Kies uw land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

HET VERHAAL ACHTER ...

onze Trend Directions 2021

Augustus 2021

Trend Directions 2021

Begin augustus publiceerde ons ontwerpteam het rapport 'Trend Directions 2021', dat een inkijk biedt in de huidige design- en vloertrends en in de trends die we het komende jaar verwachten. Marijke Griffioen, Senior Designer Concepts, en Thomas Eurlings, Senior Designer Vinyl, vertellen hoe het rapport tot stand is gekomen en welke grote trends het volgen waard zijn.

Welk idee schuilt achter dit trendrapport?

“Ons ontwerpteam stelt elk jaar een trendrapport op, meestal met de Salone del Mobile in Milaan als startpunt. Daar komt dan nog het designonderzoek, de trends en de inspirerende ideeën uit (kunst)tentoonstellingen bij die we het hele jaar door verzamelen. Aangezien de meubelbeurs in Milaan dit jaar niet plaatsvond door corona, hebben we ons onderzoek uitgebreid met nog meer relevante culturele en sociale trends.

Het Trend Directions-rapport is een handige inspiratiebron voor onze ontwerpers wanneer ze collecties bedenken en onze Global Colour Card bijwerken. Maar we gebruiken het ook voor storytelling: welke mooie verhalen kunnen we koppelen aan onze collecties? En natuurlijk hopen we dat het rapport ook anderen inspireert.”

Welke belangrijke trends zien jullie voor 2021?

“Voor de nieuwe editie hebben we voortgeborduurd op het thema 'Het Park' uit ons trendrapport van 2020. Door wat er onlangs allemaal in de wereld is gebeurd, leek dat onderwerp ons dit jaar nog aan belang te hebben gewonnen. In de stedelijke identiteit zien we meer en meer landelijke kenmerken verschijnen. Tegenwoordig duikt de natuur bijvoorbeeld op verschillende manieren op in de stad. Zowel buiten, verweven in de stedelijke infrastructuur, als binnen in een gebouw. Soms doen natuurlijke elementen ook de grenzen vervagen, waardoor de buitenwereld naadloos overgaat in de binnenomgeving. We zien veel groen in de stad, zowel horizontaal als verticaal (op muren van gebouwen). En er is veel aandacht voor parken, binnenplaatsen, atriums en dakterrassen.

Een openbaar park is een plek waar stadsbewoners samenkomen. Een plaats die verbindt, of dienstdoet als een culturele campus, als een botanische tuin, als een archief. Een plek om elkaar te ontmoeten, de batterijen op te laden, te ontspannen, maar ook een ruimte waar je kennis kunt opdoen.”

Marmoleum Marbled Splash Fresco
HVEG Fashion Group en Fashion Linq | Marmoleum Walton 3355

Hoe vertaalt dat zich naar de bebouwde omgeving?

“Architecten denken steeds genuanceerder na over de symbiose tussen de natuur en de bebouwde omgeving. Zo ontwikkelen ze projecten die gebouwen en hun bewoners onderdompelen in de biologische wereld, in plaats van andersom.

We zien groene kantoren met veel planten, binnenplaatsen in de openlucht voor informele taken en vergaderingen, en 'serreachtige' werkplekken waar ook ontspanning een plaats krijgt.

Gebouwen worden niet alleen fysiek maar ook sociaal meer 'doorlaatbaar': kantoorgebouwen en gezondheidsinstellingen worden nu vaak ontworpen om in verbinding te staan met het publiek. Het zijn ruimtes die je kunt omschrijven als 'stedelijke huiskamers'. Plekken die niet alleen voor de bewoners of voor de gebruikers van een ziekenhuis, maar ook voor de hele buurt bestemd zijn. Zo zie je een mix van openbare ruimten en activiteiten die toegankelijk zijn voor patiënten, bezoekers én voorbijgangers. En zo krijgt de gemeenschap een centrale plek in het ontwerp toebedeeld.”

Kun je ons een voorbeeld geven?

“In ziekenhuizen zien we zogenaamde 'microlandschappen' opduiken in en rond de gebouwen, van de begane grond tot tuinen op het dak. Met tuinen en speelterreinen proberen de ontwerpers kinderen dichter bij de natuur te brengen. Ook ontstaat zo een speelse medische omgeving die niet overdonderend overkomt.

Een gezonde binnenomgeving creëren, dat vinden we bij Forbo Flooring Systems erg belangrijk. Hiervoor moet je elementen van buiten naar binnen halen. Daglicht, de natuur of frisse lucht. Of zelfs de bonte familie microben die in de bodem en in planten leven.

Vandaag de dag zijn gebouwen hermetisch afgesloten van de buitenwereld, en dat is geen goede zaak. We moeten nadenken over hoe we onze gebouwen en binnenruimtes wat meer 'doorlaatbaar' kunnen maken, zodat binnen en buiten beter in elkaar overvloeien.”

Trend report 2021 | The Rooftop
Trend report 2021 | The Greenhouse moodboard

Wat is de link tussen dit verslag en jullie filosofie 'Dynamics of a Building'?

“Met de gebruiker als uitgangspunt hebben we onderzocht welke verschillende interacties er in een gebouw plaatsvinden en met welk doel. De vijf scenario's die daaruit voortvloeiden en die we de Dynamics of a Building noemen, hebben we vervolgens vertaald in kleurreeksen, materiaaltoepassingen, patronen en structuren.

Uiteraard hebben we dit verslag opgesteld met de Dynamics of a Building in het achterhoofd. Bij elk scenario hoort een uniek samenspel tussen kleuren, waarbij het contrast, de intensiteit en de plaats van de ene kleur ten opzichte van de andere doorslaggevend zijn.

Aangezien het volledige samenspel tussen de gekozen kleuren de sfeer bepaalt, kun je afzonderlijke kleuren waar nodig gemakkelijk aanpassen zonder dat de hele uitstraling verandert. Op die manier kunnen we elk jaar weer nieuwe kleurtrends in het palet verwerken zonder te raken aan de essentie van onze algemene kleurenkaart.”