Välj ditt land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Kronanbacken

  • Kronanbacken - Nordmark & Nordmark arkitekter AB
  • Kronanbacken material samples collage - Nordmark & Nordmark arkitekter AB
  • Kronanbacken - Nordmark & Nordmark arkitekter AB
  • Kronanbacken - Nordmark & Nordmark arkitekter AB
  • Kronanbacken - Nordmark & Nordmark arkitekter AB

Företaget Eljest AB ägs och drivs av arkitekter med koppling till Nordmark & Nordmark arkitekter AB i Luleå och Skellefteå. De tre kedjehusen på Kronanbacken var arkitekternas första projekt i egen regi. Företagets grundfilosofi är att skapa hållbara och prisvärda bostäder med hög kvalitet, Eljest vill erbjuda mycket arkitektur för pengarna. Med ett nära samarbete med entreprenören kan utformning vägas mot ekonomi och långsiktig hållbarhet.

Anpassningen till platsen och närheten till naturen har varit grunden för hela projektet och tomtens speciella förutsättningar blev projektets styrka. Kedjehusen följer sluttningen och skogen är ständigt närvarande med fönster som ramar in omgivningen och leder in ljuset på olika sätt. De trappade huskropparna ger kontakt med utemiljön och skyddade uteplatser i olika väderstreck. Kulörer, material och texturer är inspirerade av den karga och steniga tallskogen på Ormberget bakom husen.

Hållbarhet utifrån alla aspekter har genomsyrat processen. Ett viktigt mål utifrån social hållbarhet har varit flexibilitet, husen ska unna användas på olika sätt och anpassa sig efter de boendes behov. Material och uppbyggnad av väggar, golv och tak har noga utvärderats utifrån miljö, boendekvalitet och ekonomi. Husen är byggda med stomme av trä och isolering av cellulosa. Träfasaden är behandlad med järnvitriol för att smälta in mot skogen och samtidigt minska behovet av underhåll. Väggar och tak av hårdvaxoljad furupanel och obehandlad furuplywood ger tillsammans med linoleumgolvet ger en ljus och varm interiör som samtidigt är robust.

Linoleumgolv var ett naturligt val i detta sammanhang, det är ett bra val både utifrån hållbarhet, estetik och funktion. Ett naturligt material med liten miljöpåverkan under tillverkningsprocessen samt lång livslängd, dvs bra utifrån ett livscykelperspektiv. Att golvet dessutom fungerar bra ihop med golvvärme var ytterligare en fördel. Produkten Marmoleum Cocoa valdes för sin lite speciella struktur som är vacker med en naturlig karaktär och praktisk utifrån att det döljer smuts på en ljus yta.

Golvet reflekterar ljuset på ett fint sätt i rummen, vilket förstärker den varma och ljusa karaktären som huset har. Det är ett golv som är väldigt behagligt att gå på och dessutom ett otroligt tåligt och lättstädat golv, vilket är en stor fördel när man har två hundar i huset.

– Josefina Nordmark, arkitekt SAR/MSA och boende i ett av husen

Projekt Kronanbacken
Arkitekt Nordmark & Nordmark arkitekter AB
Datum för färdigställande September 2019
Beställare Eljest AB
Fotograf Jonas Westling
Golventreprenör Bra Golv, Luleå (UE)
Entreprenör Vittjärvshus
Plats Luleå

Dokument

  • Document