Välj ditt land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

DESIGNTRENDER

Årets Pantonefärg 2021

Januari 2021

Pantone Color of the Year 2021 | image courtesy of Pantone (www.pantone.com)

I slutet av 2020 tillkännagav Pantone årets färg 2021. Och överraskande finns det två färger istället för en i år. Vi frågade två av våra designers om deras tankar om årets senaste Pantone Color.

I över 20 år har Pantones årets färg påverkat produktutveckling och inköpsbeslut inom flera branscher, inklusive mode, heminredning och industridesign, samt produktförpackningar och grafisk design.

Urvalsprocessen kräver genomtänkt övervägande och trendanalys. För att komma fram till valet varje år, kämpar Pantones färgexperter vid Pantone Color Institute världen och letar efter nya färginflytanden.

Detta kan inkludera underhållningsindustrin och filmer i produktion, resande konstsamlingar och nya konstnärer, mode, alla designområden, populära resmål samt socioekonomiska förhållanden. Påverkan kan också härröra från ny teknik, material, texturer och effekter som påverkar färg, relevanta sociala medieplattformar och till och med kommande händelser som fångar uppmärksamhet över hela världen.

Gul och grå: en förening av styrka och positivitet

I december 2020 tillkännagav Pantone årets nya Pantone Color 2021: PANTONE 17-5104 Ultimate Grey och PANTONE 13-0647 Illuminating. Dessa två oberoende färger som belyser hur olika element samlas för att stödja varandra, uttrycker bäst stämningen för årets Pantone Color 2021, som Pantone förklarar. ”Praktiskt och bunnsolid men samtidigt värmande och optimistiskt, föreningen av Pantones Ultimate Grey and Illuminating är en av styrka och positivitet. Det är en berättelse om färg som inkapslar djupare känslor av omtänksamhet med löftet om något soligt och vänligt. ”

Som Pantone beskriver det är Illuminating en ljus och glad gul gnistrande med livlighet, en värmegul nyans genomsyrad av solenergi. Ultimate Grey är symboliskt för solida och pålitliga element som är eviga och ger en stabil grund.

Pantone Color of the Year 2021

”Unionen av en bestående Ultimate Grey med den levande gula Illuminating uttrycker ett positivt budskap som stöds av mod. Praktiskt och bunnsolid men samtidigt värmande och optimistiskt, detta är en färgkombination som ger oss motståndskraft och hopp. Vi måste känna oss uppmuntrade och upplyfta; detta är viktigt för den mänskliga anden. ”

Leatrice Eiseman, verkställande direktör för Pantone Color Institute

Sarlon | Modul'up 2021

Forbo och årets Pantone-färg

"För en designer som arbetar på Forbo Flooring Systems är det alltid viktigt att tänka framåt när det gäller färganvändning i nya kollektioner", förklarar Thomas Eurlings, Senior Designer Vinyl på Forbo Flooring Systems. ”Som designer är färg- och trendforskning något du ständigt arbetar med. När Pantone presenterade årets färg 2021 var vi mycket glada att se att båda färgerna redan är mycket närvarande i flera av våra senaste kollektioner. ”

”Som Pantone förklarar är dessa färger en utmärkt kombination för att stämma i vilket rum som helst, vilket ger en dos solsken och positivitet. Blandning av gult och grått i kuddar, bordsskivor och andra tillbehör tillför vitalitet och livlighet. Den perfekta kombinationen för alla kontor, oavsett om det är hemma eller i ett kommersiellt utrymme, med det grå som ger den fasta grunden för den levande gula som höjer medvetenheten och förstärker intellektuell nyfikenhet, originalitet och uppfinningsrikedom, säger Thomas.

Perfekt matchande

Ett vackert exempel på fast grå kombinerat med en ljusgul ärskimmer i vår Marmoleum Concrete-samling. Basfärgen på denna artikel är en vacker grå ton där gul "skimrar" lyser golvets övergripande utseende Yellow shimmer . Yellow glow är en mer unifärgad gul som matchar dessa skimrar perfekt. Dessa två färger kan enkelt kombineras i interiören för att skapa en lysande atmosfär.

Lemon i samlingen Eternal Color är en annan design som ansluter sig till årets färg, säger Thomas. ”Den här produkten har ett färgat slitlager med små gnistrar blandade i sig. Denna gnista ger golvet en nästan självlysande kvalitet. Vid sidan om Grey cement från det eviga materialet samling sticker ut ännu mer. ”

Marmoleum Concrete 3369, 3733, 3741
Eternal 12752 | grey cement
Eternal 40522 | lemon

Nya Sarlon | Modul’up-kollektionen

Margareth van Aken, chef för Design Vinyl, var med och designade nya Sarlon | Modul’up-samlingar. Hon ser också en perfekt matchning mellan årets Pantone Color och dessa nya och spännande vinylgolvkollektioner som snart kommer att lanseras.

Margareth: ”Det är underbart att se att båda kollektionerna ansluter så bra till den gula och grå färgtrenden hos Pantone. Gul är en positiv, poppande färg och kan aktivt stimulera människor. Det ger också en boost till interiören och fungerar bra med mjuka neutraler. I den här kollektionen kan den gula färgen hittas som en stark tonad slitage, en färsk gul kanjon och en vacker gul klotter. Perfekt att kombinera med grått; från den nya stålgrå topografin, ljusgrå nairobi-textiltrycket och silverplattan, till den nya silverstjärnan, den naturliga terrazzo och den grå grafito i vår nya Sarlon | Modul'up-samlingar. Därav slogan "Mångfald, bättre tillsammans".

Sarlon Modul'up 651 | silver slabstone, 9402 | natural terrazzo
Sarlon Modul'up 9608 | green graphito, 878 | dark green uni, 235 | lemon cayon
Sarlon Modul'up 223 | sand canyon, 409 | black & white doodle