Välj ditt land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

En hållbar arbetsmiljö handlar om en hållbar ljudmiljö

Idag är många inomhusmiljöer man vistas i bullriga, med störande ljud när folk går igenom lokalerna, när kollegor pratas vid, det flyttas stolar. Man räknar med att runt 40 % av alla människor störs av buller på sin arbetsplats. Men vad är buller och hur kan man skapa en bättre, mer hållbar arbetsmiljö? Vi frågade akustiker Christian Simmons, som ses som expert på området, för att reda ut lite begrepp och få klarhet om akustikgolvets roll för att skapa en bra ljudmiljö.

Vad påverkar akustiken mest på en arbetsplats?

"Gör man det enkelt är det framför allt kollegorna som sitter i samma rum, snacket mellan människor som påverkar ljudmiljön mest, säger Christian Simmons. Sen påverkar naturligtvis även ljud utifrån som exempelvis trafik, kopiatorer och kollegor som har kaffepaus i närliggande lunchrum.

De flesta är medvetna att det inte funkar att lägga hårda golv där folk går mycket med ytterskor. Det klapprar och det störande ljudet kallas på fackspråk trumljud (dvs. stegljud i det egna rummet). Golvvalet har stor påverkan på arbetsmiljön, inte bara ljud när folk går på det utan även skrapljud från stolar, när man tappar saker på golvet."
– säger Christian Simmons

Christian Simmons, akustiker
Akustik, Marmoleum, Decibel

Hur fungerar ett akustikgolv?

Christian fortsätter: "Grundprincipen är att när ett ljud väl har uppstått, då är det som att släppa ut anden ur flaskan. Det är svårt att med skärmar och andra ljudabsorbenter minimera effekten av detta ljud, så primärt är att försöka eliminera ljudet vid källan, där det uppstår."

Att välja ett golv som inte bidrar till att skapa ljud, varken från människor som går på det eller från möbler och stolar som flyttas. Ett bra exempel är ett linoleumgolv med ljuddämpande underlag på ett dagis eller i en skolsal, det är också lättstädat och har lång livslängd.


Upptäck Akustisk Linoleum

Ett akustikgolv med 15 dB ljuddämpning, märks det i verkligheten?

"Ja, redan vid 15 dB reducering av trumljud märks skillnaden. Det blir en skönare känsla i rummet då mattan tar bort de högre frekvenserna som upplevs störande, ljudmiljön känns mer komfortabel och ombonad.

Dessutom påverkar ett ljuddämpande golv stegljudet effektivt. Stegljud kallas ljud från angränsande utrymmen, från intilliggande korridor, trapphus eller angränsande lokal eller lägenhet." fortsätter Christian.

Akustik golv, 15 dB
Akustik, rätt golv

Vilka typer av akustikgolv finns och vilket är bäst?

"Hur baksidan på golvet är uppbyggt påverkar mycket. Det betyder att ett linoleumgolv med stegdämpande underlag är lika bra som ett textilgolv och upplevs ofta lika mjukt och komfortabelt att gå på." säger Christian Simmons.

Generellt kan man säga att det finns vinylgolv som Forbos Sarlon och linoleumgolv som Forbo Marmoleum som ger ljuddämpning. Dessutom finns Flotex, ett golv från Forbo med textilkänsla men som kombinerar bra akustiska egenskaper med suverän slitstyrka. Perfekt i till exempel skidanläggningar där folk går med snöiga pjäxor.

Sammanfattningsvis, vilka tre fördelar ser du Christian med akustikgolv?

1. "Bra stegljudsdämpning till angränsande rum", exempelvis en hotellkorridor där det ligger ett Sarlon vinylgolv som dämpar 19 dB. Läs mer om Akustik Sarlon


2. "Låg trumljudsnivå inom samma rum från hårda skor, stolar och föremål som tappas ned i golvet." Exempelvis ett Marmoleum Decibel linoleumgolv i en förskola som dämpar 18 dB Läs mer om Akustik linoleum


3. "Komforten att gå på golvet och känslan i lokalen som blir mer ombonad och trivsam." Exempelvis ett golv med textilkänsla som Forbo Flotex i en restaurangmiljö som dämpar 20 dB. Läs mer om Akustik Flotex

Stegljudsdämning, akustik, låg trumljud

Här satsar man på ljuddämpande golv

Rosenbergsskolan

Rosenbergsskolan i Tidaholm är en helt nybyggd skola som togs i drift i augusti 2020. Skolan är för årskurs 1- 6 och har 650 elever. Vid planering av skolan och inomhus miljön var akustik och städbarhet två väldigt viktig aspekter. Golvval: Flotex

”Det märks en betydlig skillnad i ljudmiljö jämfört med tidigare skola. Man både hör och märker på eleverna att de tycker att det är tyst och skönt och en väldigt ombonad miljö. Lärarna är väldigt positiva till den nya miljön!” – Rektor Ulrika Eskilsson, Rosenbergsskolan

Flotex, Rosenbergsskolan

Universeum

Med 1500 besökare per dag och stora elevgrupper på liten yta och både lektioner och annan verksamhet som skulle fungera parallellt så var akustiken central, men även höga krav på slittålighet. Golvval: Flotex By Starck "Twilight"

”The Hub är definitivt den bästa miljön på Universeum för stor grupper. När det är mycket folk så störs man ändå inte av buller eller bakgrundsljud. Mattan lugnar ner tempot på barnen automatiskt ser man att de går istället för springer när de kommer in i rummet.”
– Lisa Berggren, Pedagog, The Hub, Universeum

Univereum, The Hub, Flotex

Klövsjöfjäll

Inför skidsäsongen 2021 öppnade hotell Klövsjöfjäll upp sina portar mitt i idylliska Klövsjö i Vemdalen. I stora delar av det nybyggda hotellet ligger det Flotex på golvet. Fördelarna, och anledningar till valet av Flotex är att den skapar en väldigt lugn och behaglig miljön och är enkel att hålla ren. Även fläckar i restaurangen är enkla att få bort. Golvval: Flotex Vision Naturals

”Alla är väldigt fascinerade över hur tyst det är. Speciellt i hotellkorridorerna som ofta kan bli väldigt skräniga med människor och rullväskor.” – Anders Backskog, Hotell Klövsjöfjäll

Klövsjöfjäll, Flotex, Akustik

Sarlon Akustikgolv; stegljuddämpning 15–19 dB

I vår akustik-kollektion av vinyl, Sarlon, erbjuder vi golv med en stegljudsdämpning på upp till 19 dB i en mängd olika färger och mönster. Sarlon Modul'Up lösläggningsgolv kan installeras helt utan lim.

Läs mer om Sarlon Akustikgolv

Sarlon, Akustik

Akustisk linoleum; stegljuddämpning 14–18 dB

Akustisk linoleum ger ett linoleumgolv med lägre ljudnivå tack vare ett särskilt isolerande lager på baksidan av linoleumvåden. Därmed uppnås stegljudsdämpning upp till 18 dB. Dessutom kan Corkment användas i kombination med en vanlig Marmoleum-produkt för att uppnå en stegljudsdämpning på minst 14 dB.

Läs mer om Akustisk linoleum

Marmoleum Decibel

Flotex, ljuddämpning 19–20 dB

Flotex kombinerar de praktiska egenskaperna i ett fjädrande golv med de halksäkra och akustiska egenskaper som vanligtvis förknippas med ett textilgolv. Flotex är starkt, hygieniskt och helt vattentät vilket gör golvet till det enda helt tvättbara textilgolvet på marknaden.

Läs mer om Akustisk Flotex

Flotex, Akustik