Välj ditt land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Designtrender

Årets Pantonefärg 2022

December 2021

Pantone Color of the Year 2022 | image courtesy of Pantone (www.pantone.com)

Årets Pantonefärg 2022 är PANTONE 17-3938 Very Peri. Enligt Pantone är det en levande färg som visar en pigg, glad attityd och dynamisk närvaro som uppmuntrar kreativitet och fantasifulla uttryck. Vi frågade Dorothé Kessels, Global Director Design, Forbo Flooring Systems, om hennes tankar om årets Pantonefärg.

I över 20 år har Pantones Årets färg påverkat produktutveckling- och köpbeslut inom mode, heminredning och industridesign, samt produktförpackningar och grafisk design. Urvalsprocessen kräver väl genomtänkta beslut och trendanalyser.

För att komma fram valet tittar Pantones färgexperter på allt från underhållningsindustrin, filmer, konstsamlingar, nya konstnärer, mode, alla designområden till populära resmål samt socioekonomiska förhållanden. Influenser kan även komma från ny teknik, material, texturer och effekter som påverkar färg, relevanta sociala medieplattformar och till och med kommande event som fångar uppmärksamhet över hela världen.

Very Peri: främjar kreativitet och personliga initiativ

"PANTONE 17-3938 Very Peri visar självförtroende och nyfikenhet samt ökar vår kreativa anda genom nyfikenhet. Färgen placerar framtiden i ett nytt ljus", beskriver Pantone färgen.

"Vi lever i omvälvande tider. PANTONE 17-3938 Very Peri speglar vad som pågår runt oss nu. När vi kommer tillbaka från isolering har våra begrepp och standarder förändrats. Vår fysiska och digitala värld har sammanfogats via nya vägar.”, säger Laurie Pressman, Vice President of the Pantone Color Institute.

"Årets Pantone-färg återspeglar vad som händer i vår globala kultur, den uttrycker vad människor letar efter," tillägger Laurie Pressman.

Pantone Color of the Year 2022

"När vi går in i en värld av förändring ger valet av PANTONE 17-3938 Very Peri ett nytt perspektiv och vision i den pålitliga och älskade blå färgfamiljen, perspektiv som omfattar bluesens kvaliteter, men samtidigt bjuder på sin violetta röda underton. PANTONE 17-3938 Very Peri ger en pigg, glad attityd och dynamisk närvaro som uppmuntrar kreativitet och fantasifulla uttryck.", säger Leatrice Eiseman, verkställande direktör för Pantone Color Institute.

Pantone Color of the Year 2022

Forbo Flooring årets Pantonefärg

Dorothé Kessels, chef för global design:

PANTONE 17-3938 Very Peri är en blåviolett färg placerad mot den bortre änden av vårt synliga färgspektrum, nästan immateriellt och nära ultraviolett. Ultraviolett betyder bortom violett och kan beskrivas som en blå färg med violettröda undertoner.

Färg, som vi upplever det i vår materiella värld, definieras av ljusreflektion och absorption. Årets Pantonefärg har ett nära samband med färgens utseende i digitala miljöer som definieras av ljusstrålning. Denna sammanslagning av materiella och digitala världar symboliserar nya perspektiv och utmaningar i en värld efter Covid.

Att applicera den livfulla blåvioletta färgen till en konkret golvprodukt kommer att generera en yta med ett solid utseende och frispråkig färgidentitet. Vanligtvis fungerar de blåvioletta inslagen i våra kollektioner som accentfärger för att göra ett djärvt uttryck eller som blickfångare.

När Very Peri appliceras i ett utrymme kan färgen fungera som en kameleont, som växlar mellan en varm och en sval atmosfär, beroende på vilka färger och material den är omgiven av.

Indigo Colour Splash, en av designerna i våra senaste Sarlon Traffic och Modul'up vårt akustiska vinylsortiment, representerar exakt känslan av glädje och energi. Dessa designer blandar den huvudsakliga tonen av blått med värmen och spänningen i rött, vilket skapar ett färgstarkt positivt uttryck. Uttrycket är organiskt vågat och ett dynamiskt mönster som fyller utrymmet med livlighet och vitalitet, vilket inspirerar och uppmuntrar kreativitet. Att kombinera denna med en kompletterande gul färg förstärker kraften i denna livfulla och fantasifulla golvprodukt.

Pantone Color of the Year 2022
Pantone Color of the Year 2022
Pantone Color of the Year 2022