Vælg land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Børnehuset Espelunden

  • Børnehuset Espelunden - Marmoleum splash
  • Børnehuset Espelunden - Marmoleum splash,
  • Børnehuset Espelunden - Marmoleum splash
  • Børnehuset Espelunden - Marmoleum splash
  • Børnehuset Espelunden - Marmoleum splash
  • Børnehuset Espelunden - Marmoleum splash
  • Børnehuset Espelunden - Marmoleum splash

Børnehuset Espelunden er en institution i Rødovre kommunes nyanlagte boligområde ’Irmabyen’. Arkitektur, indretning og design er udført i et tæt samarbejde mellem byggeriets rådgivere, udførende og med en engageret bygherre med både erfaring og ambitioner om innovation.

Svejsetråd – pro & contra
Linoleumsmontage med svejsetråd har været gulvbranchens foretrukne metode; nu er der imidlertid stigende efterspørgsel på belægninger, hvor linoleumsbanerne blot stødes og skæres sammen uden tråd. Ønsket er at opnå homogene og sammenhængende gulvflader.
- Vi oplever , at svejsetrådene kan skabe uro i udtrykket og på sigt også ændre farve, så de fremstår mørkere, forklarer arkitekten bag et aktuelt projekt uden svejsetråd, Børnehuset Espelunden i Irmabyen, Rødovre, arkitekt MAA Thilde Kristiansen.
Oplevelseshus
Til Børnehuset Espelunden udviklede indretningsrådgiveren Cphrumdesign og Henriette Strøm et koncept til et oplevelseshus i børnehøjde: Robuste rammer med bløde og varme kvaliteter. Plads til livlig leg, men også til fordybelse i ro og fred. Alle gulve er udført med to farver fra Marmoleum splash ud fra et ønske om en stemning af aktivitet og bevægelse, men også harmoni og overblik.
- Marmoleum splash er med til at sikre et godt akustisk miljø; og så er linoleum bare et behageligt materiale at være i nærheden af, kommenterer Henriette Strøm, Cphrumdesign.
Derfor er en anden Forbo-linoleum også anvendt til en stor del af børnehuset Espelundens inventar og møbler: Furniture.
Furniture er beklædning på borde til både børn og medarbejdere, på en del fast inventar og som akustisk regulering inde i de legehuse, hvor børnene kan snuppe en pause i fred og ro.
Svejsetråd - historien
Svejsetråd til linoleumsmontage blev først udviklet i slutningen af 1970’erne, mens linoleum blev opfundet i midten af 1800-tallet.
- I de første hundrede år lagde man altid linoleum uden at svejse, pointerer teknisk chef hos Forbo Flooring, Thomas Kjær. Paradoksalt nok kom svejsetråd til verden af årsager uden betydning for linoleum. Tråden skulle nemlig sikre imod gabende fuger i datidens elastiske pvc-belægninger, som over tid krympede pga. udtørring.
- Det sker ikke med linoleum, for linoleum er formstabil, argumenterer Thomas Kjær. Men gulvlæggerne begyndte alligevel at bruge svejsetråd, også til linoleum. Medvirkende til den beslutning var sandsynligvis, at kravene til præcisionsskæring kunne sænkes med svejsetråd, fordi tråden forbandt kanterne, selv om de ikke var helt skåret efter linealen.
- Men Marmoleum har intet behov for svejsetråd, understreger Thomas Kjær. Forsøg med Marmoleum under vand i 72 timer viser, at belægningens fysik og dimensioner er uændrede. Derfor kan kanterne med fordel stødes sammen, så banerne bliver minimalt synlige.

Arkitekt Erik Arkitekter A/S
Gulvlægger Xprt A/S, Århus
Firma Copenhagen, Denmark
Designer Cphrumdesign Henriette Strøm
Foto Peter Jørgensen
Bygherre Rødovre Kommune

Documents

  • Document