Valitse maa

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Dementiakotien suunnittelu

Forbo Flooring Systemsin lattiapäällysteratkaisut tarjoavat laajan malli- ja kuosivalikoiman eri tiloihin ja käyttökohteisiin. Terveydenhuolto ja vanhustenhoito ovat osaamisalueitamme ja mallistomme ovat sekä toiminnallisuuden että designin osalta tuotevalikoimamme keskeisintä ydintä. Olemme kehittäneet erikoishoitoyksiköitä ja dementiaosastoja varten kattavan valikoiman tuotteita ja kuoseja, joiden avulla voit luoda turvallisen ja viihtyisän ympäristön sekä yksilöllisen hyvinvoinnin tunnun.

Marmoleum and Dementia
Marmoleum and Dementia

Sopivat lattiapäällystekuosit

Lattiapäällyste on tärkeimpiä tekijöistä määrittäessämme dementiakotien suunnitteluperusteita, koska sillä on suuri vaikutus turvallisuuteen ja tilojen hahmottamiseen. Se antaa hoivakodin asukkaalle luottamusta, turvallisuutta ja riippumattomuutta. Luodessamme dementia-lattiapäällystemallistoa valitsimme tuotevalikoimastamme harkiten ne tuotteet, mallistot ja kuosit, jotka soveltuvat erikoishoitoyksiköihin, palveluyksiköihin ja dementiakoteihin. Mallistomme, jonka suunnittelutiimimme kehitti riippumattomien konsulttien avustamana, koostuu lattiapäällystekuoseista, joita voidaan yhdistellä ja jotka tarjoavat erinomaisen perustan muille sisustuselementeille.

Tuotehakumme auttaa sinua löytämään sopivan tuotteen

Malliston luominen

Suunnittelu dementiakoteja varten ei ole “tarkkaa tiedettä” siinä mielessä, että voisimme vetää selkeät rajat sille, mikä kuosi soveltuu tilaan ja mikä ei. Mitä tulee yksittäisten värien, kuosien tai kuvioiden käyttöön, voi hyvinkin käydä niin, että se, mikä on “hyvää ja hyväksyttävää” toisessa maassa, arvioidaan “kyseenalaiseksi tai ei-hyväksytyksi” toisessa.

Olemme pyrkineet luomaan valikoimaamme avoimin mielin ja keskittymään käytännöllisiin työkaluihin, joiden avulla voidaan luoda soveltuvia ympäristöjä. On tärkeää ymmärtää, että tekemämme valinnat ovat aina projektikohtaisia ja että ”terve järki” ja suunnittelun perusperiaatteet ovat kaikkien sisustussuunnitelmien lähtökohtana. Dementiakodeissa mikään yksittäinen elementti ei ole irrallinen. Enemmän kuin missään muussa tilanteessa, lattiapäällyste on suunnittelun olennainen osa yhdessä seinävärien, ovien, kalusteiden, saniteettikalusteiden ja valaistussuunnitelmien kanssa. Tärkeää on luoda kontrasti eri kohteiden valoisuuden välille, samoin luoda harmoniaa yksittäisten kohteiden sisällä.

Haluaisimme nähdä lattiapäällystemallistomme käytännöllisenä työkaluna, jonka avulla voit luoda makusi mukaisen ympäristön ja noudattaa samalla yleisiä suunnitteluperiaatteita.

Flotex and dementia

Värit ja väriyhdistelmät
Värien valinta on makuasia myös dementiakotien suunnittelussa. Siksi emme ole mallistossamme valinneet väriä itsessään. Sen sijaan olemme tarkastelleet lähemmin värien valoisuuden kontrastia ja harmoniaa, joiden avulla suunnittelija voi luoda hyvän perustan muiden sisustuselementtien kuten seinien ja huonekalujen väreille. Rakennuksessa voidaan osoittaa vastavärien avulla, että tietyille alueille ei saa mennä, esim. henkilöstölle varatut alueet, tai erottaa niiden avulla selvästi erilaiset tilat, esimerkiksi portaat, kylpyhuone tai wc.

Valonheijastusarvot
Valonheijastusarvot (LRV) ovat dementiakotien tärkeimpiä suunnittelutyökaluja. Olemme lisänneet valonheijastusarvon kaikkiin dementia-lattianpäällystemalliston tuotteisiin. Tällä tavalla eri värien ja tuotteiden yhdistelmiä voidaan yhdistellä käyttämällä samoja tai kontrastia luovia heijastusarvoja alueilla, jotka on tarkoitus kalustaa. Koska valonheijastusarvot ovat yleisiä mitta-arvoja kaikille materiaaleille, myös seinäpinnan tai huonekalujen heijastusarvot voidaan mitata lattiaan valitun värin suhteen. Esitteessämme voit nähdä kaikkien yhteen ryhmitettyjen tuotteiden valonheijastusarvot, minkä ansiosta voit valita tietyn valonheijastusarvoalueen sisältä tai sen ulkopuolelta. Tällä tavalla dementia-lattianpäällysteiden LRV-opas tarjoaa käytännöllisen työkalun dementiakotien suunnittelijoille.

Kuosit
Mallistojemme kuosit on koordinoitu siten, että eri tuotteita voidaan käyttää vierekkäin. Niissä ei ole toistuvia kuviointeja eikä niissä käytetä efektejä, jotka aiheuttaisivat sekaannuksia tai houkuttelisivat ihmiset koskemaan ja poimimaan design-elementtejä lattialta. Kaikki kuosimme ovat mattapintaisia; olemme pyrkineet välttämään häiritsevät heijastukset, joita esiintyy korkeakiiltoisilla pinnoilla (varmista kuitenkin, että lattiat ovat mattapintaisia myös puhdistuksen ja hoidon jälkeen). Olemme lisäksi kiinnittäneet erityistä huomiota siihen, että valitsimme mukaan useita kuoseja, joiden ominaisuudet luovat kodikkaan ilmapiirin. Tekstiili-, vinyyli- ja linoleumikuosit ovat muistumia menneestä ja luovat kodintuntuisen ympäristön myös dementiakotiin. Tästä esimerkkinä ovat erityisesti mallistomme hillityt puukuosit. Lopulliset valinnat tehdään niin, että oikein käytettynä erilaisten pintojen välillä ei ole siirtymäkohtia, joita iäkkäiden on vaikea hallita.

Lattiapäällystemallistomme

Olemme valinneet dementiakodin käyttökohteisiin seuraavat tuotteet:

Marmoleum, luonnonmukaiset linoleumilattiapäällysteet, joita on saatavissa rauhallisten yleiskäyttöisten kuosien laajana valikoimana. Marmoleumissa on tasainen pinta, mikä tekee sillä liikkumisesta helppoa myös “laahustavalla” kävelytyylillä.
Tutustu Marmoleum valikoimaan tuotehaku osiossa

Step-turvalattioita on saatavissa aidonoloisina yleiskäyttöisinä puu- ja kivikuoseina sekä erilaisissa hillityissä väreissä. Perinteiset kiiltävät liukastumisenestohiukkaset on korvattu Crystal-mattahiukkasilla, jotka eivät erotu kirkkaina, vaan niistä on tullut osa kuosin ulkoasua.
Tutustu Step valikoimaan tuotehaku osiossa

Eternal-julkitilamuovia on saatavissa hillityissä, yleiskäyttöisissä, luonnonmukaisissa kuoseissa, joiden avulla voidaan luoda kodikas ympäristö.
Tutustu Eternal valikoimaan tuotehaku osiossa

Allura-designvinyylilaatat luovat realistisen luonnonmukaiset lattiat ilman kompastumisvaaraa tai avautuvien saumojen riskiä. Helppo asentaa ja koristeellinen. Olemme valinneet laajasta kuosivalikoimasta parhaiten sopivat hillityt, sävy-sävyyn-kuosit. Tutustu Allura valikoimaan tuotehaku osiossa

Flotex, flokattu lattiapäällyste valmistetaan tiheään flokatusta nylonkuidusta, joka asennetaan vinyylitaustaan. Se voidaan puhdistaa vedellä ja pesuaineella ja telaharjapesurilla ja on sellaisenaan markkinoiden hygieenisin tekstiilipäällyste.
Tutustu Flotex valikoimaan tuotehaku osiossa

Eternal and dementia

Committed to the Health of One

Forbo Flooring Systems on ylpeä johtavasta asemastaan ympäristöystävällisten lattiapäällysteiden valmistajana. Laajan lattiapäällystevalikoimamme ansiosta pystymme toimittamaan lattiapäällysteratkaisuja kaikkiin ympäristöihin ja käyttökohteisiin. Kestävän kehityksen ohjelmassamme ”Committed to the health of one” painotamme tuotteidemme kehittämistä suhteessa sisätilojen laatuun ja tilan yksilölliseen käyttöön ja asumiseen. Keskittymällä terveyteen ja turvallisuuteen, terveyteen ja hygieniaan sekä terveyteen ja hyvinvointiin pyrimme vaikuttamaan osaltamme positiivisesti sisätiloihin. Dementia-erikoismallistomme auttaa luomaan parempia tiloja erityishoivakoteihin.

CHO full logo

Kirjallisuus ja asiantuntemus

Kirjallisuutta Alzheimerista on saatavana runsaasti kaikilla kielillä. Verkkosivuilta ja etujärjestöiltä saat tietoa erityisasiantuntijoista, joiden puoleen voit kääntyä suunnitellessasi tiloja erityishoitolaitoksiin, vanhustenhoitoon ja dementiakoteihin.

Erityisesti haluamme mainita seuraavat tietolähteet:

Dementia Services Development Centre Stirling University

Alzheimer Europe

General dementia information

Allura and dementia