Välj ditt land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

STOPPA SMUTSEN

Först ut i vår nya serie om hur man skapar bättre inomhusmiljöer handlar om smuts. Var kommer den ifrån och hur stoppar vi den?

Stoppa smutsen | Coral entresystem

Martin Månsson, General Manager hos städgrossisten Supplies Direct, har trettio års erfarenhet av lokalvård. Här delar han sina tankar om hur du kan skapa en ren och sund inomhusmiljö.

Se filmen

500kg smuts på besök

Hälsosam inomhusmiljö

Det finns många faktorer varför städning av inomhusmiljöer är viktigt. Att erbjuda ett bra första intryck är betydelsefullt. En annan viktig aspekt är hälsa.

- Idag tillbringar vi ungefär 90 procent av vår levnadstid inomhus. En stor del är på våra arbetsplatser och skolmiljöer. Debatten om inomhusmiljöer är hetare än någonsin, vilket beror på att vi andas in kemikalier på våra arbetsplatser, säger Martin Månsson, General Manager, Supplies Direct.

En större mängd av de partiklar som påverkar oss negativt bärs in och transporteras i luften. Oftast på grund av att det vistas många människor i lokalen.

- Planerar vi städning korrekt, kan man effektivt avlägsna luftburna partiklar tillsammans med smuts som bärs in, spills eller fastnar på ytor, säger Martin Månsson, General Manager.

Martin Månsson, General Manager, Supplies Direct.jpg

Smuts på besök

Den största mängden av smuts kommer in via entréer. Mängden beror på typ av trafik och hur miljön utanför entrén ser ut. Smuts är oftast buren av människor, kund- och barnvagnar. Via entrén kan det bäras in allt från fem till flera hundra kilo damm, jord, grus, snö och slask varje dag.

- Man uppskattar att 80 till 85 procent av all smuts bärs in i lokalen via entrén, säger Martin Månsson.

Smuts på besök

Sex meter smutsvakt

Det finns lösningar som minskar att smuts letar sig in i inomhusmiljöer. En av dessa är entrésystem.

- Det finns forskning som visar ett en bra entrélösning bör vara minst sexmeter och den delas upp i tre städzoner, säger Martin Månsson.

Den första zonen är utomhus för grov smuts. Andra zonen är inomhus. Den tar hand om mellanstora partiklar. Tredje zonen är avskrapningsyta för skor och hjul inomhus.

Entrézoner

Tre tips som stoppar smuts

Tre tips som stoppar smuts

Vått och torrt

Det enklast sättet att påverka inomhusmiljöer är att planera och städa korrekt. Att man städar rent och avlägsnar eventuell rengöringslösning tillsammans med upplöst smuts.

- De vanligaste misstagen man gör när man städar offentliga lokaler att man fokuserar på våta städmetoder. Dessa binder lösa partiklar som exempelvis damm, om man inte avlägsnar all denna väta så har man finfördelat och låtit det fastna på en större yta, berättar Martin.

Coral entrématta

Underhåll bevarar golv vackra

För att golven ska hålla sig fräscha och inbjudande krävs det kontinuerlig skötsel. Oavsett om ytan är inventarier eller golv är det viktigt att all smuts som burits in avlägsnas för att ytan inte ska skadas av friktion eller av kemisk påverkan.

- Om vi använder lösningsmedel, helst vatten, och rätt rengöringsmedel kommer golven att leva, vara vackra och smutsavvisande länge, förklarar Martin.

Städa rätt

CO2-neutrala golvmaterial

Golv har olika förutsättningar och funktioner. Hållbarhet är viktigt. Vid projektering och byggnation av exempelvis skolor är det CO2-neutrala golvmaterialet linoleum attraktivt.

- Dagens linoleumgolv är minst lika enkla att hålla rena som andra konventionella golv. Det bror på att ytan på ett linoleumgolv har samma ytfinish som du får på andra golv i offentliga miljöer, menar Martin. Vilken metod man ska använda beror på vilken typ av smuts som ska avlägsnas.

Mätbar städning

- För att skapa en hållbar städmiljö behöver man lära sig grunder som städfrekvens och metoder. Man kan påvisa hur förbättrad inomhusmiljön blir genom att mäta resultat med partikelmätare, avslutar Martin.

CO2-neutrala golv