Kies uw land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

De dynamiek van een gebouw

Van uniformiteit naar diversiteit

Hoe we naar de inrichting van een gebouw kijken, is in de loop der jaren behoorlijk veranderd.

Tot voor kort had een bedrijfsgebouw vaak een uniforme, eenduidige uitstraling: een ziekenhuis zag eruit als een ziekenhuis en een kantoor was precies zo ingericht als je van een kantoor zou verwachten - als een plek om te werken.

Door de tijd heen heeft er een verschuiving plaatsgevonden, uniformiteit maakte plaats voor meer diversiteit. De architectuur van vandaag is gericht op de verschillende interacties die plaatsvinden in een gebouw en wordt daarmee een optelsom van verschillende sferen.

Tessera Chroma Camisole 3621 / Tangerine 3623 / Tuxedo 3606

Na haar afstuderen als textielontwerper aan de Design Academy Eindhoven werkte Marijke als onafhankelijk ontwerper voor verscheidene architectenbureaus en ontwerpstudio’s. Daarnaast heeft ze een lange staat van dienst als docente aan verschillende Nederlandse onderwijsinstellingen op het gebied van kunst en design.

Als senior designer van het Forbo Design Team zoekt Marijke samenwerking met internationale designopleidingen, onafhankelijke ontwerpers en internationale meubelfabrikanten. In haar projecten werkt ze samen met bachelor- en masterstudenten op het gebied van product- en interieurdesign. Dat ze op die manier in contact staat met jong ontwerptalent is voor haar van grote waarde. Hun frisse blik helpt haar op de hoogte te blijven van nieuwe trends en in kaart te brengen aan welke productinnovaties in de toekomst behoefte is.

Marijke Griffioen Senior Designer
Tessera Nexus 3501 3507

Als voorbeeld: in de moderne kantooromgeving is er een toenemende aandacht voor de gezondheid en het welzijn van de medewerkers. Het kantoor van vandaag biedt niet alleen ruimtes om in te werken maar heeft ook zones voor ontspanning en centrale ruimtes voor sociale contacten. In de complete beleving van zo'n ruimte speelt de vloer een belangrijke rol. Vloeren kunnen afzonderlijke ruimtes van elkaar scheiden, of zorgen in multifunctionele ruimtes juist voor verbinding.

Afhankelijk van het gebruik van de ruimte zijn vloeren functioneel, decoratief of stimulerend. Ook kan de vloer een meer ingetogen rol spelen als neutrale drager voor de overige ruimtelijke elementen. Een andere ontwikkeling is de groeiende behoefte aan flexibele ruimtes die in korte tijd eenvoudig aangepast kunnen worden aan de wensen van een nieuwe gebruiker. Met tijdloze kleuren en basismaterialen geven de wanden en vloeren, als een kameleon, hierop een antwoord en nemen moeiteloos elke gewenste identiteit aan.

Deze trendontwikkelingen inspireerde het Forbo Design Team een meer holistisch en segment overkoepelende kleuromgeving te ontwikkelen. Met de gebruiker als centraal uitgangspunt is er onderzocht welke verschillende interacties in een gebouw plaatsvinden en met welke intentie. De daaruit voortgekomen vijf scenario’s zijn vervolgens vertaald naar sferen met daaraan gekoppeld kleurreeksen, materiaaluitdrukkingen, patronen en structuren.

Elk scenario heeft een eigen uniek samenspel van kleuren, waarbij het contrast, de intensiteit en de plaats van een kleur ten opzichte van een andere kleur bepalend zijn.

Omdat met name het samenspel van de gekozen kleuren de identiteit van een dynamiek bepaalt, kunnen afzonderlijke kleuren eenvoudig aangepast worden. Dit geeft de mogelijkheid het palet jaarlijks te updaten aan de hand van nieuwe kleurtrends zonder de essentie van de verschillende kleuromgevingen aan te tasten.

De volgende dynamieken zijn gedefinieerd: ontvangen, verplaatsen, verbinden, concentreren en opladen. Ieder afzonderlijk thema vertegenwoordigt een specifieke identiteit die een ruimte in een gebouw heeft.

Receiving
Het thema ontvangen omschrijft het moment dat iemand een gebouw betreedt; belangrijk is dat de bezoeker zich welkom voelt, zich kan oriënteren en op zijn gemak is. Het gaat hier om een toegankelijke, uitnodigende en transparante omgeving waarbij de eerst indruk cruciaal is. Dit deel van het gebouw communiceert vaak de identiteit van een ‘merk’. Een palet van natuurlijke, neutrale kleuren vormt de basis voor een warme, uitnodigende sfeer en dient tegelijk als neutrale achtergrond voor de vaak krachtige, meer uitgesproken kleuren die bij een merkidentiteit horen.

Moving
Het thema verplaatsen verwijst naar een doelgerichte beweging, van A naar B, van de receptie naar een afdeling of tussen twee afdelingen in. Door de korte tijd dat de persoon zich in deze ruimte bevindt, is er weinig aandacht voor subtiele design gerelateerde details. Het belangrijkste is de weg te vinden, en zo snel mogelijk op de plek van bestemming te arriveren. De ruimtes moeten overzichtelijk zijn en mensen in de juiste richting sturen. Dit wordt ondersteund door het gebruik van eenvoudige, vaak primaire of secundaire, kleuren toegepast in sterke contrasten of verwerkt in tekens en symbolen die de weg wijzen.

Verplaatsen binnen een gebouw
Tessera Chroma in "Connecting" space

Connecting
In een verbindende ruimte gaat het vooral over de groepsdynamiek. Hier kom je in contact met andere mensen in het gebouw, voor bijvoorbeeld een kort informeel pauze moment. Denk aan publieke ruimtes voor spontane interactie of meer afgeschermde zones voor overleg of brainstormsessies. In deze omgevingen worden complexere kleuren en materialen toegepast om mensen te prikkelen, nieuwsgierig te maken en aan het denken te zetten. Bijvoorbeeld gelaagde kleurenschema's met onverwachte combinaties.

Concentrating
Bij het thema concentratie staat het individu centraal. Hier moet zo min mogelijk afleiding zijn. Wie zich wil concentreren, heeft behoefte aan rust en een goede akoestiek. De zintuigen mogen zo minimaal mogelijk geprikkeld worden. Een gevoel van geborgenheid zal de concentratie ten goede komen. Kleuren in deze omgevingen zijn genuanceerd, warm en verzadigd. De materialen hebben een subtiele oppervlaktestructuur en een matte uitstraling. Aandacht voor kwalitatief hoogwaardige materialen speelt hier ook een belangrijke rol.

Recharging
Het vijfde thema, opladen, verbindt zich met het begrip mindfulness. Het gaat in dit scenario over comfortabele en heldere ruimtes waar mensen zich vertrouwd voelen, zich ontspannen, loslaten en zichzelf zijn. Een plek waar je je even terugtrekt, alleen of met gelijkgestemden, om op te laden en nieuwe energie op te doen. Hier zijn lichte, frisse tinten, zoals o.a. pastelkleuren, geschikt. De heldere, ‘schone’ kleuren nodigen uit om op adem te komen en voor een moment te ontsnappen aan de drukte.

De Forbo Global Colour card wordt als referentie gebruikt voor de ontwikkeling van de collectieboeken van de verschillende productgroepen. Door deze overkoepelende benadering bieden we een productportfolio die naadloos aansluit bij de verschillende dynamieken die in een gebouw plaatsvinden. Zo kunnen verschillende vloerproducten uit ons assortiment op een vanzelfsprekende manier met elkaar gecombineerd worden, hiermee dragen onze vloeren bij aan de positieve ervaring in uw gebouw.

Flotex Planks Urbanest Office Recharging Space