Wybierz kraj

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Biura The Software House, Gliwice, Polska

Biura The Software House, Gliwice, Polska
  • SoftwareHouse
  • SoftwareHouse
  • SoftwareHouse
  • SoftwareHouse
  • SoftwareHouse
  • SoftwareHouse
  • SoftwareHouse
  • SoftwareHouse
  • SoftwareHouse
  • SoftwareHouse
  • SoftwareHouse

Spółka The Software House, jedna z najszybciej rozwijających się firm IT w Środkowej Europie, zdecydowała się na otworzenie biura w budynku poczty przy ul. Dolnych Wałów w Gliwicach.
Jest to zabytkowy obiekt, który powstał w duchu historyzmu z elementami neogotyku, przypominający średniowieczne zamki i warownie.
Przez lata był obiektem użyteczności publicznej. Dziś jego funkcja nieco się zmienia, ale głównym założeniem dla projektów wykonanych przez pracownię Zalewski Architecture Group było zachowanie tego, co najlepsze i połączenie z tym, co współcześnie najważniejsze. Wszystkie prace odbywały się pod okiem konserwatora zabytków. Zalewski Architecture Group znana jest ze swojego niebanalnego podejścia do projektowania przestrzeni, a także niezwykłej dbałości o kontekst i szacunek do historii.

Wnętrze budynku zostało tak zmienione, aby tworzyć prospołeczną atmosferę i pobudzać kreatywność informatycznej wspólnoty. Dlatego przestrzeń jest otwarta. Wypełniają ją antresole i kuchnia, która jednak w niczym nie przypomina pomieszczenia socjalnego. To raczej miejsce wypoczynku, rekreacji, bardziej kawiarnia lub chillout-room. Dopełnieniem tej strefy jest 500- metrowy taras znajdujący się na patio i otoczony strzelistymi, gotyckimi wieżami.

We wnętrzu zastosowano naturalne materiały takie jak drewno czy wełna oraz żywą zieleń, które redukują stres i pozytywnie wpływają na samopoczucie osób przebywających w takim otoczeniu.
Na podłogę wybrano wykładzinę Forbo Eternal o wzorze betonu, który idealnie wpasowuje się w zabytkowe wnętrze.

Wykonawca generalny The Software House sp. z o.o.
Lokalizacja Gliwice, Polska
Projektant Zalewski Architecture Group / Krzysztof Zalewski, Adam Gil
Referencje dokumentowanie 2017
Fotograf Tomasz Zakrzewski/Archifolio

Dokumenty

  • Document