Välj ditt land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

DESIGNTRENDER 2022

Terrazzo, historien om en tidlös skönhet

Terrazzo är mer än bara ett golvmaterial. Det är en designestetik med en lång historia som behåller sitt unika inflytande idag.

Terrazzo XXL

Terrazzo är en av de mest traditionella ytbehandlingarna som finns, och går så långt tillbaka som de gamla romarna och grekerna. I århundraden har terrazzo ansetts vara ett av de mest kända och lyxiga golven med en extremt hållbar karaktär.

En tidlös skönhet

Terrazzo, som vi känner det idag, har sina rötter i Venedig där hantverkare använde kasserade bitar från marmorerade plattor och bäddade in dem i en betongblandning. Ytan slipades sedan, vilket resulterade i en slät, dekorerad yta som användes för att skapa terrasser, därav termen 'terrazzo'.

Genom att använda avdelare mellan olika färgade terrazzoblandningar kunde en oändlig variation av mönster göras. Denna teknik gjorde det möjligt för designers att skapa unika terrazzodesigner. Förebildlig är de italienska arkitektoniska byggnaderna från 1700-talet som visar vackra inläggningar i en mångfald av ytor.

Sarlon 9608 | green graphito, 878 | dark green uni, 235 | lemon cayon

Allt eftersom terrazzotekniken utvecklades, erbjöds nya designfunktioner. Extra metalliska avdelare gjorde det möjligt för konstnärer att skapa imponerande mönster i antingen raka eller böjda linjer, vilket är mycket karakteristiskt för de berömda art-deco-byggnaderna på 1920-talet.

På 80-talet förvandlade den italienska designgruppen Memphis terrazzomönster till färgrika, glada geometrier som omedelbart kunde kännas igen.

Nuförtiden genomgår dessa designs en verklig renässans och inspirerar många designers inte bara inom golv, utan även inom mode, tapeter, tyger och stationära artiklar; plötsligt ser vi terrazzo överallt.

Alltid trendig

Den senaste utvecklingen inom terrazzo härrör från en trend som började dyka upp inom besöks- och fritidsbranschen. Jämfört med den klassiska terrazzon leker nyare design med färg och skala, och har ett mer abstrakt och geometriskt utseende - ofta med en modern twist. Mönstren är djärva, livfulla och extremt frispråkiga och visar ljusa och färgglada partiklar mot en solid bakgrund.

Den här trenden har inspirerat Forbos design-team att utveckla en ny serie terrazzomönster som utforskar de oändliga möjligheterna med vår digitala tryckteknik.

Allura Material Terrazzo

Terrazzo & Forbo Flooring, en perfekt matchning

Forbo Flooring Systems har en lång och omfattande historia av kollektioner där mönster av natursten, granit, marmor och terrazzo utgör en betydande del av det totala designutbudet.

I våra vinylkollektioner erbjuds en serie mönster med ett stenutseende. Detta är mönster som är lätta att applicera på större ytor och när de är installerade ger exceptionell estetik jämfört med med vanliga stengolv.

Kollektionerna Eternal och Sarlon har små partiklar i glitter och guld som är utspridda i produktens yta, vilket ger den en extra dimension och lyxig känsla.

Det solida utseendet och känslan av en stenig eller terrazzo yta i våra akustiska Sarlon-kollektioner skapar en fin kontrast med de akustiska egenskaperna och mjukheten hos denna produkt.

Med sina sofistikerade färgblandningar kopplar våra Sphera homogena vinylkollektioner starkt med en lyxig sten- och granitlook.

Terrazzodesignerna i våra modulära kollektioner, såsom Allura LVT, erbjuder en mängd olika möjligheter att leka med golvmönster och skapa olika zoner i en interiör. De olika designerna kan enkelt blandas och matchas, vilket gör att slutanvändaren kan utveckla ett specifikt golvmönster som passar utrymmet och svarar mot ett specifikt behov.

Sarlon Modul'up | 9406 | coral terrazzo and 659 | mercury slabstone
Eternal Material 10182 colourful terrazzo

Tre nya terrazzo designer

Mångsidigheten i våra kollektioner i förhållande till terrazzotemat visualiseras i 3 olika moodboards nedan, som visar ett brett urval av Forbo Flooring-produkter och ger inspiration till att kombinera mönster över våra produktkategorier.

Det nyutvecklade utbudet av terrazzodesigner finns i vårt digitala bibliotek, som ger visuell inspiration till digitalt tryckta golv.

TILL DET DIGITALA BIBLIOTEKET

Terrazzo Large

Ett monumentalt grafiskt mönster med stora färgglada flisor av marmor, placerade i en kontrasterande ljus bakgrund som är täckt med ett subtilt lager av små partiklar.

Terrazzo Large | mood board
Terrazzo Large
Terrazzo Large

Terrazzo Artificial

Ett collageliknande terrazzomönster med godisfärgade former placerade mot en mörk bakgrund skapar en lekfull, livlig design med en modern känsla.

Terrazzo Artificial | moodboard
Terrazzo Artificial
Terrazzo Artificial

Terrazzo XXL

Ett överdimensionerat mönster som består av oregelbundna former och geometriska cirklar placerade i en kontrasterande ljus bakgrund. Med marmor- och granitstrukturer i naturliga toner.

Terrazzo XXL | moodboard
Terrazzo XXL
Terrazzo XXL