Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Hoe vermijd ik een cementsluier na het voegen?

‘Een cementsluier op je tegelwerk na het voegen haalt de glans van je tegels en maakt je voeg dof of ongelijkmatig van kleur. Regelmatig krijgen we dan ook de vraag of je een cementsluier kunt vermijden’, zegt Dennis. ‘Het eerlijke antwoord is: nee, dat is bijna niet mogelijk. Bij het inwassen van de voegen wordt de tegel nu eenmaal ook smerig. Maar je kunt een cementsluier wel tot een minimum beperken als je het juiste moment van sponzen kiest. Ons advies: gebruik een schone spons en ververs regelmatig je water. Hieronder leggen we uit wat de juiste aanpak is.

Dennis

Begin niet te vroeg

Het moment van afsponzen is heel belangrijk en luistert nauw. Wanneer is je voegwerk voldoende droog om met afsponzen te beginnen, zonder dat je de voegen eruit sponst? Te vroeg sponzen is een van de grootste boosdoeners bij het ontstaan van een ongelijkmatige voeg(kleur). Laat je niet misleiden door de sluier op de tegel die optreedt tijdens het drogen, want de voeg is in het begin nog te nat. Ga je dan al sponzen, dan wordt de voeg gemakkelijk ‘uitgehold’. Op deze holle plekken blijft sneller water achter, dat later weer verdampt. Het gevolg is een sluier die achterblijft die lichter van kleur is dan de oorspronkelijke voegkleur. Resultaat: (plaatselijke) voegverkleuring. Te vroeg sponzen is dus funest! Mijn tip: zodra de voeg niet meer aan je vinger plakt, kun je beginnen met sponzen.

Handspons en sponsplank

Het afsponzen is de belangrijke laatste fase van het tegelzetten en, zoals uit het bovenstaande blijkt, het is best een secuur werkje dat ook nog eens tijd kost. In de praktijk is die tijd er soms niet. Toch adviseren we met klem om die tijd wel te nemen. Hoe ga je te werk? De truc is om het voegwerk schoon te maken met zo min mogelijk water. Bevochtig als eerste de sluier die opgedroogd is op de tegels. Poets deze vervolgens met een draaiende beweging los (emulgeren). Verschoon hierbij regelmatig de spons. Het voordeel van werken met de handspons is dat de hoeveelheid water die achterblijft veel beter te doseren is dan met een sponsplank. Gebruik je wel een sponsplank: wrijf deze dan altijd nog na, nadat je hem al over de rollen van de bak hebt gehaald. Alleen op deze manier verwijder je het teveel aan water uit de sponsplank. Een ander voordeel van de handspons is dat je de voegen beter kunt straktrekken. Door druk te zetten met je wijsvinger kun je plaatselijk een voeg corrigeren. Werken met de sponsplank heeft ook voordelen. Je kunt gemakkelijker meters maken en je raakt de voeg minder, waardoor deze wat voller blijft. Het is daarom bij het sponzen aan te raden zowel een handspons als een sponsplank te gebruiken.

donkere voeg

Grotere oppervlaktes

Verschoon de sponsbak regelmatig en gebruik bij grote oppervlaktes bij voorkeur twee sponzen en twee sponsbakken. Een om voor te sponzen en een om na te sponzen met schoon water. Let op: begin met nasponzen zodra de voeg stijf genoeg is, zodat je geen voegsluier meer over de tegels trekt. Probeer hierbij alle voegen te raken met de spons, zodat eventueel achtergebleven voegsluier verwijderd wordt. Vooral bij donkere voegen is vervuiling sneller zichtbaar, pak het daarom serieus aan! Plan het werk slim in door de wachttijd tussen voorsponzen en nasponzen te vullen met andere werkzaamheden.

Werk met treintje

Werk op grotere vloeren en wanden met een ‘treintje.’ Twee man beginnen met voegen. Zodra het moment daar is om te gaan sponzen, begint een van de twee hiermee in hetzelfde tempo als zijn collega voegt. Is diegene klaar met voegen, dan kan die het gereedschap schoonmaken, schoon water regelen, enzovoort. Afhankelijk van de omvang van het werk kan die collega direct of na een korte wachttijd beginnen met nasponzen. Zo werk je rustig zonder tijdsdruk en bereik je het beste resultaat, met een gelijkmatig gekleurde voeg zonder cementsluier.’

Bij hardnekkiger vervuiling adviseren wij contact op te nemen met een fabrikant van reinigingsproducten voor het meest geschikte product voor jouw tegels en toepassing. Maar uiteraard geldt altijd: voorkomen is beter dan genezen, door zo schoon en netjes mogelijk te werken.

Samenvattend:
• Gebruik een schone spons en schoon water
• Controleer of het voegwerk voldoende droog is
• Maak de spons niet te nat
• Neem de tijd