Välj ditt land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Studentutmaningar

Vi utmanar studenter från designhögskolor runt om i världen att arbeta med Forbos Furniture Linoleum och Bulletin Board för att formge skapelser som lyfter fram materialet och dess egenskaper på ett nytänkande vis. Att arbeta med unga designers låter oss se våra produkter och deras egenskaper ur en ny synvinkel, samtidigt som studenterna kan uttrycka sin kreativitet och få arbetserfarenhet.

Hitta mer information om Forbos möbellinoleum på produktsidan för Furniture Linoleum.
Särskilt intresserad av vår anslagstavla av linoleum? Besök produktsidan för Bulletin Board.

Furniture Linoleum är ett naturligt ytbeläggningsmaterial för möbler som skrivbord, stolar och skåp. Bulletin Board är en anslagstavla av linoleum som kan monteras inramad eller direkt på väggen.

WdKA Rotterdam, Holland

Willem de Kooning Academy

På Willem de Kooning Academy (hemsida) i Nederländerna läser studenter från hela världen. Akademin erbjuder moderna och avancerade konstkurser som kompletterar förändrad internationell praxis.

Forbo Flooring kom i kontakt med Willem de Kooning Academy för att diskutera om en studentutmaning med vår Bulletin Board och Furniture Linoleum var möjlig.

Den första studentutmaningen ägde rum år 2015 i Rotterdam vid Willem de Kooning Academy.

Besök Willem de Kooning Academys hemsida »

WdKA intro

Kim van Nispen

Plynoleum | ett fristående linoleum

Furniture Linoleum presenteras som ett halvfabrikat och används generellt av möbelindustrin som en färgad yta på möbler. Detta inspirerade Kim att se om det också skulle kunna användas som fristående material utan att behöva ha en bärare. Med olika lager av Furniture Linoleum skapade hon "Plynoleum". Nästa steg var att undersöka gränserna för böjningsradien av "plynoleum" genom att tillämpa olika böjtekniker såsom exempelvis vakuumgjutning. Genom att använda olika linoleumfärger hålls de separata lagren synliga och lägger till ett extra element av skönhet i materialet. Plynoleum-pallen har blivit mycket väl mottagen och har presenterats på flera olika mässor.

WdKA Kim van Nispen
WdKA Lisanne Meester

Lisanne Meester

Detail in Desktop | en serie materialstudier

Efter att de stora rullarna av Furniture Linoleum anlände till skolan kände sig Lisanne utmanad att ta sig an detta material i en mindre och mer detaljerad skala. Inspirerad av materialets taktila känsla skapade hon en serie form- och materialstudier som utgångspunkt för nya applikationer eller som inspiration för en ny produkt.

I sin serie av objekt kombinerade hon linoleum med andra naturmaterial såsom trä, bomull, läder och filt.

Joost Dingemans

Looped | tredimensionell Bulletin Board

Joost Dingemans undersökte olika vis som Forbos halvfärdiga Bulletin Board-material skulle kunna utnyttjas tredimensionellt. Med sitt koncept gjorde han ett ställningstagande för materialets styrka och visade att det finns applikationer som går utöver den platta och vertikala.
Med de två lagren av Bulletin Board skapade han en modulär struktur gjord av loopar och påvisade därmed materialets flexibilitet. Nätstrukturen syftar till att uppmuntra en aktiv livsstil i en kontorsliknande miljö.

WdKA Joost Dingemans
WdkA Levi Baeten

Levi Baeten

Beautiful Creatures | första mötet med linoleum

De naturliga råvarorna, de bakteriostatiska och självläkande egenskaperna – alla dessa unika egenskaper i Bulletin Board inspirerade Levi Baeten att skapa sina leksaker. "Varför inte koppla dessa vackra material till vackra varelser?" Med hänsyn till detta har Levi Baeten skapat en serie leksaker som i form, färg och material stimulerar barns fantasi. Inbjudande att röras vid och att leka med.

Kätlin Mikker

Rocking Chair | halksäker och upp och ner

Bulletin Boards halksäkra och allergivänliga egenskaper ledde Kätlin till att hitta en målgrupp som kan dra fördel av dessa värden mest.

Hennes idé var att skapa en gungstol för barn där de kan gunga själva eller tillsammans, förvara sina leksaker eller vända den upp och ner för att använda den som en bro. Samtidigt som det är en specifik möbel låter den fortfarande barnen använda sin kreativitet och fantasi. Gungstolen skapades med avsikt att inspirera nya idéer för användningen av Forbos material.

WdKA Kätlin Mikker
WdKA Simonas Palovis

Simonas Palovis

Phoni | ett naturligt lädersubstitut

Tack vare sina flexibla och hållbara egenskaper upplevde Simonas Palovis Furniture Linoleum som ett intressant substitut till läder. Med sitt koncept ville han utmana den traditionella möbelindustrin att ompröva tillämpningen av läder och införliva användningen av icke-traditionella, mer hållbara material. Med sin prototyp av en hängmatteliknande stol illustrerar Simonas denna princip på ett övertygande sätt.

Jan Wagenaar

Tessa

Tessa håller koll på dina personliga tillhörigheter. De två facken erbjuder utrymme att lagra exempelvis din smartphone eller en bra bok. De flexibla spåren passar väl runt dina tillhörigheter och ser till att de är inom räckhåll. En liten flik sticker ut för att du ska kunna dra ut facken. Den unika flexibiliteten hos Forbos Bulletin Board gör att facken rätar ut sig igen efter att du plockat ut det som förvarats. Tessa är gjord av askträ och Bulletin Board – två naturliga och slitstarka material.

WdKA Jan Wagenaar
WdKA Marten Middelkoop

Marten Middelkoop

Soled | komposterbart material som är utformat för att gå på

I sitt projekt triggades Marten Middelkoop av det faktum att 300 miljoner skor varje år hamnar i deponier i Nordamerika. Idag är de flesta skosulor på marknaden icke-återvinningsbara och innehåller material som tar över tusen år att brytas ner i naturen. Världens sopberg blir bara större och större och fylls av syntetiska material, medan Forbo har ett recept på ett naturligt och komposterbart material som är utformat för att gå på. Det var därför Marten Middelkoop utformade en sko med en utbytbar linoleumsula. Det material som valts är Furniture Linoleum för sitt läderlika utseende och breda utbud av färger.

Utställningen på Dutch Design Week

WdKA utställning DDW
WdKA utställning DDW

HDK Steneby, Sverige

HDK Steneby – Högskolan för design och konsthantverk

Efter det framgångsrika samarbetet med Willem de Kooning Academy 2015 beslutade Forbo Flooring Systems att inleda ett uppföljningsprojekt.

För andra upplagan av vår studentutmaning vände vi oss till möbeldesignprogrammet med inriktning trä vid HDK Steneby i Dals Långed.

Besök HDK Stenebys hemsida »

HDK studentprojekt
HDK Design Academy

Presentation av studenterna

Elva internationella studenter utmanades att undersöka materialegenskaperna hos vår Furniture Linoleum och Bulletin Board för att formge spännande koncept och väl genomförda prototyper för nya applikationer.

Från vänster till höger:
Mariska Lamiaud | Joe Clark | Johan Andersson | Robert Curran | Lisha Li | Tung-Yun Wang | Sofia Nilsson | Alice Huldtin | Anke Dold | Yong-Kang Yang.

Inte på bilden:
Joong-Han Bae | Rasmus Malbert (lärare) och Karl-Johan Ekeroth (lärare)

"Gathering"

I detta projekt arbetade eleverna med begreppet "Gathering". Ett mångfacetterat begrepp som undersöker två betydelser av termen: "Samla" som en sammanslutning av människor och "Samla" som samlingsmaterial, sammankopplingar och möten mellan olika material.

I centrum av projektet stod bordet som mötesplats och plats för olika aktiviteter som ägde rum runt det. Varje student fick uppgiften att identifiera, välja och utforska en aktivitet som uppstår runt ett bord och att utforma ett eller flera objekt som främjade denna aktivitet på något vis.

HDK Gathering

"Kombucha"

Alice Huldtin designade ett par vackra objekt relaterade till det berömda ryska Kombucha-elixiret. Detta "eviga livselixiret" har funnits i mer än 2000 år och har en rik anekdotisk historia av hälsofördelar. Bryggt av sötat te som har fermenterats av en symbiotisk koloni av bakterier och jäst.

I sin design använder Alice Furniture Linoleum-färgerna 4183 Pistachio och 4185 Powder, som hon kombinerar på ett mycket elegant sätt med andra raffinerade naturmaterial. Presentationen av dessa skickligt utformade objekt speglar traditionella japanska teceremonier.

HDK Kombucha
Kombucha
Kombucha HDK

"Crokinole"

Det tidigast kända Crokinolebrädet gjordes i slutet av 1800-talet i Kanada. Detta familjebrädspel fungerar ungefär som ett runt shuffleboard där spelarna turas om att skjuta iväg spelbrickorna på brädet.

Anke Dold konstruerade ett multifunktionellt spelbräde. När du inte spelar spelet kan baksidan av brädet användas som en griffeltavla. Den svarta Furniture Linoleum 4023 nero fungerar nämligen även alldeles utmärkt som ett substitut till svarta tavlan. Tillsammans med brädet designades en lampa för att skapa en mysig, intim atmosfär.

HDK Crokinole
Crokinole board HDK
Crokinole HDK

"Fire (escape)" – återkoppla med hantverket

Joe Clark hade ett praktiskt tillvägagångssätt och experimenterade i stor utsträckning med både Furniture Linoleum och Bulletin Board. Mycket skickligt skapade han en rad vackra objekt som tydligt visar materialets mångsidighet.

För sitt projekt Fire (escape) laminerade han Furniture Linoleum på faner för att ge en kurvig men ändå stark yta. Startpunkten för en serie utsökt utformade organiska behållare.

I hans skickligt utformade prototyper understryker han vikten av att återansluta med praktiska färdigheter för att motverka människans beroende av modern teknik.

"Fire (escape)" – återkoppla med hantverket
Fire (escape) – återkoppla med hantverket HDK
Fire (escape) – återkoppla med hantverket HDK

"Kuvert" – bordsartefakter

Johan Andersson skapade bordsartefakter; abstrakta former inspirerade av bestick.
Han undersökte hur bordsdukningen och besticken påverkar det sociala mötet kring middagsbordet.

Som ett resultat skapade han en uppsättning abstrakta bestick som öppnar upp för nya upplevelser runt middagsbordet. Vackra och spännande föremål som ska användas som konversationsstartare. Att mata dialogen under måltiderna och att utmana befintliga konventioner.

Se Johan berätta mer om sitt projekt i hans film.

Kuvert HDK
Kuvert HDK
Kuvert - HDK

"Interface" – ett jättestort vykort

Inspirerat av behovet av ett fysiskt gränssnitt i en cafémiljö utformade Lisha Li en matbricka som kan användas för att bära förfriskningar men även skriva ett meddelande på eller för att göra anteckningar. Efter användning kan matbrickan hängas upp på väggen och presentera en personlig anteckning. Med sin design uppmanar Lisha människor att gå ut ur sin digitala miljö, in i den verkliga världen och få kontakt.

Matbrickans linoleumyta har ett sprutlackerat område för att skilja skrivytan från mat och dryck. I matbrickan finns även en laserskuren behållare för en krita.

Ett jättestort vykort HDK
A giant postcard HDK
A giant postcard HDK

"Kuttingen" – en flexible behållare

För att underlätta livet skapade Sofia Nilsson en behållare som används för att flytta sticklingar från en ägare till en annan. Behållaren består av två lager av Furniture Linoleum; genom att göra snitt i Furniture Linoleum blir det ett mer flexibelt och vikbart material. Används för antingen transport eller som display eller till och med som en mobil separationsvägg för att skapa en egen atmosfär på kontoret.

Se Sofia berätta mer om sitt projekt i hennes film.

Kuttingen HDK
Kuttingen – HDK
Kuttingen – HDK

"Illumination" – egenskapernas poesi

Robert Curran utformade ett par vackra, poetiska och raffinerade föremål. Genom att behandla materialen på ett speciellt sätt kunde han tänja på gränserna för materialegenskaperna hos linoleumet. Objekten passar väl in i en utställningsmonter.

Illumination HDK
Illumination HDK
Illumination HDK

"Mokita" – elefanten i rummet

Hur gör man en gruppdiskussion trevligare, hur hanterar man "elefanten i rummet", hur talar man om svåra ämnen och övervinner rädslan för konflikt?

Mariska Lamiaud skapade en "pratpinne" i form av ett abstrakt elefanthuvud som kan hållas när han vill ta itu med elefanten i rummet. Med konceptet gör hon problemet konkret, något vi kan förstå, prata om och skicka vidare. Ett objekt som skapar utrymme för alla att uttrycka sin åsikt.

Mokita HDK
Mokita HDK
Mokita HDK

"Mister Potato Head"

Tung-yun Wang skapade en postmodern "Mister Potato Head" i form av ett skåp för barn med magnetiska element som går att flytta på och som förändrar ansiktets uttryck.

Mister Potato Head HDK
Mister Potato Head
Mister Potato head HDK

"Steam Modules" – Fika x Tachinomi x Bulletin Board

Hur man förbättrar effektiviteten i ett möte var den fråga som Yang Yong Kang försökte ta itu med. Vad behövs för att skapa den ultimata miljön för informationsutbyte? Hans slutsats var att ge utrymme för en dynamisk paus med ett konstant flöde. Yang Yong Kang designade en modulär station genom att blanda koncepten svensk fika, japanska Tachinomi (stående bar) och Holländska Bulletin Board. Resultatet är en skiktad modulär station med en organisk vätskeform.

Se Yang berätta mer om sitt projekt i hans film.

Steam Modules HDK
Steam Modules HDK
Steam Modules HDK

Utställning på Stockholm Furniture Fair – februari 2017

Furniture Fair Stockholm 02-2017
Furniture Fair Stockholm 02-2017

Falmouth University, England

Falmouth University

Den tredje studentutmaningen ägde rum vid Falmouth University i Cornwall. Falmouth är en stad baserad i Cornwall i södra delen av England.

Vid Falmouth University Sustainable Product Design-avdelning utmanas studenter att fundera på hur design kan skapa positiv påverkan på miljön, både ur etisk och ekonomisk synvinkel.

De lär sig att utnyttja sina kreativa färdigheter och innovationer genom avancerade designmetoder och framställande av digital prototyper, samtidigt som de arbetar med riktiga kunder, i detta fall Forbo Flooring, för att få yrkesvana.

Besök Falmouth Universitys hemsida »

Falmouth University in Cornwall, UK
Falmouths studenter – studentprojekt

Presentation av studenterna

Från vänster till höger:
Brett Luffman | George Pitt | Jack Payne-Johns | Jordan Sheers | Ed Mason

De sex studenterna i Hållbar produktdesign-avdelningen startade Forbo-projektet med en djupgående undersökning för att förstå de specifika egenskaperna hos linoleummaterialet och dess innovativa områden för hållbara designmöjligheter

Ett brett spektra av tester med Furniture Linoleum och Bulletin Board genomfördes av studenterna och användes som input för att skapa de olika projekten.

Ed Mason

Ed Mason utformade ett anpassningsbart arbetsbord för unga yrkesverksamma som bor och arbetar i begränsade utrymmen med hjälp av Furniture Linoleums unika egenskaper för att förbättra användarupplevelsen.

Snygg och prisvärd
Syftet var att skapa ett arbetsbord som fungerar som både en ren arbetsyta (för dator och skrivbearbetning) och ett rörigt arbetsområde (till exempel modellering och målning). Med sitt koncept erbjuder Ed en modern och mångsidig arbetsyta som är funktionell, snygg och prisvärd och kan snabbt anpassas till uppgiften till hands.

Material
Arbetsbordet är tillverkat av stål, björk mot plywood och Futniture Linoleum. Archie har en enkel design som gör att arbetet kan utföras både sittande och stående.

Mångsidig
Springorna i arbetsbordets bakvägg möjliggör att ett antal kreativa utbyggnader läggs till för att skapa en ideal arbetsmiljö. Underfacket ger förvaringsplats för platta objekt, t.ex. bärbara datorer och pappersarbete. Brickan fungerar också som en skyddande yta som kan placeras på skrivbordet när man utför kreativa uppgifter.

Ed Mason – studentprojekt arbetsbord
Ed Mason
Ed Mason desk - student challenge
Ed Mason – arbetsbord
Ed Mason – arbetsbord

Brett Luffman

Utrymmessparande
Brett Luffman använde Furniture Linoleum för att skapa ett platsbesparande entré-hyllsystem för första-gången-bostadsägare.

Stark
Systemet kan hålla nycklar såväl som tunga jackor och väskor och alla andra väsentliga föremål.

100 % linoleum
Produkten är helt och hållet tillverkad av Furniture Linoleum. Genom att lägga ihop linoleumet i flera lager skapade han ett självbärande system. För den önskade organiska formen av designen testade han linoleumets formbarhet till dess ytterligheter.

Brett Luffman
Brett Luffman
Brett Luffman

Jack Payne-Johns

Interaktivt inlärningsstöd
För användning i grundskolor designade Jack Payne-Johns ett interaktivt läromedel med hjälp av Forbos Furniture Linoleum för sina hygieniska och taktila egenskaper. Flera ämnesområden korsas för att hjälpa till med lärande genom taktila och visuella resurser.

Laserskärning
Med laserskärningstekniker skapade han en serie pusselbitar med färgstarka, inlagda bokstäver och siffror.

Befintligt förvaringssystem
För inlärningsstödets olika mått använde Jack ett befintligt skolförvaringssystem som referens.

Hållbar lösning
En solid papperskomposit valdes som bärare för möbellinoleumet och skapar därigenom en hållbar och ansvarsfull produkt.

Jack Payne-Johns
Jack Payne
Jack Payne

George Pitt

Små bekvämligheter
För närvarande är NHS patientvårdssalar ofta överfulla, med långa väntetider som gör att patienterna känner sig oroliga och vissa kan få panikattacker.

Erbjuder integritet
För dessa personer utformade George Pitt en sittmöbel med en modulär del som enkelt kan avlägsnas beroende på de faktiska behoven. Skiljeväggar mellan varje säte ger patienterna en uppfattning om integritet utan att helt skilja sig.

George Pitt – studentprojekt
Georg Pitt – studentprojekt
Georg Pitt – studentprojekt

Jordan Sheers

Justerbart bord med integrerad pappershållare
Jordan Sheers utformade ett skrivbord som justeras i höjd med hjälp av lufttryck. För att kunna integrera en pappershållare för A1-rullar utnyttjade han flexibiliteten hos Furniture Linoleum för att skapa en fritt flödande form som bär rullen. Papper kan dras från hållaren vid behov.

Med lasergraveringsteknik tillverkade Josh ett galler av 1000x500 mm i linoleumet. Genom att använda maskeringstejp skyddas linoleumet från brännmärken när det lasergraveras.

Jordan Sheers
Jordan Sheers
Jordan Sheers

NABA Academy, Italien

Nuova Accademia di Belle Arti

NABA, Nuova Accademia di Belle Arti, är en internationellt känd konst- och designakademi som ligger mitt i Milanos världsberömda designscen. NABA är den största privatakademin i Italien och grundades år 1980. Akademin erbjuder kandidat- och magisterprogram på italienska och engelska.

Besök NABAs hemsida »

Studentprojekt NABA
Studentprojekt NABA

"More than a surface"

Det handlar om färg, finish och form. Skärning, slipning och limning. Skisser, experiment och prototyper. Det handlar om fyra månader av arbete med Forbos Furniture Linoleum. Att utveckla innovativa lösningar för den moderna arbetsmiljön. Utforska ett 150 år gammalt hållbart material när du designar vackra föremål.

Tjugofem studenter har arbetat med projektet "More than a surface" i fjorton veckor, coachade av den unga italienska designern Francesca Sciarmella.

Materialstudie av linoleum

Materialstudie studentprojekt NABA
Materialstudie studentprojekt NABA
Furniture Linoleum och Bulletin Board
Furniture Linoleum och Bulletin Board

Ksenia Lukyanonva

PLAYSTATIONERY
En samling av små användbara/meningslösa skrivbordstillbehör. Bestående av en låda i A4-storlek med lock, som kan användas som musmatta.

Glasunderlägg för en lång kaffepaus, ett pennskrin och små fodral som också kan fungera som visitkorthållare.

Samlingen skapades för att visa potentialen hos linoleum med sina oändliga färgkombinationsmöjligheter.

Ksenia Lukyanova – studentprojekt NABA
Ksenia Lukyanova NABA studentprojekt
Ksenia Lukyanova NABA studentprojekt

Claudia Renate Mantik, Medhavi Tyagi och Zeynep Gökcek

Illuminari
En interaktiv bordslampa utformad för en lekfull och anpassningsbar arbetsmiljö. Linoleum är miljövänligt, värmebeständigt och har en mängd olika färger, vilket gör det till ett idealiskt material att använda för ytan av detta lampkoncept.

För denna design applicerades linoleum på båda sidorna av plywoodpaneler. Sedan användes en CNC-maskin för att skära de cirkulära formerna. De 15 elementen kan anpassas i vilken kombination som helst enligt användarens önskemål.

Claudia Renate Mantik, Medhavi Tyagi och Zeynep Gökcek NABA studentprojekt
Claudia Renate Mantik, Medhavi Tyagi och Zeynep Gökcek NABA studentprojekt
Claudia Renate Mantik, Medhavi Tyagi och Zeynep Gökcek NABA studentprojekt

Stefano Sabatè

Tacos
Designad av Stefano Sabatè
Ett tidningsställ med en minimalistisk design för att utnyttja Furniture Linoleums potential: lätta, flexibla och tunna ark tillgängliga i ett brett färgspektrum som ser eleganta och sofistikerade ut. Designen består av två element, en tunn metallklämma som fungerar som en bärande struktur och som håller skivan (två ihoplimmade linoleumark) på plats.

Dorico Moderno
En uppsättning vaser, som ändras beroende på hur de vänds eller staplas. Den minsta vasen i samlingen kan användas som en pappersvikt, den andra som en pennhållare, den tredje som en vas för blommor. Det tvådimensionella materialet omvandlas till tredimensionella föremål: först genom limning och sedan genom att fästa block av Bulletin Board. Kompositionsmöjligheterna är oändliga.

Stefano Sabatè
Stefano Sabatè NABA Inspiration
Stefano Sabatè NABA Student Challenge

Valeria Foti, Francesca Cardano och Alessia Bernardo

Leubra
Utformningen är baserad på linoleumets flexibilitet och formbarhet. Genom att väva Furniture Linoleum i ett halvöppet mönster ger skivan användaren en glimt av arbetsmiljön som omger honom.

Den främre fasaden är tillverkad av Bulletin Board och kan användas som en anslagstavla för att nåla fast anteckningar eller andra personliga dokument på. Ett mångsidigt vikbart objekt som enkelt kan flyttas runt.

NABA studentprojekt
Valeria Foti, Francesca Cardano och Alessia Bernardo NABA studentprojekt
Valeria Foti, Francesca Cardano och Alessia Bernardo NABA studentprojekt

Yu-xiu Zhang

Flessi Fiori
En dekorativ blomsterdesign som används som en stationär behållare på ett skrivbord.

Varje behållare är gjord av en platt bit linoleum och omvandlas till en 3D-form genom att nyttja materialets flexibilitet.

NABA studentprojekt
Yu-xiu Zhang NABA studentprojekt
Yu-xiu Zhang NABA studentprojekt

Vanya & Aaneri

ROLL.ETTE
Konceptet bakom ROLL.ETTE är att skapa en produkt som är modulär och flexibel.
Roll.ette är en stationär förvaringslåda för användning i en kontorsmiljö.

Lådan är utformad med en flexibel öppnings- och stängningsmekanism baserad på linoleumets flexibla egenskaper. Konceptet kan användas för förvaring av olika sorters kontorsartiklar.

Vanya & Aaneri NABA studentprojekt
Vanya & Aaneri NABA studentprojekt
Vanya & Aaneri NABA studentprojekt

Huang Yi Nuo och Cheng Shi Yu

Moonlight
Genom att limma, skulptera och skära skapades dessa linoleumartefakter. "Moonlight" skapar en miljö för meditation och avkoppling på kontoret.

Även om varje föremål ser ut som ett solitt stycke kan det öppnas och användas som förvaringslåda för dina hemligheter eller ditt dåliga humör.

Huang Yi Nuo och Cheng Shi Yu – NABA studentprojekt
Huang Yi Nuo och Cheng Shi Yu – NABA studentprojekt
Huang Yi Nuo och Cheng Shi Yu – NABA studentprojekt

Alessandra Spiccia

Soft-linoleum
För denna moderna tappning av den japanska Tatami-mattan förseglade Alessandra ett lager skum mellan två ark av Furniture Linoleum. Således skapas en elastisk och mjuk yta. Projektet fokuserar på att skapa mjuka moduler som kan täcka olika volymer, golv och väggar för att skapa mer bekväma miljöer.

Med ett system av paneler med olika tjocklekar och former erbjuds möjligheten att skapa ett landskap där människor kommer att kunna slappna av. Att ta av sig sina skor och uppleva linoleumets mjukhet. "Soft-linoleum" syftar till att främja områden för avkoppling i arbetsmiljön.

Alessandra Spiccia – NABA studentprojekt
Alessandra Spiccia – NABA studentprojekt
Alessandra Spiccia – NABA studentprojekt

Evangelos Stylianos Theofilas

Linoleum rucksack
Evangelos Stylianos Theofilas skapade en fashionabel datorväska genom att med stor finess kombinera två naturmaterial: linoleum och filt. I detta projekt angrep han Furniture Linoleum som ett hållbart alternativ för läder.

En vacker detalj är det perforerade mönstret som han lade till i linoleumet. Ett elastiskt snöre användes för att "sticka" ihop materialen och därigenom skapa ett helt nytt perspektiv på linoleumets identitet.

Evangelos Stylianos Theofilas – NABA studentprojekt
Evangelos Stylianos Theofilas – NABA studentprojekt
Evangelos Stylianos Theofilas – NABA studentprojekt

Giacomo Conti och Aniello Greco

Space divider-desk
Giacomo Conti och Aniello Greco svarade på ett smart sätt på behovet av flexibla kontorsmiljöer med sitt koncept för ett modulärt, hopfällbart och lättviktigt skrivbord/rumsavdelare.

Genom att integrera ett "popup-skrivbord" i rumsavdelaren och genom att designa dessa paneler som utbyggbara moduler, erbjuds intressanta nya lösningar. Som kärna användes kartongmaterial omslutet av Furniture Linoleum.

Giacomo Conti och Aniello Greco – NABA studentprojekt
Giacomo Conti och Aniello Greco – NABA studentprojekt
Giacomo Conti och Aniello Greco – NABA studentprojekt

Namık Yiğit Ildaş

Playful speaker
Namık Yiğit Ildaş konstruerade och byggde en högtalare för användning i ett mötesrum. Tänkt att placeras centralt på bordet när man har en telefonkonferens. En rund träram klädd med Bulletin Board på sidorna.

Till högtalarens ovansida konstruerade han ett lock av Furniture Linoleum och graverade det med ett mönster. En fin, lekfull detalj med denna design är att ovansidan enkelt kan bytas ut mot en annan färg och mönster.

Namık Yiğit Ildaş – NABA studentprojekt
Namık Yiğit Ildaş – NABA studentprojekt
Namık Yiğit Ildaş – NABA studentprojekt

Tommaso Lago, Silvia Fiorini och Barbara Li Rosi

Magnetic coasters
I detta koncept användes linoleum för att göra magnetiska underlägg för borden i kontorets fikarum. Genom att fästa magnetiskt papper på baksidan av linoleum kan underläggen fästas på en metallbricka. Överdelen av Furniture Linoleum är dekorerad med en prägling i olika mönster.

Tommaso Lago, Silvia Fiorini och Barbara Li Rosi
Tommaso Lago, Silvia Fiorini och Barbara Li Rosi – NABA studentprojekt

Rawan Nour Chamoun

Rawan Nour Chamoun använde Furniture Linoleum i sin vanligaste applikation; som bordsskiva.

I hennes koncept kombinerade hon mönster med funktionalitet. Hon utformade ett integrerat lösläggningsmönster av verktyg som användes i den kreativa processen.

Hennes utformning av bordsskivan visar de olika sätt som en bordsskiva kan användas, med hänvisning till linoleumets egenskaper och olika arbetssituationer (som anteckningsblock, som mötesplats, som soffbord...).

Rawan Nour Chamoun – NABA studentprojekt
Rawan Nour Chamoun – NABA studentprojekt
Rawan Nour Chamoun – NABA studentprojekt

HVA Amsterdam, Holland

Hogeschool van Amsterdam

ON-OFFICE – Ett samarbete mellan studenter från HVA Design Lab, Royal Ahrend och Forbo.

Den femte studentutmaningen har genomförts i samarbete med kontorsmöbeltillverkaren Royal Ahrend. Projektet "On-OFFice" utgår från den moderna kontorsmiljön och tillgängligheten till information som gör det möjligt för människor att arbeta 24/7, var som helst.

Under en termin studerade en grupp 4:e års elever alternativa arbetsmiljöer. Nya kravställningar definierades och översattes till förslag till innovativt utformade produkter.

Besök HVA Amsterdams hemsida »

HVA studentprojekt

Produktstudier och presentation

HVA workshop produktstudier
HVA workshop presentation

Tim Brouwer

Contra Digital

Som svar på den allt mer ökande tiden vi spenderar i den digitala miljön skapade Tim en serie av greppbara skrivbordstillbehör. De femkantiga behållarna i olika storlekar tillverkas av Bulletin Board. Att ta bort juteväven på Bulletin Board lämnade avtrycket av ett "naturligt" rutnät. De stenlika färgerna matchar mycket väl med dessa "råa" föremål och erbjuder en fin kontrast till de högteknologiska material som dessa lådor innehåller.

HVA Tim Brouwer

Guido Lok

Vändbar & anpassningsbar

Detta koncept för en lättmonterad loungefåtölj passar perfekt in i den växande trenden av "cirkulär produktdesign". För själva sitsen utvecklade Guido ett genialt koncept. Två skivformade lager av Furniture Linoleum sammanfogades och skapade en flexibel, hållbar yta. Användarens sittposition kan påverkas av hur Furniture Linoleum-skivan viks, ju mer skivan dras åt desto rakare i ryggen blir sittpositionen. Resultatet är en enkel justerbar fåtölj utan komplexa mekanismer. Genom att kombinera två olika Furniture Linoleum-färger kan du byta färg på sitsen efter humör.

HVA Guido Lok
HVA Guido Lok
HVA Guido Lok

Wink Houtzager

Wiggle

Pallen "Wiggle" (gunga, vicka) främjar begreppet "aktivt" sittande. Med UPM-multiplex skapades en grundläggande böjd form. För uppklädningen användes olika linoleumprodukter. Bulletin Board har applicerats på sitsen för sin motståndskraft och sin mjuka beröring. Marmoleum valdes för de delar av pallen som rör golvet och utnyttjar den extrema hållbarheten hos denna linoleumprodukt. För de integrerade handtagen erbjöd Furniture Linoleum möjligheten att arbeta mer i detalj.

HVA Wink Houtzager
HVA Wink Houtzager
HVA Wink Houtzager

Nathalie de Boer

Defocus

Nathalie de Boer skapade en sittpuff gjord av vikt Bulletin Board. Puffens topp är flexibel tack vare vikningstekniken. Den uppblåsbara och flexibla kärnan skapar motstånd när tryck har applicerats. Puffens instabilitet tvingar användaren att aktivt hitta den rätta balansen. I sitt koncept hänvisar Nathalie till teorin om att en liten ändring av sittposition hjälper hjärnan att omfokusera och förbereda sig för nästa nivå av koncentration.

HVA Nathalie de Boer
HVA Nathalie de Boer
HVA Nathalie de Boer

Tom Klijnstra

Feedback

Tom konstruerade en tredimensionell, roterbar anslagstavla. Genom att fräsa ett mönster i Bulletin Board gjorde han materialet mer flexibelt och lättare att böja.

En multifunktionell produkt, såväl för att fästa idéer som ska användas som en skärmvägg för att skapa mer integritet. En ytterligare del av konceptet är den roterbara ytan. När man vill dela idéerna/skisserna kan man rotera anslagstavlan för att göra anteckningarna synliga för sina kollegor.

HVA Tom Klijnstra
HVA Tom Klijnstra
HVA Tom Klijnstra

Aalto University, Finland

Gotta Serve Somebody

Artek x Forbo Linoleum utmanar en ny generation av designtalanger

Artek och Forbo Flooring Systems har arbetat tillsammans i över 80 år för att producera många av Arteks mest älskade mönster. För att fira ett partnerskap som kännetecknas av ett gemensamt åtagande till högsta kvalitetsstandarder, bjöd företagen in unga designstudenter att experimentera med de två material som Artek och Forbo är mest förknippade med; trä och linoleum. Studenterna, alla deltagare i Aalto Universitys masterprogram i möbeldesign, utmanades att skapa möbler som uttrycker kärnan i värdskap; förtroende, generositet och goodwill. Deras brief bar titeln "Gotta Serve Somebody" inspirerad av Bob Dylan-låten och gav studenterna i uppgift att designa produkter av trä och linoleum i enlighet med Arteks värdegrunder. Arbetet har ställts ut under Helsinki Design Week 2018 i Arteks butik i Helsingfors.

Besök Aalto Universitys hemsida »

Foto: Chikako Harada

Gotta Serve Somebody Foto | Foto: Chikako Harada
Materialexperiment | Foto: Chikako Harada

Undersöka och ompröva

Denna sida visar resultaten av en materialundersökningsdriven designkurs av 14 MA-studenter från Aalto-universitetets konst-, design- och arkitekturskola i Finland.

Projektet syftade till att ompröva gästfrihetskulturen, hur vi tjänar, underhåller, roar och njuter av varandras sällskap. Studenterna studerade linoleumets funktionella egenskaper genom praktiska experiment och genom att bygga möbelprototyper i 1:1-skala.

Foto: Chikako Harada

Monika Faidi

Parasite

Parasite är ett sidobord. Bordskivan är praktisk att använda när du ska bära mat och dryck och det kan sedan sättas fast vid bordet med träklämman för extra utrymme efter behov.

Foto: Chikako Harada

Studentprojekt Finland: Monika Faidi | Foto: Chikako Harada
Studentprojekt: Pedro García Alcázar | Foto: Chikako Harada

Pedro García Alcázar

Leize

"Leize" betyder grotta på baskiska. Detta rörformiga soffbord är resultatet av en materialkonstruktiv formgivningsprocess med plywood och linoleum. Den plana och styva ytan på bordet skapas genom vikning av material i vinkelräta riktningar. Den mjuka vågen håller ljuset och den varma känslan av träet inuti, medan det färgstarka linoleumet används på utsidan, vilket ger en hållbar och karakteristisk finish.

Foto: Chikako Harada

Kristoffer Heikkinen

Bump

Bump fungerar som sidobord och sittpall. Målet med detta projekt var att undersöka möjligheterna för linoleum inte bara som ytmaterial utan också som en del av strukturen. Linoleum har med hjälp av polyuretanskum formgivits som ett flexibelt skal för att hålla sin egen mjuka tredimensionella form.

Foto: Chikako Harada

Studentprojekt: Kristoffer Heikkinen | Foto: Chikako Harada
Studentprojekt: Hemmo Honkonen | Foto: Chikako Harada

Hemmo Honkonen

Notko

Notko är ett sidobord för vardagsrummet och lobbyn. Tanken bakom bordet var att visa linoleumets flexibla egenskaper med en löst hängande linoleumslinga. Den hängande slingan, som fungerar som en tidningsficka, ger en intressant kontrast mellan en fri, organisk form och den strikta geometriska ramkonstruktionen. De två olika bordsskivorna är resultatet av en undersökning av många olika former och konstruktioner för att hitta en form som stöder och demonstrerar linoleumslingan på det mest fördelaktiga sättet.

Foto: Chikako Harada

Josua Krute

Keela

Keela är ett bord för allmänheten, privathemmet och kontoret. Utformat efter konceptet "servering och gästfrihet", har detta sidobord en cantilever-plattform med rökigt blå linoleumyta; den övre plattformen fungerar som en avtagbar serveringsbricka som stöds av en konisk stångstruktur. Keela återspeglar modern estetik, samtidigt som den är lätt, enkel och hållbar, med praktisk montering och planlösning.

Foto: Chikako Harada

Studentprojekt: Joshua Krute | Foto: Chikako Harada
Studentprojekt: Jie Luo | Foto: Chikako Harada

Jie Luo

Phi

Namnet på den låga hyllan phi kommer från symbolen ɸ, som liknar en del av konstruktionen. Den rigida träramen med flexibel linoleumyta ger hyllan ett vänligt uttryck och uppmanar folk att använda den.

Foto: Chikako Harada

Miia Palmu

Frame

Frame är ett multifunktionellt, vikbart bord och en hylla för små bostadsutrymmen. Den består av en björkram och fyra olika hyllor, som kan ställas in på tre olika nivåer för att passa olika ändamål. Medan den inte används, fungerar den som en komposition på en vägg och spelar med olika färger av linoleumytor, det kan ordnas på flera sätt och erbjuder därav olika visuella alternativ.

Foto: Chikako Harada

Studentprojekt: Miia Palmu | Foto: Chikako Harada
Studentprojekt: Mili-Mona Salokannel | Foto: Chikako Harada

Mili-Mona Salokannel

Viisto

Viisto är utformat för ett mindre bostadsutrymme. Detta hopfällbara bord är perfekt för bjudningar där det annars inte skulle vara tillräckligt med bordsutrymme. Bordsskivan fungerar även som serveringsbricka för extra bekvämlighet. Linoleum gör bordet hållbart och säkerställer att bordet behåller sin form under hela sin livstid.

Foto: Chikako Harada

Dayoung Song

Rako

Rako pallen har mellanrum mellan varje element för att markera den minimalistiska och lätta strukturen. De avrundade 9 mm-benen ger en känsla av lätthet till den sofistikerade designen. Alla yttre ytor är täckta av linoleum, utformade för att ge ett estetiskt intryck såväl som för sin funktionalitet.

Foto: Chikako Harada

Studentprojekt: Dayoung Song | Foto: Chikako Harada
Studentprojekt: Reetta Vartiala | Foto: Chikako Harada

Reetta Vartiala

Dulce

Ett sidobord för lättsamma och glädjefulla ögonblick: Materialet och de mjuka formerna på sidobordet förstärker det nostalgiinspirerade temat som den nya generationen upplever för första gången.

Foto: Chikako Harada

Roosa Väyliö

Vakka

Vakka är en form av behållare som traditionellt tillverkas av trä. Vakka-bordet utnyttjar linoleumets flexibilitet genom att använda det till den runda behållaren under bordet. Designern Roosa Väyliö inspirerades av Mad Med och dryckeskulturen från den TV-serien.

Foto: Chikako Harada

Studentprojekt: Roosa Väyliö | Foto: Chikako Harada
Studentprojekt: Sini West | Foto: Chikako Harada

Sini West

Plum

Sidobordet Plum har en rymlig behållarkomponent som fungerar som en lagringsenhet för bordsporslin och dess lock fungerar som ett skyddslock samt en bordsskiva. Genom att ta bort behållaren omvandlas Plum till ett smidigt litet bord för servering och intima stunder. Sandblästring av linoleum ger en ytkvalitet med ökad friktionoch en mjuk och len känsla som inbjuder till interaktion genom beröring.

Foto: Chikako Harada

Yesul Woo

Tea-rolley

Tea-rolley är ett mobilt tebord för tebjudningen. Ritualen att förbereda och servera te håller en avslappnad plats i människors hjärtan och sinne. Varje steg som tas under ceremonin är tänkt att vara en sensorisk utforskning och uppskattning. Vid teceremoni behövs skålar och hett te som har bryggts i fem minuter. Genom tillverkningsprocessen har fått se fördelarna med linoleum och produktens vattentäta förmåga. Vattnet som används i tebordet är lika viktigt som tekulturen själv. Det ideala kompakta moderniserade tebordet bör vara denna te-rolley.

Foto: Chikako Harada

Studentprojekt: Yesul Woo | Foto: Chikako Harada
Studentprojekt: Jinghua Zeng | Foto: Chikako Harada

Jinghua Zeng

Torii

Det är intressant att utforska hur man kombinerar linoleum och faner på olika sätt och att uppleva hur lätt och starkt rörets struktur är. Inspirerad av den japanska Torii, designade jag och gjorde en klädhängare och matchade klädgalgar med dessa fantastiska material.

Foto: Chikako Harada