Kies uw land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Forbo & Design District

Bezoek onze stand op 5-6-7 juni tijdens Design District 2019 in de Van Nelle Fabriek te Rotterdam, standnummer V101/Hal2.

Marmoleum Marbled Splash-Fresco 3430-3271

In de ban van circulariteit

Het ontdekken van nieuwe toepassingen voor afgedankte materialen; ook Forbo is in de ban van circulariteit. Nieuwsgierig? Bezoek onze stand op 5-6-7 juni tijdens Design District 2019 in de Van Nelle Fabriek te Rotterdam. Jaromir van Vliet vertelt daar over de mogelijkheid die Forbo hem heeft geboden, om zijn studie naar circulariteit van ons Marmoleum te vervolgen. Uiteraard praten wij u ook graag bij over de laatste ontwikkelingen en duurzame nieuwe collecties van Forbo. Tot ziens op Design District - stand V101/Hal2!

design

De meest duurzame vloer ook circulair

Marmoleum bestaat uit natuurlijke, herwinbare grondstoffen. De lijnzaad en de juteplant nemen CO2 op om te groeien. Daarnaast is het gebruik van fossiele brandstoffen tijdens de productie verlaagd en de relatie met onze toeleveranciers is aanzienlijk verduurzaamd. Dit heeft ervoor gezorgd dat Marmoleum CO2 neutraal geproduceerd wordt.

Ook wordt sinds 2012 snijafval verzameld. Dit wordt met name met het oog op het milieu gedaan. Anders belanden de snijresten in de vuilcontainer en worden ze verbrand. Het restafval wordt weer gebruikt in de productie van nieuwe vloeren. Met oude vloeren lukt dat vaak niet, vanwege bijvoorbeeld lijm- en betonresten. Een logische vervolgstap is dan ook om hier een oplossing voor te bedenken en een volledig circulair product te maken.

container
jaromir

Nieuw biocomposiet

Verbranden of composteren is een optie, maar er wordt gezocht naar een hoogwaardigere manier om met linoleumafval om te gaan. Sinds vorig jaar is Jaromir van Vliet – die eerder een student challenge reststroom Marmoleum heeft gedaan voor Forbo – aan de slag gegaan met twee vragen. Hoe kunnen we waardevol materiaal halen uit de vloer? En, Hoe kunnen we dit materiaal verwerken tot een product?

Marmoleum bestaat onder andere uit de natuurlijke grondstoffen lijnolie en boomhars. Zowel lijnolie als boomhars zijn opnieuw inzetbaar. Boomhars kun je weekmaken en daarna weer hardmaken. Zo kun je het telkens op nieuw gebruiken. Het lukt nu al om met deze oude restmaterialen een nieuwe biocomposiet te maken. Allerlei samples zijn hiervan reeds beschikbaar en te zien tijdens Design District, 5 t/m 7 juni 2019 in Rotterdam bij de Forbo stand (Hal 2 V101).

De toekomst

Forbo wil niet per se nieuwe vloeren maken van deze biocomposiet, maar bijvoorbeeld plaatmateriaal voor een mooi meubelstuk. Hiervoor wordt ook gekeken naar samenwerkingen met andere bedrijven.

Dat echt alle Marmoleum vloeren uiteindelijk worden gerecycled, die op dit moment ergens op de wereld te vinden zijn, is nog toekomstmuziek. In Nederland durft Forbo vanaf heden wel al een terughaalgarantie te geven op vloeren die nu verkocht worden. Daarnaast wil het bedrijf ook vloeren als een service gaan aanbieden. Een leasevloer. Een systeem waarbij je betaalt voor gebruik in plaats van bezit. Dit is een tendens dat bij steeds meer producten aangeboden wordt. En waarom niet bij de Linoleum-vloeren. Zo blijft Forbo controle houden over het materiaal, wat betreft onderhoud maar ook als de vloer uiteindelijk weer verwijderd moet worden.

Forbo_Furniture-Linoleum_539x404_Verarbeitung