Valitse maa

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Kiertotaloutta tukeva Marmoleum

Marmoleum-lattian valmistaminen vanhasta lattiasta

Lue lisää ja vieritä alas

Uuden Marmoleum-lattian valmistus

20 vuotta vanhasta lattiasta

Tällä hetkellä lattiapäällysteitä ei ole saatu täysin kiertotalouden mukaisiksi suuressa mittakaavassa. Käytettävissä olevat ratkaisut ovat erittäin rajallisia etenkin liimattavien lattioiden osalta, jotka muodostavat valtaosan asennetuista joustavista lattiapäällysteistä.

Vuonna 2021 käynnistimme yhdessä Delftin teknillisen yliopiston kanssa projektin, jonka tavoitteena oli ottaa talteen 13 000 m2 vanhaa yli 20 vuotta sitten yliopiston sähkötekniikan, matematiikan ja tietojenkäsittelytieteiden laitokselle asennettua Marmoleum-lattiaa. Haasteena oli kierrättää nämä lattiat upouudeksi Marmoleum-lattiaksi, mikä on melko harvinaista linoleumista puhuttaessa.

circular marmoleum

Vaiheittainen kierrätys

Peruskorjaus toteutetaan yleensä purkamalla ja rakentamalla uutta tilalle, mutta Delftin teknillisen yliopiston projekti edellytti hienovaraisempaa lähestymistapaa. Sekä aluslattian että lattiapäällysteen oli määrä pysyä mahdollisimman ehjinä, ja materiaalin likaantumista piti välttää. Marmoleum-lattia irrotettiin nopeasti ja huolellisesti erityistä lattianirrotinta käyttämällä.

Irrotetut 30 cm leveät ja 2,5 mm paksut linoleumimatot rullattiin kokoon ja kerättiin pyörällisiin säiliöihin.

Marmoleum-rullat

Hiutaleista jauheeksi

Kun lattia oli saatu irrotettua, se puhdistettiin liimasta ja tasoitteesta, minkä jälkeen se silputtiin ja jauhettiin. Materiaalin puhtauden ansiosta muodostunut tuhka voitiin hyödyntää sementtiteollisuudessa ja noin kolmasosa siitä pystyttiin uudelleenkäyttämään valmistettaessa uutta linoleumia, joka koostui lähes 50-prosenttisesti vanhan lattian kierrätysmateriaaleista.

Osa vanhasta linoleumista jauhettiin jauheeksi, josta hollantilainen CooLoo-yritys valmisti tiedekunnan lounge-tiloihin sijoitettuja pehmeitä istuimia, joiden päällyste valmistettiin vanhasta Marmoleum-lattioista.

Linoleum powder

Tulevaisuuden kiertotalou-den ratkaisut

Koska yhä useampi lattia asennetaan ilman liimaa, kiertotaloutta tukevien ratkaisujen kehittäminen helpottuu tulevaisuudessa. Mutta siitä riippumatta käytetäänkö asennukseen liimaa vai ei, vanhojen lattioiden saaminen täysin kiertotalouden mukaisiksi edellyttää puhdasta kierrätysketjua, toimivaa toimitusketjua ja harkittuja, ympäristöystävällisiä valmistusmenetelmiä.

Olosuhteet vaihtelevat projektikohtaisesti, joten ne on aina selvitettävä huolellisesti. Kokeilemalla erilaisia menetelmiä saamme koko ajan lisää tietoa siitä, mitä täysin kiertotalouden mukaisiin lattioihin siirtyminen edellyttää.

Tutustu käyttöiän päättymiseen liittyviin haasteisiimme
Silputtuja linoleumihiutaleita

Lisää inspiroivia artikkeleita

Haluatko lukea lisää artikkeleita Forbo Flooringista ja kestävästä kehityksestä? Tutustu Forbo-tarinoiden sivuumme.

Tutustu Forbo-tarinoihin