Kies uw land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

De DDW belevenis van Mariska

  • Rembrand Slider DDW2016
  • Insectology
  • Sectie C

Het was een enerverende Dutch Design Week. Heel Eindhoven is in die week een samensmelting van creativiteit, chaos, opwindende ontmoetingen en mensen die op allerlei diverse manieren een bijdrage leveren aan onze samenleving met behulp van design en ideeën. Na vier dagen op de Design Week gewerkt en rondgekeken te hebben, was mijn brein toe aan rust. Wat een indrukwekkend en inspirerende stortvloed aan kleurexplosies, (product-)ideeën, zoektochten naar (duurzame(re)) materialen en geïnspireerde verhalen van jonge, maar ook gerenommeerde ontwerpers; kortom de DDW is een feest om te bezoeken.

Ik was trots op Forbo, want onze vloeren waren niet alleen in de hoedanigheid van vloer te zien, maar ook op andere manieren. Zoals in de expositie in het Van Abbemuseum waar onze senior designer (zie de favorieten van Marijke) aan had gewerkt; het tweede gezicht van Bulletin Board en Marmoleum-jutepluis in het Klokgebouw en de 8 nieuwe Flotex Dutch Design vloeren bij het Broeinest.

In willekeurige volgorde en totaal geen rechtdoend aan alle andere mooie dingen die ik heb gezien en de verhalen die ik heb gehoord, is dit mijn Top 10:

Holons

Van Jetske Visser en Michiel Martens.
Ik bleef er naar kijken, magisch en feeëriek.

Holon Mariska - DDW 2016

Biesbosch Museum Eiland

Dit project van Studio Marco Vermeulen won de Dutch Design Award in de categorie Habitat. Ik vind het prachtig hoe de natuur onderdeel werd van het museum.
(Hadden we toch een goed gevoel bij dit prachtige project, want we toonden het al in ons speciale magazine voor gastvrijheid & recreatie: https://view.publitas.com/forbo-flooring-nl/over-de-vloer-in-leisure-2016/page/18-19)

Rembrantlab DDW2016

Een waarachtige Hollandse meester!

Een bijdrage aan de DDW van Maarten Kolk en Guus Kusters: "In de huidige maakindustrie is het kleurscala erg beperkt en tweedimensionaal. Rembrandt was met recht een meester in kleur. De kleuren in de schilderijen zijn met veel aandacht opgebouwd tot de tonen die we zien. Rembrandt wist precies hoe hij grondstoffen toe kon passen om tot de perfecte kleur te komen. Van die verfijning in receptuur en toepassing van materiaalkennis kunnen we nu nog veel leren. Zijn manier van denken was toen innovatief en dat is het nu nog."

Australian Footwear by Roos Soetekouw

Australian Footwear maakte tot op heden geen damesschoenen, nu in samenwerking met Roos Soetekouw, gaan ze voor een nieuwe collectie in 2017. De gewaagde kleurencombinaties zijn een perfect startpunt voor deze uitdaging, en wat ik zo mooi vind is dat de uiteindelijke schoen dan weer zo draagbaar wordt. Voor op het verlanglijstje.

Australian Footwear

Mesmerizing marbles

Ik kon er uren naar kijken én luisteren ...

"The universe is usually defined as everything that exists. In science the universe consists of three constituents: space-time, forms of energy, and the physical laws that relate them. This object demonstrates conservation of momentum and energy; an automated round object that infinitely gives and releases energy. Newton's Cradle has been transformed in a circular motion."

- Studio Lasinger

Regeneration – Revitalize the Ecology: Geo-merce

De kracht van de natuur.
Bepaalde planten zijn in staat met hun wortels zware metalen op te nemen uit de grond en op te slaan in hun bladeren. Deze opgeslagen metalen worden vervolgens gewonnen door het plantblad te oogsten en de biomassa te verbranden. Geomerce meet de ophoping van het opgeslagen blad metaal en koppelt deze meting aan de grondstofprijzen van metaal. Het stelt een nieuw systeem voor waarin landbouw, metaalwinning en economie met elkaar verbonden zijn.

Insectology - DDW 2016

Insectology

De natuur is zo mooi en we vergeten vaak hoe sterk en fragiel tegelijkertijd zij is. Matilde Boelhouwer ontwierp met Insectology insectenterraria met care-tools en bonbons met als doel de esthetisering van de insectenwereld: het opwaarderen van insecten in luxe en voedsel. In de Yksi Expo prepareerde zij heel veel beestjes … onder heel veel bewonderende en angstige blikken.

Meer insectology?

RAW COLOR 8:1

8 werelden werden neergezet in het Broeinest, zoals Christophe Brach en Daniera ter Haar zelf zeggen:
“Materialiteit en kleur vormen de basis van onze leefomgeving. Het is de combinatie van deze twee ingrediënten die het gevoel van intimiteit en tactiliteit geven.

Raw Color
Broeinest Trend, werelden draaien door

Raw Color 8-1 - DDW 2016

Design Academy

Niet alleen een grote publieksfavoriet, maar ook die van mij. Drie etages met werk van 171 afgestudeerden. Er waren veel oplossingen voor problemen; voor de ouder wordende mens, voor de overdaad aan non-nieuws via sociale media, voor lucht- en festivalvervuiling. Het is zo mooi om te luisteren naar het verhaal van een ‘graduate’, zijn of haar werkwijze uitlegt en gelooft in verandering.

Sectie C

Een terrein waar studio`s, werkplaatsen, tuinen, podiums, tentoonstellingen en laboratoria zijn gevestigd – en waar dus heel veel te zien is. Op zaterdagmiddag lag sectie C in de zon en was het een heerlijke afsluiting van de DDW voor mij. Een broedplaats die wat verder van de andere DDW-plaatsen ligt en vooral een eigen sfeer en prettig gevoel van vrijheid uitstraalt.

Sectie C Eindhoven Avondopstelling DDW2016