Kies uw land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Regionaal archief Tilburg hersteld

Een van de oudste kazernes van Nederland, die van Willem II in Tilburg, is onlangs grondig gerenoveerd. Het Regionaal Archief en het Stadsmuseum Tilburg, die er huizen, besloten om het karakteristieke gebouw, dat na Willems tijd diende als Beka textielfabriek, in oude glorie te herstellen met een industriële touch, maar toch ook een prettige sfeer. Dat alles moest wel gebeuren voor een relatief bescheiden budget. Femke Gerris, interieurarchitect/ontwerper/eigenaar van Vorm en zo, nam de klus aan en leverde een fijn gestript ruimtelijk gebouw op, waar zowel gasten als medewerkers zich inmiddels op hun gemak voelen. Daarvoor ontwierp ze zelf het meubilair, accentueerde elementen als een oude klok uit een textielfabriek en koos bijvoorbeeld voor een Marmoleum vloer met beton-uitstraling.

Regionaal archief buiten

Mommerskwartier

Gerris’ kennismaking met het gebouw in het Mommerskwartier was tweeledig. Onder de grond trof ze een enorme kelder met kilometers archiefkast met kaarten, films, prentkaarten, brochures etc. Niet alleen ‘heel erg imposant’, aldus Gerris, maar ook input die welkom zou zijn bij de inrichting.

Boven de grond was het oubolligheid troef. ‘Veel donkerrood en zalmroze. Echt jaren tachtig toen er voor het laatst iets werd gedaan aan het gebouw’. De oude structuur van het gebouw was bovendien vertroebeld, aldus Gerris. Tegen de oude wanden was bijvoorbeeld ‘een balie geplakt’ en ook andere mooie kenmerkende oude elementen kregen niet de aandacht, die ze volgens de ontwerpster wel verdienden.

Gerris koos ervoor om het gebouw te strippen. ‘Ik wilde laten zien wat voor mooie ruimte er ontstaat door weghalen en elementen toe te voegen die meegaan met de structuur van het gebouw.’ Daarnaast besloot ze veel natuurlijke materialen toe te passen als hout, glas en staal en neutrale kleuren zoals grijzen, witten en zwarten. Niet echt de handtekening van Gerris, die wel houdt van een felle kleurige streek, ‘maar hier paste dat niet’.

In de centrale hal werden de kap, het houtwerk en de dakspanten zichtbaarder door ze wit te accentueren en uit te lichten met licht dat is weggewerkt achter de balken, naar een lichtontwerp van Hoogspoor Designlight uit Tilburg. Dat levert een luchtig, spannend geheel op. De tochtsluis bij de entree werd gehalveerd in formaat en daarbovenop plaatste Gerris een van de oudste kaarten van Tilburg die bezoekers vanuit de hal - ‘een cadeautje als je naar buiten loopt’ - maar zeker ook vanuit de koffieruimte en overloop naar de educatieruimte kunnen bewonderen. Voor de kamers van de werknemers had de interieurarchitect een ander passend idee. ‘Zij mochten hun favoriete archiefstuk uitkiezen dat we vervolgens op textieldoek hebben geprint en in de kantoren opgehangen.’

Renovatie

Op de vloer overal Marmoleum in één en dezelfde grijskleur van Forbo Flooring, geïnstalleerd door VPA Projectadvies uit Oisterwijk. Daar lag een budgetoverweging aan ten grondslag – een betonnen gietvloer was te duur – maar ook een overweging van praktische aard: beton is akoestisch minder dan het zachtere Marmoleum, dat geluid deels absorbeert. Belangrijk in bijvoorbeeld de studiezaal waar bezoekers hun stamboom napluizen. Op die vloer veel zelf ontworpen meubelen van Gerris die door interieurbouwer Van Zon Interieurbouw uit Moergestel werden geproduceerd.

Voor een kort filmpje over de renovatie kunt u terecht op youtube en op de volgende link voor meer informatie over het Regionaal Archief Tilburg .

Regionaal Archief Tilburg binnen