Välj ditt land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Marmoleum stories

Arkitekten

Gasverket

Jani Kristoffersen

I april 2020 bildade Jani Kristoffersen arkitektstudion Campus med arkitekterna Johan Berglund och Andreas Ferm i Stockholm. Innan han grundade Campus ledde Jani Guise med Andreas. Guise arbetade med projekt som rör kultur i allmänhet.

För närvarande arbetar Campus med KaDeWe i Düsseldorf, med ett nytt fotografimuseum i centrala London och med nya detaljhandelsupplevelser för NK-varuhuset i Stockholm. De får också i uppdrag att förvandla det tidigare slakthusområdet i Stockholm till ett nytt stadsmål. Projekt som sträcker sig från stadsplanering till detaljerade interiörer.

Jani Kristoffersen | Photo by Andy Liffner

Uttrycksfull minimalism

Campus stil definieras som uttrycksfull minimalism med ett öga för materialval. Arkitekturstudion har ett särskilt intresse för vanliga material, där outforskad potential i materialen ofta kan utlösa designprocessen.

För fotografimuseet i London använde Campus galvaniseringsprocessen i kombination med det rumsliga arrangemanget som en nyckelfunktion, vilket gjorde processen att utveckla traditionell gelatin-silverfilm till rumslig funktion.

För ett av NK-projekten firade Campus den brutalistiska rörelsen genom en serie handgjutna möbelföremål som gjordes för att avslöja materialets inre egenskaper.

NK Sport - Nordiska Kompaniet photo Erik Undéhn
Berghs x Gasverksområdet

Platsen där intressanta saker kan hända

I september 2019 kontaktades Jani Kristoffersen av Berghs School of Communication, en Stockholm-baserad internationellt prisad skola för kommunikation. Den övergripande uppgiften var att omforma en befintlig 3 500 kvm gammal tegelbyggnad från sekelskiftet till en modern inlärningsmiljö. Projektet startades som ett samskapande med Berghs.

Ambitionen definierades att skapa en inspirerande plats, som driver kreativitet, en trevlig plats som genererar fantastiska idéer och där intressanta saker kan hända. Campus uppdrag var att kombinera hållbarhet och design med lärande.

Marmoleum valdes som ett grundläggande material för sina hållbara egenskaper, naturliga koppling till inlärningsmiljöer och för sin designpotential.

Ett okonventionellt narrativ

När man startade projektet för Berghs tittade Campus närmare på skolan, dess lärare och studenter för att hitta ett relevant koncept. Campus fokuserade på en designberättelse som berättar Berghs historia snarare än historien om etablerade enskilda möbelvarumärken. Med det sagt skräddarsyddes en rad möbler för att berätta en historia om en mycket kreativ skola grundad av en stark uppsättning skandinaviska värderingar som öppenhet, samarbete och förtroende.

Den berättar historien om skolor i Sverige i allmänhet, där linoleum är det absolut vanligaste materialet. Campus hyllade skolans historia genom att arbeta med Marmoleum och Berghs specifikt genom att arbeta med materialet på ett okonventionellt och innovativt sätt.

Den nya Berghs-byggnaden i Gasverket kommer att vara färdig i januari 2021. Filmen ovan ger en förhandsvisning av pågående arbeten.

Berghs – Skräddarsydda möbler till Berghs

Ett särskilt tack till:

Jani Kristoffersen
Gal Keshet | regi, filmning och redigering
Simone de Vries | konsultation
Gena Haensel | transkription
Patrik Hambraeus | Berghs Learning Developer | filmning
Jonas Borg | byggnadsfoto

Foton på denna sida är tagna av

Andy Liffner | porträtt Jani Kristoffersen
Jonas Borg | interiör Berghs School of Communication
Erik Undéhn | interiör Nordiska Kompaniet