Choose your country

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Asylum center Maastricht

  • AZC Maastricht
  • AZC Maastricht
  • AZC Maastricht
  • AZC Maastricht
  • AZC Maastricht
  • AZC Maastricht
  • AZC Maastricht
  • AZC Maastricht
  • AZC Maastricht
  • AZC Maastricht
  • AZC Maastricht
  • AZC Maastricht
  • AZC Maastricht
  • AZC Maastricht

Renovation of the old PLEM building results into one of the best asylum centers in The Netherlands

The PLEM (Limburg Provincial Electricity Company) building, a striking building from the sixties that has been declared a municipal monument, has been empty for several years and heavily neglected. It has now been renovated into an asylum center. The Asylum center (AZC) accommodates more than 600 people looking for asylum.

Interior design
"The design for the interior is inspired by the principles of the New Way of Building and is also based on the new function of the building and its new occupants." says Chris Boot of BUROBEB.
The floor plans in the apartments refer to the Dutch cultural landscape. Meadows, ditches and colourful bulb fields alternate in a tight orthogonal structure. The fresh colour palette provides residents and staff with a pleasant living climate.

Sustainable floor finish
BUROBEB was looking for an environmentally sustainable floor finish matching with the monumental PLEM building. "The large surfaces of floors and walls relate to each other in colour but also in a sleek and smooth finish. The floor had to be colourful, hygienic and easy to clean because of the intensive use. Marmoleum Concrete ticks all the boxes.

Concrete's solid marble designs distinguish themselves from the classic Marmoleum floor with a subtle stony structure. The colour palette is neutral with warm and cool shades of concrete and the 6 bright colours fit in perfectly with our colour concept.

Each apartment has its own colour for floor and wall. There are 6 different apartments in terms of colour that are spread over the floors. The front door has the same colour as the apartment, so there are no more anonymous front doors in the long corridors and the new residents quickly knows where they live.

Project name Asielzoekerscentrum (AZC) Maastricht
Location Maastricht
Building contractor BAM Bouw en Vastgoed
ReferenceInteriorArchitect BUROBEB
Installation by G&S Projects
Photographer Michael van Oosten

Documents

  • Document