Kies uw land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

De DDW belevenis van Peter

  • Albert Lieuwe Bouman - DDW 2016
  • Opkomst DDW 2016
  • Ermi van Oers - DDW 2016

Nominaties voor de Dutch Design Awards

Dit jaar ben ik in het Veemgebouw gestart, daar waar de nominaties voor de Dutch Design Awards 2016 stonden. Hier viel mij Ermi van Oers op, met haar levend licht. Een betoverend interieur object gemaakt van een glazen open stolp met een plant die met behulp van bacteriën energie opwekt. Door de plant aan te raken, wordt dit bijzondere proces in gang gezet en gaan led lampjes branden.

Het Klokgebouw

In het Klokgebouw staan veel bedrijven en ontwerpers met de meer commercieel uitgewerkte producten. Daarnaast is er ook plaats voor de meer conceptuele ontwerpers maar ook opleidingen. Dit jaar was het overweldigend om te zien, dat zoveel publiek bij Forbo stil bleef staan. Ik hoorde: “Volgens mij is dit linoleum”, “Is dit een lamp?”, “Wow dit lijkt wel 3D”. Door te experimenteren zoals snijden en frezen kreeg ons materiaal een derde dimensie. Het heeft mij veel inzichten opgeleverd, door met de ontwerpers en meubelmakers te spreken die ons Linoleum tot prachtige objecten hebben verwerkt. Zo moeten wij meer gaan doen op gebied van verwerkingsadviezen, juist ook voor specifieke toepassingen. De grotere meubelfabrikanten weten meestal wel hoe ons materiaal het beste te verwerken is, maar voor nieuwe kleinere klanten is dit vaak een traject van veel uitproberen.

Het Broeinest

Vlakbij het Klokgebouw vinden we het Broeinest, waar veel materialen te zien waren. Hier heb ik o.a. gesproken met het ontwerpersduo Daphna Laurens, die ons Furniture Linoleum tot alles behalve een “Desktop” hebben verwerkt (zie afbeelding rechts). Prachtige objecten van desk organisers tot een stoel en zelfs lampen. Zij vonden nieuwe toepassingen door 2 kleuren met de zwarte rug tegen elkaar te plakken en tot 1 materiaal te combineren.

Daphne Laurens - 1
Forest Wool - DDW

Oh denneboom

In de Witte Dame staan alle afstudeerprojecten van de Design Academy. Hier sprak het “Forrest Wool” project van Tamara Orjola mij enorm aan. Zij liet zien dat je met dennennaalden (25% van een naaldboom), die vaak alleen voor het hout gekweekt wordt, kan verwerken tot allerlei soorten vezels, waarmee zelfs textiel tot aan composiet materialen gemaakt kunnen worden. Een veelbelovend project dat de bosbouw naar een ander niveau kan brengen.

Er was er nog veel meer te zien, dat ik nog op mij in moet laten werken…

Maarten Baas Makes Time

Maarten Baas was dit jaar als ambassadeur van de DDW2016 overweldigend aanwezig met een expositie met als thema “Maarten Baas Makes Time” een prachtig overzicht van zijn werken op fraaie wijze gepresenteerd in het VDMA gebouw.

MBMT - DDW 2016