Välj ditt land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Att inreda för demens

Golvlösningarna som Forbo Flooring Systems kan erbjuda täcker ett brett område av behov. Vårdmiljöer är ett av våra kompetensområden och är ett centralt fokus för vår produktportfölj både vad gäller funktionalitet och design. För boenden med speciella krav såsom demens, har vi gjort ett urval av produkter och konstruktioner som bidrar till en skapa en trygg och trevlig miljö som gör det möjligt att skapa en känsla av välbefinnande för den enskilde individen.

Marmoleum linoleumgolv från Forbo Flooring Systems för demens
Marmoleum linoleumgolv från Forbo Flooring Systems i demensvården

Golvval

Golvbeläggning är en av de viktigaste faktorerna för en grund för att utforma en demensmiljö eftersom det har stor inverkan på säkerhet och orienteringen av ett utrymme, vilket ger patienternas förtroende, trygghet och självständighet. I skapandet av vår golvkollektion för demensvården har vi gjort ett urval av vår produktportfölj och valt ut de kollektioner som är lämpliga för särskild vård, hemtjänst och demensmiljöer. Vårt utbud, skapad av Forbos designteam med hjälp av oberoende konsulter, resulterar i en serie av designergolv som kan kombineras och erbjuder en utmärkt grund för inredning av miljöer för demensvården.

Använd vår produktsök för att upptäcka vårt sortiment inom sjuk- och äldrevård

Skapandet av en kollektion

Att designa för demenssjukvården är ingen exakt vetenskap på så vis att tydliga gränser kan dras för vilken design som är passande eller inte. När det kommer till att använda enskilda färger, former eller texturer kan det mycket väl vara så att vad som är bra och acceptabelt i ett land kan ses som tveksamt eller oacceptabelt i ett annat.

I vårt erbjudande har vi försökt att hålla ett öppet sinne och fokusera på de praktiska verktyg som hjälper till att skapa passande miljöer. Vad som är viktigt att förstå är det faktum att de val du gör alltid beror på det specifika projektet och att sunt förnuft och grundläggande designprinciper ligger till grund för början av varje interiörsdesign. I en miljö anpassad för demenspatienter står inget enskilt designelement helt på egna ben. Golvet är tydligt integrerat som en del i designen, tillsammans med färgen på väggar, dörrar, möbler, sanitetsbeslag och belysning. Att ge kontrast i ljuset mellan olika objekt är viktigt, precis som att skapa harmoni inom de enskilda objekten.

Vi ser vårt golvutbud som en praktisk verktygslåda för att hjälpa dig att skapa en miljö i din smak och samtidigt kunna respektera de generella designriktlinjerna.

Flotex textilmatta från Forbo Flooring Systems i demensvården

Färg och färgkombinationer
Färg är, även när det kommer till att designa för demenssjukvården, en fråga om smak. I vårt utbud har vi således inte gjort något specifikt färgval för detta ändamål. Istället har vi kollat noggrant på kontrast och samspel i ljuset hos färgerna med vilka olika designer kan skapas som ger en god bas för färgerna i övriga interiörselement såsom väggar och möbler. Kontrasterande golvfärger i en byggnad kan användas för att indikera att vissa områden har begränsat tillträde, exempelvis personalrum, eller tydliggöra att området skiljer sig från övriga, exempelvis trappor, badrum eller toalett.

Ljusreflektansfaktorn
Ljusreflektansfaktorn, ”Light reflectance value” (LRV), är det viktigaste designverktyget för miljöer anpassade för demenssjukvården. Vi har lagt till LRV i alla våra produkter för demenssjukvården. På så sätt kan kombinationer av olika färger och produkter göras genom att använda identiska eller kontrasterande LRV för området som behöver inredas. Tack vare att LRV är ett universalmått för alla typer av material kan ljusreflektansfaktorn hos en väggfärg eller möbelklädnad enkelt mätas mot färgen på golvet. I vår produktstruktur kan du enkelt se ljusreflektansfaktorn hos alla sammangrupperade produkter, vilket ger dig möjligheten att välja inom specifika LRV-omfång eller besluta dig för att gå över det omfånget. På detta sätt kan LRV-guiden hos golv anpassat för demenssjukvården utgöra ett praktiskt verktyg för designers inom området.

Mönsterpassning
Mönstren i våra kollektioner är koordinerade på så vis att olika produkter kan användas tillsammans. Det finns inga starkt upprepande mönster med ”trompe l'œil-effekt”, som gör människor förvirrade eller frestade att försöka plocka upp designelement ur golvet. Våra golv har en matt finish för att undvika störande reflektioner som orsakas av glansiga ytor. Vi har också lagt extra stor vikt vid att välja ett antal designs som i sin natur bidrar med en hemtrevlig atmosfär. Såväl textil-, som vinyl- och linoleumdesigner kan ge en förnimmelse av det förflutna och skapa en omgivning som ser ut som hemma, även om det är en lokal för demenssjukvård. Våra nedtonade träimitationer är ett exempel på detta. Slutligen görs val som, när dom är korrekt applicerade, inte ger några övergångar mellan olika ytor som är svåra att hantera vid hög ålder.

Forbos designsamarbete med DSDC

Vårt urval av golv

För det typiska tillämpningarna inom demenssjukvården har vi valt följande produkter:

Marmoleum, naturliga linoleumgolv som är tillgängliga i en mängd rogivande designs i ett brett färgspektrum. Marmoleum har en mjuk yta som gör det enkelt att röra sig på, även när det har blivit lite svårare att gå.
Se urvalet av Marmoleum i vår produktsök

Step, halksäker vinyl som är tillgänglig I naturliga trä- och stenmönster såväl som olika dämpade färger. De traditionellt glansiga partiklarna för halksäkerhet har ersatts av matta kristaller som inte gnistrar och har blivit en del av det visuella intrycket i designen.
Se urvalet av Step i vår produktsök

Eternal, vinylplattor som finns tillgängliga i dämpade och naturliga mönster som imiterar hemtrevliga miljöer. Sömlös läggning gör produkten extra väl lämpad för korridorer såväl som uppehållsrum.
Se urvalet av Eternal i vår produktsök

Allura, luxury vinyl tiles skapar naturtrogna golv utan risken att snubbla eller att sömmar går sönder. Dekorativa och enkla att montera. Ur vårt breda sortiment av olika mönster har vi valt ut de bäst passande med dämpade färger som går ton-i-ton.
Se urvalet av Allura i vår produktsök

Flotex, flockat golv: Detta textilgolv är gjort av en tät yta i flockad nylon monterad på en bas av vinyl. Flotex är starkt, hygieniskt och helt vattentät vilket gör Flotex till det enda helt tvättbara textilgolvet på marknaden.
Se urvalet av Flotex i vår produktsök

Eternal projektvinyl från Forbo Flooring Systems i demensvården

Committed to the Health of One

Forbo Flooring Systems är en stolt ledare inom hållbarhet i golvbranschen. Med vårt breda utbud av olika slags golv är vi redo att leverera golvlösningar oavsett miljö eller användningsområde. I vårt hållbarhetsprogram ”Committed to the Health of One” betonar vi utvecklingen av våra produkter i relation till kvaliteten hos inomhusmiljön, det individuella användandet och användandet av utrymmet.

Genom att fokusera på hälsa och säkerhet, hälsa och hygien samt hälsa och välmående är vår ambition att bidra med en positiv påverkan på inomhusmiljön. Vårt särskilda urval för demenssjukvården hjälper till att skapa bättre miljöer för vårdhem.

Commited to the Health of One (CHO) logotyp

Litteratur och expertis

Litteratur om alzheimers finns tillgängligt i överflöd på alla språk. Hemsidor och särskilda intressegrupper kan peka ut vilka specialister eller experter att konsultera när det kommer till design av miljöer för specialistsjukvård, äldrevård och demenssjukvård.

För vidare läsning och rådgivning rekommenderar vi följande kunskapskällor:

Dementia Services Development Centre Stirling University
Alzheimer Europe
General dementia information

DSDC-godkända golv