåter. Det är därför viktigt att förbereda och jämna av undergolvet på lämpligt sätt. Forbo QuickFit är ett snabbt alternativt undergolvssystem, som dessutom ger en mycket bra stegljudsljuddämpning – 23 dB.

Quickfit undergolv

Läggningsanvisningar

Skötsel

Så sköter du ett linoleumgolv

Stoppa smutsen redan vid entrén! Ha därför alltid en ordentlig avtorkningsmatta innanför ytterdörren och om möjligt även utanför. Sandkorn och liknande repar och skadar golven.

Använd i första hand torra rengöringsmetoder (dammsugning, sopning, moppning). Gör till daglig rutin att avlägsna synlig smuts. Vid ev fukttorkning används vatten tillsatt med ett neutralt rengöringsmedel (pH 6–8, typ handdiskmedel). Använd inte hett vatten, starkt alkaliska rengöringsmedel eller starka lösningsmedel.

Filmer

Svetsning

Att svetsa eller inte svetsa?

I de flesta fall är det inte nödvändigt att svetsa ett Marmoleum-golv. Duktiga installatörer kan göra perfekta fogar utan att använda svetstråd. Vid vissa applikationer eller under vissa lokala bestämmelser är det dock fortfarande rekommenderat att svetsa fogarna.

För båda situationer erbjuder Forbo Flooring de bästa lösningarna, i form av installationsguider, instruktionsvideor och svetstråd speciellt utvecklade för Marmoleumgolv.

Se vår installationssida om Net fit och svetsning för mer information.

Flerfärgad svetstråd

Marmoweld

Marmoweld är en svetstråd speciellt utvecklad för att svetsa Marmoleum. För alla Marmoleum-färger har vi tagit fram en matchande Marmoweld-färg. Marmoweld finns som enfärgad tråd (rund) eller flerfärgad tråd (fyrkantig).

Se vår Marmoweld sida för mer information.

Svetstråd uni vs multi