Kies uw land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Duurzaam interieur gemeten

waf

De bouw

De gebouwde omgeving is regelmatig onderwerp van gesprek in het Nederlandse klimaat- en circulariteitsdebat. De bouw, met over het algemeen een lokaal karakter en een vrij hoge milieu-impact is een geschikte target groep om mee aan de slag te gaan. Je kunt namelijk vaak in gesprek met lokale partijen én kunt veel milieu-impacts tegenhouden. Bovendien zie je in de bouw dat ook de overheid nog redelijk wat melk in de pap te brokkelen heeft. Denk dan bijvoorbeeld aan de grond, weg en waterbouw: een typische overheidsaangelegenheid die door de diverse overheidsorganisaties duurzaam en circulair kunnen worden aanbesteed. Bovendien zijn er in de bouw een aantal breed gedragen certificeringsmethodes om aan te tonen hoe duurzaam een gebouw of project is. Dit zijn onder andere het Europese BREEAM, of het Amerikaanse LEED. Een goede score betekent dat je een duurzaam gebouw hebt neergezet.

Forbo_Buero_Flotex-Planks_539x404

Interieur

Interieur is daarentegen een moeilijker te vatten categorie. Dit terwijl een duurzaam gebouw niet alleen over de buitenkant gaat, maar ook over de aankleding en inrichting ervan. Wanneer je een goed geïsoleerd skelet oplevert, maar je het interieur afwerkt met een zwaar vervuilende verf en er een vloer inlegt met een hoge milieu-impact, ben je dan wel echt duurzaam bezig? Zou het niet mooi zijn als dit ook inzichtelijk wordt gemaakt?

Er zijn op dit moment verschillende Europese standaarden om de milieu-impact van verschillende producten op eenzelfde manier te meten en daarmee met elkaar te kunnen vergelijken. Bedrijven kunnen het resultaat van die milieu-impact meting communiceren via een Environmental Product Declaration (EPD). Dit is vrij vertaald, een vrij onprettig leesbaar document met veel technische cijfers over milieu-impacts. Naast dat deze waarden een gemiddeld inwoner van Nederland niet zoveel zeggen, weet je tevens niet waar je het mee moet zou moeten vergelijken.

Gelukkig ben ik niet de enige die vind dat het interieur ook onderdeel is van de gebouwde omgeving en dat een EPD pas leuk wordt als deze wordt uitgelegd. Zo is de Dutch Green Building Council aan de slag gegaan met een initiatief waarin de milieu-impact van verschillende interieurproducten in een aantrekkelijke tool met elkaar kunnen worden vergeleken. Als (interieur)architect kun je dus zo in deze nieuwe Inside/Inside tool spelen en kijken hoe verschillende verfsoorten scoren ten opzichte van elkaar. Wie weet kun je dan ook beter aan jouw opdrachtgever uitleggen waarom een bepaald product iets duurder is dan een ander. Bijvoorbeeld omdat het een vloer betreft wat een natuurproduct is met een zeer lage CO2 uitstoot. Dit zal in de toekomst hoogstwaarschijnlijk ook onderdeel worden van de BREEAM certificering in Nederland aldus de Dutch Green Building Council: zodat je de milieu-impact van het gehele gebouw (dus inclusief interieur!) kunt beoordelen. Een mooie ambitie.

hagajuliana

De kunst van het vergelijken

Naast dit mooie streven, betekent dit niet dat het vergelijken altijd even makkelijk gaat. Zo gaat bijvoorbeeld niet elke product even lang mee. Denk bijvoorbeeld aan een vloer als product. De meeste fabrikanten denken dat hun product nog nét iets langer meegaat dan de gemiddelde facilitair manager in een gebouw onder zijn/haar neus ziet. Daarom zijn de Environmental Product Declarations van vloeren gericht op de milieu-impact van een vloer met een gebruikersfase van slechts één jaar. We weten echter allemaal dat niet alle type vloeren even lang mee gaan. Hoe langer een vloer meegaat, hoe lager de milieu-impact, want hoe minder grondstoffen, energie en arbeidskrachten je nodig hebt om weer een nieuwe vloer te produceren. Als je dus rekent met gebruik van maximaal één jaar neem je niet mee dat een hoge kwaliteit vinyl en linoleum vloer er een stuk langer mooi bij ligt dan bijvoorbeeld tapijt en daarom vaker een lagere milieu-impact heeft.

Maar zie daar maar eens afspraken over te maken met alle Europese vloerproducenten. Gaat een tapijt gemiddeld (x) jaar mee, en een vinyl (y) en linoleum (z) jaar? Daar zijn de fabrikanten helaas nog niet uitgekomen en dus doen we nu voor het berekenen even alsof alle vloeren maar één jaar meegaan.

Dat mag de pret overigens niet drukken. Voor nu komt er dit jaar eindelijk een platform voor het vergelijken van de diverse EPDs. En daarmee komt er dus ook voor (interieur)architect een keuzetool voor eenieder die duurzaamheid een warm hart toedraagt. Zo brengen we een duurzaam gebouwde omgeving nog een stapje dichterbij! En kan iedere geïnteresseerde ook écht zien of onze linoleumvloer zo duurzaam is als wij altijd beweren.

Linoleum hållbart

Marjolein van Gelder, Programma Manager Duurzaamheid, praat u graag bij over duurzame interieurs tijdens het World Architecture Festival in de Rai te Amsterdam op stand C120 van Forbo Flooring Systems.
Meer informatie op www.forbo-flooring.nl/WAF of www.worldarchitecturefestival.com