Choose your country

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Perfecte egalisatie op hout met 950 Europlan Easylight

1. Check altijd eerst de vloerventilatie

Controleer vóór het egaliseren van een houten vloer op de begane grond altijd eerst of deze voldoende wordt geventileerd in de kruipruimte, zeker als er sprake is van een aanbouw of uitbouw. Onvoldoende vloerventilatie kan leiden tot vocht- en schimmelproblemen en zelfs tot het rotten van de houten vloerconstructie, vooral bij een dampdichte vloerafwerking. Bij houten verdiepingsvloeren speelt dit aspect geen rol.

5 tips houten vloer

2. Verstijf de vloer met watervast verlijmd multiplex

Het is belangrijk om de houten vloer voor het egaliseren zoveel mogelijk te verstijven. Forbo Eurocol adviseert hiervoor platen watervast verlijmd multiplex op de bestaande houten vloerdelen te schroeven. Houd hierbij tussen de platen een naad aan van 2 mm en langs de wanden van 5 à 7 mm, om krimp en uitzetting op te kunnen vangen. Kit deze naden vervolgens af met acrylaatkit. Let op: gebruik hiervoor nooit siliconenkit, want hierop hecht geen primer of egalisatiemiddel.

3. Maak een 30 x 30 cm schroefpatroon

Voor extra stijfheid van de vloer kunnen de watervast verlijmde multiplexplaten het best worden vastgeschroefd in een 30 x 30 cm schroefpatroon. Dit wil zeggen: een schroef op elke 30 cm in de lengte én in de breedte van de plaat. Gebruik ter hoogte van de dragende houten balken extra lange schroeven, zodat de multiplexplaten en de bestaande vloerdelen als één geheel aan de balkenlaag worden vastgeschroefd.

4. Breng primer en profielstroken aan

Zuig eventueel stof en zaagsel op met een industriestofzuiger en breng een gesloten laag 044 Europrimer Multi aan, voor een optimale hechting met het egalisatiemiddel. Plaats langs de wanden een aaneengesloten afdichting met 806 Foam Strip Profil, een zelfklevende PE-randstrook in L-vorm. Dit voorkomt mogelijke scheurvorming in de egalisatielaag door zetting. Hiervoor kunnen ook de zelfklevende 802 Randstroken van PE-schuim worden toegepast.

5. Egaliseer met 950 Europlan Easylight

De in 2016 nieuw in het Eurocol-assortiment opgenomen 950 Europlan Easylight is dankzij zijn lage eigen gewicht ideaal voor het egaliseren van houten vloeren. Voeg per 19-kg zakverpakking een 250-grams zakje 811 Renovezels toe om de egalisatiemortel te wapenen. Laat de egalisatie na het mengen 2 minuten ‘rijpen’, meng het nog even kortstondig door en breng het direct hierna aan met een vlakspaan. Gebruik hiervoor geen rakel, want hierdoor worden de vezels in de egalisatiemortel in één richting gebracht in plaats van de gewenste kriskrasverdeling. Narollen van de natte egalisatielaag met een prikkerrol voorkomt luchtbellen in de egalisatie. 950 Europlan Easylight is ook geschikt voor pompverwerking. De volledige droogtijd bedraagt 24 uur en de egalisatielaag is onder normale omstandigheden na 1,5 à 2 uur beloopbaar.

950 2e