Välj Ert land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Reducerat koldioxidutsläpp med bibehållen kvalitet - Hållbar bandtillverkning av Forbo Movement Systems med hjälp av garn från återvunna plastflaskor


Hannover, 04 januari 2023 - Transilon ECOFIBER för ökad hållbarhet inom transport och transport

Forbo Movement Systems driver kontinuerligt utvecklingen av hållbara produkter och tjänster som en del av sin hållbarhetsstrategi. Dessa innovativa produkter hjälper i sin tur användarna att förbättra sin egen energibalans och hållbarhet. Forbo Movement Systems har nu lyckats med detta genom att utveckla ett transport- och processband som sparar primära råvaror genom att använda ett spännelement av tyg som är tillverkat av återvunnen PET.

Transilon Ecofiber

Transportband och processband med spännelement av återvunnen PET: Transilon ECOFIBER

Garn gjord av återvunnet polyetentereftalat (rPET) sparar värdefulla råvaror med bibehållen kvalitet som det primära materialet. Samtidigt är energiåtgången och därmed koldioxidutsläppen under produktionen betydligt lägre. Detta garn används för att tillverka förstklassiga spännelement för tygbaserade transportband. Beteckningen rPET eller R-PET står för återvunnen PET. Detta är en mer hållbar version av PET (polyetentereftalat), den plast som huvudsakligen används för dryckesflaskor och som också används för de flesta av spännelementen i de beprövade Transilon-banden. För de nya ECOFIBER-transportbanden använder bandtillverkaren endast tyger vars garn är tillverkade av rPET.

Återvinningsmaterialet för ECOFIBER-garnerna av rPET kommer från återvunna dryckesflaskor. Det är redan använda dryckesflaskor som först separeras efter färg, sedan rengörs noggrant och slutligen strimlas efter att etiketter och kapsyler avlägsnats. De flingor som erhålls på detta sätt rengörs på nytt, smälts sedan och bearbetas till pellets som används som råmaterial för olika typer av vävar. Slutligen vävs det resulterande rPET-garnet till tyger som sedan används som spännelement för Transilon ECOFIBER-transportband.

garn från återvunna plastflaskor
Transilon Ecofiber

Betydligt minskade energikostnader och minskade CO2-utsläpp genom att kombinera två innovationer från Forbo

Energibesparande Amp Miser™-bälten har i flera år visat sitt värde i den tuffa vardagen i logistikcenter och på bagagebandssystem. Den nya generationen Amp Miser™ 2.0 med optimerad spänningsdel ger ännu lägre friktionskoefficienter mellan bandets undersida och bordet - även med galvaniserade skjutbord. Som ett resultat av detta kan Amp Miser™ 2.0 transportband spara upp till 50 % av transportbandets energiförbrukning som orsakas av bandfriktion. Forbo kombinerar fördelarna med Amp MiserTM 2.0 med det nya ECOFIBER transport- och bearbetningsbandet. På så sätt säkerställer de samtidigt minskad energiförbrukning, betydligt lägre energikostnader och minskade koldioxidutsläpp.

Framtida dialog

Genom att använda garn av återvunnen PET kan många ton koldioxid sparas årligen. Om vi till exempel bara tar hänsyn till 30 av Transilons bandtyper är den möjliga besparingen per år cirka 1 400 ton koldioxid om endast garn av återvunnen PET används.

Forbo Movement Systems erbjuder en framtida dialog med experter för att utveckla koncept för vilka produkter som konkret kan ersättas av Transilon ECOFIBER.

 • Press Release Transilon Ecofiber SV

  Hållbar bandtillverkning av Forbo Movement Systems med hjälp av garn från återvunna plastflaskor
  DOCX | 52 KB | SV

 • Press-Image_0323_Ecofiber-PET-Recycling

  återvinning - Bild
  JPG | 368 KB

 • Press-Image_0123_Ecofiber-made-from-bottles

  garn från återvunna plastflaskor - Bild
  JPG | 713 KB

 • Press-Image_2023-01_Ecofiber

  Transilon Ecofiber - Bild
  JPG | 368 KB