Välj ditt land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

8 TIPS FÖR EN BÄTTRE UTBILDNINGSMILJÖ

Skolor, från förskola till universitet, ställer speciella krav på inomhusmiljön för att stimulera både kreativitet och lärande, koncentration och samarbete, lekfullhet och en bra arbetsmiljö. För pedagoger så väl som elever. Här spelar valet av golvmaterial en stor roll. I våra 8 tips för en bättre skolmiljö lägger vi även in aspekten hållbarhet, som i vår mening naturligtvis omfattar att använda
CO₂-neutrala material gjorda av naturliga råvaror, men även lyfter fram livslängd, slitstyrka och städekonomi.

School library

1. Rätt golv på rätt plats

Välj golvmaterial först och främst utifrån funktion. Från entrégolv, som ska tåla tuffa krav, till golv som sänker bullernivån och är sköna att gå och stå på i många timmar.

Välj rätt golv med hjälp av Floorplanner

2. Första intrycket är viktigt

Förutsättningarna för en bra utbildningsmiljö börjar redan i entrén! Här får elever, lärare, ja alla som besöker skolan första intrycket av omsorg om detaljer och materialval, standarden i utbildningsmiljön, men framförallt om det är rent och snyggt i lokalerna.

Golvtips: Marmoleum Solid

School lobby
School stairs

3. Låt smuts utifrån stanna ute

Innanför dörrarna till skolan ska den sista fukten under skorna sugas upp, vilket inte minst gör det trevligare i miljöer där skor inte används. Mattor i kapprum och uppehållsrum ska gärna ha design och färgsättning som ger en positiv första upplevelse, samtidigt som halksäkerheten är viktig.

Läs mer om våra entrémattor

4. Gör ett klokt miljöval

Valet av golvmaterial där många tillbringar en stor del av dagen är viktigt. Golv i hållbara material, gjorda på naturliga råvaror framhäver inte bara skolans hållbarhetstänkande. Det skapar också en bättre inomhusmiljö, fritt från ftalater och andra gifter. Linoleum är det enda golvmaterial som till 97 % är gjort på naturliga råvaror, där 72 % är snabbt förnybara och 43 % av innehållet är återvunnet material. Dessutom är samtliga Marmoleumgolv CO₂-neutrala.

Linoleum Outside
Lektionssal

5. En god ljudmiljö ökar trivseln

Genom att kombinera olika golvmaterial i olika delar av skolan kan man skapa bästa möjliga kombination mellan akustik, funktion, städekonomi och design. Valet av ett golvmaterial som dämpar ljud och skapar en bra akustik är helt avgörande för trivseln, tillsammans med textilier, mjuka möbler och materialval på bord och stolar. Visste du att linoleum också kan användas som bordsskivor och väggmaterial? Vår Bulletin Board blir perfekta anslagstavlor!

Golvtips: Akustisk linoleum
Produkttips: Bullentin Board

6. Design som ger trygghet och lugn

Kombinationen av färger, mönster och material förstärker känslan av trygghet och lugn. Tänk på att färgvalet påverkar miljön, där blå och gröna nyanser skapar harmoni och varma, mysiga färgkombinationer ger känsla av ombonad hemmiljö.

Golvtips: Marmoleum

Ineriör jessheim gymnasium
Kastelli School

7. En hållbar skolmiljö handlar också om slitstyrka och livslängd

Skolan ställer stora krav på golven. De ska tåla mycket spring ut och in i utbildningssalar och många steg i korridorer. Stolar och bord flyttas och dras till nya platser, där stolar ger hårt slitage på liten yta. Välj ett golv som bevisligen tål tuffa tag, som är lätta att underhålla och har lång livslängd.

Golvtips: Marmoleum Sport

8. Lätt att städa och lätt att hitta

Korridorer är ofta hårt trafikerade i en utbildningslokal och golven måste därför vara lättstädade. Med en genomtänkt golvdesign kan du också göra det lättare att hitta till exempelvis klassrum och matsal.

Interiör Jessheim Gymnasium-2

Missa inte vårt nyhetsbrev med fokus på dig som arkitekt och fastighetsägare

Vill du få mer nyheter om intressanta arkitekturobjekt där Forbo deltar, produktnyheter och innovationer med fokus på golv? I vårt nyhetsbrev får du inspiration från objekt över hela världen, där vi kommer presentera allt från spektakulära kontor och kulturbyggnader till skol- och sjukhusmiljöer, med funktion, design och hållbarhet i fokus.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyhetsbrev