Vælg land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

#5 - 360°

Vejen rundt...

Pauline esparon

Klumme

Marmoleum Stories Pauline Esparon

De håndholdte

Nærhed og menneskelighed er efterspurgte kvaliteter i vores teknologiske tidsalder. Blandt andet, fordi få industrielle produkter kan mønstre dem.

I Forbos verden er der to, som kan: Marmoleum og Allura. Den første, fordi Marmoleum er et ægte udkomme af naturens egen opskrift. Det er unikt, at den kvalitet kan bevares gennem den industrielle produktions mange processer: Marmoleum beskrives som levende og varmt; et materiale, man går i dialog med.

Allura

Sådan er det også med Allura, kollektionen af luksus vinylfliser. Men af andre grunde: Allura tilbyder både mineral - og træinspirerede overflader og tiltaler et stort flertal; den ’fede’ vinylflise på 5 mm er elastisk og nænsom over for fødder og ben. Og ved siden af komforten bidrager Allura til den gode rumklang; den er simpelthen rar at være i selskab med.

Læse mere om columbusæg og håndholdte gulve i denne udgave af Forbos 360°, der som altid forsøger at komme hele vejen rundt.

God fornøjelse!

Hospital 60301 Allura

Naturkraft - Ringkøbing

aquajet marmoleum 3271 3257 3261 naturkraft

Naturkompasset

Naturkraft er et naturcenter i Ringkøbing, der i naturen såvel som i udstillinger beskæftiger sig med naturens sammenhænge for at formidle natur, klima og bæredygtighed.

En af de aktuelle udstillinger, ’Livets træ’, af udstillingsarkitekt m.a.a. Eskild Bjerre Laursen viser menneskets bestræbelser gennem tiden på at forstå og placere sig selv i forhold til både nærmiljø og til hele verden.

aquajet marmoleum 3271 3257 3261 compas rose naturkraft dkVerdenshjørnerne er et grundlæggende orienteringssystem, hvorfor det var oplagt at lave en kompasrose på det gulv, som vi står og går på, forklarer Eskild Bjerre Laursen:

- Valget af linoleum var ligetil, fordi motivets enkelhed muliggjorde en udførelse som intarsia i et gedigent og bæredygtigt materiale som netop linoleum. Med en printet eller malet overflade ville kompasset fremstå uden materiel stoflighed.Opgaven blev løst med den blå ’marine’ som en ramme, der kan læses som verdensrummet, hvori Jorden befinder sig. I centrum af kompasset findes en grønne cirkulær kerne, der kan læses som Jorden. På den grønne cirkel er verdenshjørnerne indikeret og placeret efter virkelighedens kompas.

Faktaboks

Naturkraft
Udstillingsbygning
Nybyggeri


Bygherre: Fonden Naturkraft
Bygherrerådgiver: Niras A/S
Udstillingsdesign: Udstillingsarkitekt DK, arkitekt m.a.a. Eskild Bjerre Laursen
Arkitekt: Thøgersen & Stouby
Gulventreprenør: Garant Ringkøbing
Belægning: Marmoleum marbled, 3271 hunter green, 3257 edelweiss, 3261 marine
Foto: Bjørn Ellermand, Naturkraft.

Columbusægget - AlluraLuksusvinylflisen (LVT) Allura er en gulvbelægning med stor variation indenfor kollektionerne og heraf følgende frihed til at designe et rum.

Det var en af de kvaliteter, som Region Sjælland satte pris på, da valget faldt på Allura Flex 1.0 først til regionens psykiatriske klinikker i Roskilde (tidl. Sankt Hans), Køge og Vordingborg.

- Allura har en hjemlig iscenesættelse som det første indtryk, påpeger teknisk chef for psykiatrien i Region Sjælland, Jacob Kofod Christoffersen. Dertil kommer, at gulvets elasticitet giver en optimal gangkomfort, en dæmpet trinlyd og en god akustik i rummet.

Psykiatrisk klinik Allura DK
Allura concrete hospital DK


Det repeterende valg af Allura begyndte i Region Sjællands dialog med gulventreprenøren KD Gulve fra Himmelev:

- Flisebelægningen Allura 1.0 er nem at installere, mens klinikken er i drift; gulvet er nemt at vedligeholde, og man opnår en langtidsholdbar og ergonomisk løsning fra toppen af kvalitetsskalaen med Allura, lød forhåndsvurderingen fra KD Gulves direktør og indehaver Jan Dalsgaard.

Designfriheden gav mulighed for at anvende de robuste sten-look versioner på gange, mens træ-designs blev lagt på kontorer og patientstuer. Den fremgangsmåde blev også fulgt på Regions Sjællands Psykiatrisk Klinik i Køge med tilsvarende gode resultater: Miljøet fremstår med rolige og homogene gulve, som ses såvel i korridorforløb, på en trappe (sammen med Marmoleum nero 2939 på trappestød) og i kontorerne, hvor en træoverflade løfter indretningen op i en eksklusiv og nordisk stemning.

Med samme bygherre blev interiøret på Psykiatrien Syd i Vordingborg frisket op med Nordfalsters Gulvservice som udførende entreprenør. Her blev erfaringer høstet med Allura-varianten Dryback, der er 4 mm tyk, mens Allura Flex er 5 mm. Til indretningsløsninger, hvor gulvene skal være forberedt for trafik med tekniske hospitalssenge med høj vægt (op til 250 kg!), anbefales en flisetykkelse på 5 mm i fuldklæbet montage, lyder det fra Forbo Floorings teknikchef Thomas Kjær.

Psykiatrisk klinik Allura DK
Allura concrete hospital DKJacob Kofod Christoffersen: - Allura har kollektioner, der giver os gode valgmuligheder. Resultaterne indenfor psykiatrien er et godt eksempel på, at det er også vigtigt for os at prøve noget nyt, når vi indretter vore institutioner.

Faktaboks

Psykiatrisk Klinik, Køge
Psykiatrien Syd, Akutmodtagelse, Vordingborg


Bygherre: Region Sjælland
Lejere: Psykiatrisk Klinik ,Køge, Psykiatrien Syd, Vordingborg
Entreprenører: KD Gulve A/S, Roskilde, Nordfalsters Gulvservice, Eskilstrup
Allura produkter: (Køge)Flex 1.0 wood honey elegant oak 60065, Flex Material 1.0 nero concrete 62419. (Vordingborg) All-in-one pure oak 60295 og whitened oak 60301 - 4 mm.
Flex Material 1.0 natural concrete 62522
Andet: Marmoleum nero 2939
Lim: Ardex AF 830
Foto: Peter Jørgensen

Lødighedens farve


Lundehusskolen
I Forbo 360° nr. 4 fra oktober 2020 kunne man læse om Duborgskolen i Flensborg og Praksis Arkitekters loyalitet overfor skolens klassiske arkitektur, da interiørets farver skulle vælges fra Marmoleum solid kollektionerne.

Den samme troskab overfor svundne tiders lødighed genfindes i billedkunstneren og farvedesigneren Malene Bachs farvesætning i forbindelse med renoveringen af Lundehusskolen i København, tegnet i 1943 af arkitekterne Poul Holsøe og F.C. Lund: - Det er de historiske farver, som er min inspiration og mit udgangspunkt. Men min sammensætning er en genfortolkning. Jeg forbinder farverne i flader og på bygningselementer på nutidig vis. Farvesætningen understreger forløbet gennem bygningen, styrker arkitekturen og skaber både sammenhæng, genkendelighed og bevægelse, forklarer Malene Bach.

Lundehusskolen Marmoleum 3363 3360 3352Forbindelsesgangene på de tre etager i skolen opdeles af fremspringende lodrette føringsveje til ventilation, integreret bag en let beklædning. Mellem de rytmisk gentagne fremspring har KANT Arkitekters projekt fundet plads til specialbygget inventar, som opfordrer til leg og bevægelse, men også giver supplerende studiepladser.

Lundehusskolen copenhagen marmoleum 3355 interior
lundehusskolen marmoleum 3352


Malene Bachs farvedesign beklæder inventarets vandrette flader med fire varianter fra Marmoleum walton kollektionen, Berlin red, rosemary, lilac og vintage blue: - Det er en robust og komfortabel løsning med en behagelig blød og varm overflade, vurderer Malene Bach, som modtog Danske Malermestres ’Farveprisen 2020’ for sit arbejde med Lundehusskolen.

Lundehusskolen Surestep 172802


Repræsenteret blandt gulvløsningerne til Lundehusskolen finder man også Forbos sikkerhedsgulv med PUR-overflade, SureStep 172802 seaweed, som Malene Bach valgte til skolens lokale til madkundska

Faktaboks

LUNDEHUSSKOLEN
Inventar til renovering


Bygherre: Københavns kommune, ByK
Lejer: Lundehusskolen
Farvesætning og kunstnerisk rådgiver: Malene Bach
Arkitekt 1943: Poul Holsøe.
Arkitekt 2020: KANT Arkitekter ApS, Nøhr & Sigsgaard A/S
Produktion: Enemærke & Petersen A/S
Produkter: Marmoleum walton 3363 lilac, 3360 vintage blue, 3355 rosemary, 3352 Berlin red, SureStep 172802 seaweed (gulv i madkundskab)
Foto: Laura Stamer

Marmoleum forskning

Arkæologen Pauline Esparon


Hvad kan man finde i et materiale, som måtte være ukendt eller, som – om end kendt - kan bringes til syne på en ny måde?

Det er den slags spørgsmål, som optager arkæologer, forskere eller opdagelsesrejsende.

Og så Pauline Esparon.

Pauline Esparon linoleumscement


Pauline Esparon *) er en fransk designer, som i samarbejde med Forbo Flooring er i færd med at udforske Marmoleums iboende egenskaber. Det sker i en intuitiv proces, hvor Pauline Esparon går i dialog med materialet for at afdække nye egenskaber i Marmoleum og dets skjulte potentiale.

Designeren forklarer, hvordan hun er betaget af Marmoleums alsidige udtryk, som hun ser som ’flertydigt’: - Marmoleum har en ’midt-imellem’ personlighed. Mens materialet egentlig er tungt og stift, er det også let og smidigt; det er robust og holdbart, men har en blød og fløjlsagtigt overflade.

Pauline Esparon marmoleum stories- Med sin yppige og næsten vellystige kvalitet er Marmoleum et materiale, der simpelthen kalder på at blive udforsket, mener Pauline Esparon.

Frem til maj 2021 arbejder designeren med Marmoleum med henblik på at frembringe nye strukturer og former, som vil blive til arbejder med Marmoleum. I processen anvendes erfaringer fra tilsvarende processer med hørfibre, som gennem linolien i forvejen er i slægt med linoleum.

Pauline Esparons resultater med Marmoleum udstilles på fagmessen Collectible 2021 i Bruxelles.

Pauline esparon

Se video om Pauline og Forbo

*) Pauline Esparon, designer, tog eksamen fra Design Academy Eindhoven i 2019 med et projekt om udforskningen af hør og hørfibre. Med nye teknikker afslørede Pauline Esparon en række nye muligheder med hør. I 2020 udstillede Pauline Esparon på HOW & WOW Linen, arrangeret af Crafts Council Netherlands, CCNL. Det førte til kontakten med Forbo Flooring.