Vælg land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Cirkulær Marmoleum

Fremstille Marmoleum af et gammelt gulv

Scroll ned og få mere at vide

Fremstille nyt Marmoleum

af et 20 år gammelt gulv

I øjeblikket er der endnu ikke opnået cirkularitet i stor skala for gulvbelægninger. Løsningerne er især begrænsede, når gulvet limes på undergulvet - hvilket er tilfældet for de fleste af de elastiske gulve, der er i brug i dag.

I 2021 blev der iværksat et projekt med det tekniske universitet i Delft, om at tage 13.000 m² gammelt Marmoleum tilbage, som var blevet installeret i Det Elektrotekniske Fakultet, Matematik og Datalogi (EEMCS) for over 20 år siden. Udfordringen var at genbruge disse gulve fuldt ud til helt nyt Marmoleum - en opgave, der er ganske usædvanlig i linoleumsverdenen.

circular marmoleum

Genanvendelse i trin

Renovering er normalt et spørgsmål om nedrivning og genopbygning, men projektet for TU Delft krævede en mere skønsom tilgang. Både undergulvet og gulvbelægningen skulle forblive så intakt som muligt, og forurening af materialet skulle undgås. Med en speciel gulvstripper blev Marmoleum fjernet hurtigt og omhyggeligt.

De enkelte stykker af de fjernede linoleum, der var tredive centimeter brede og to en halv millimeter tykke, blev rullet sammen og samlet i containere.

Ruller af Marmoleum

Fra linoleumsflager til pulver

Da gulvet var fjernet fra bygningen, blev det renset for at være fri for lim og afretningsmateriale og blev derefter skrottet og slebet. Materialets renhed betød, at asken kunne bruges til cementindustrien, og omkring en tredjedel kunne genbruges i nyt linoleum, som bestod af næsten 50% genanvendt indhold fra det gamle gulv.

En anden del af det gamle linoleum blev knust til et pulver og brugt af det hollandske firma CooLoo til at producere bløde siddepladser til fakultetets loungeområder, afsluttet med en overfalde med indhold af de gamle Marmoleum gulve.

Cooloo møbler TU Delft

Fremtidens cirkulære løsninger

Med flere og flere gulve, der installeres uden klæbemiddel, vil cirkulære løsninger blive lettere i fremtiden. Men med eller uden klæbemiddel kræver det stadig et strømlinet genbrugsflow, en god forsyningskæde og en gennemtænkt, miljøvenlig produktionsmetode for at være helt cirkulært.

Betingelserne vil være forskellige for hvert projekt og vil altid have brug for en grundig vurdering, men afprøvning af forskellige metoder betyder, at vi støt og roligt lærer, hvad det vil sige at være helt cirkulære.

Se de livscyklusudfordringer, vi står overfor
Fint skårne linoleumsflager

Flere inspirerende artikler

Kunne du tænke dig at læse flere artikler om Forbos gulve og vores bæredygtighed? Besøg vores Forbo story side

Oplev Forbo Stories